null Beeld

West-Vlaams verbeten Brusselaar Leander Dendoncker

Het is in het Astridpark nog niet vaak gebeurd dat de zoon van een boer uit West-Vlaanderen, een struise verdedigende middenvelder die ook nog eens zonder tierlantijnen voetbalt, meteen het publiek voor zich wint. Leander Dendoncker – vorige week 20 jaar geworden – lukte het wel.

Sander Van den Broecke

Omdat hij voor de buitenwereld uit het niets leek op te duiken, werd Leander Dendoncker dit seizoen al ‘de beste transfer van Anderlecht’ genoemd. Een stevige kop op een stevig lijf, een enorm loopvermogen, een harde trap op doel, een voorliefde voor ééntijdsvoetbal: hij heeft zo veel kwaliteiten dat hij een tijdlang de beste speler in paars-wit tenue was. Marc Wilmots liet zijn naam al vallen en hij kreeg het etiket ‘op termijn niet te houden’. Veel harder moet het niet gaan voor een jonge jongen. Maar Dendoncker – verstandige gast – lijkt gewapend, ook nu het iets minder gaat.

Leander Dendoncker «Zelfs als het goed gaat, blijf ik heel kritisch voor mezelf. Ik kan wel blij zijn als iets lukt – ik ben bij voorbeeld best wel fier op wat ik nu heb bereikt – maar ik ga nooit op mijn lauweren rusten. Het kan altijd beter. Zelfs als de kranten schrijven dat ik heel goed was, vind ik nog altijd dingen die niet oké waren. Als kind had ik dat ook al. Wellicht omdat mijn vader me zo heeft opgevoed. Hij zei me na een wedstrijd altijd wat hij goed vond, maar ook wat hij niet goed vond.»

HUMO Waren ze thuis streng voor je?

Dendoncker «Strikt, maar niet streng. Ik ben in een heel zachte omgeving opgegroeid.»

HUMO Je was als kind erg aanhankelijk.

Dendoncker (knikt) «Als mijn moeder me naar school bracht, zwaaide mijn vader me aan het venster uit: ik bleef zwaaien tot ik hem niet meer zag.»

HUMO En toch besliste je op je 14de om voor Anderlecht te voetballen en naar het verre Brussel te verhuizen.

Dendoncker «Die kans wou ik niet laten liggen: al vanaf mijn vijfde droomde ik ervan om prof te worden. Ik ben eerst een dag gaan testen, en dat is me enorm bevallen. Romelu Lukaku was daar toen. Hij brak net door bij de eerste ploeg en ik keek enorm naar hem op, maar hij deed heel gewoon tegen mij, was echt vriendelijk. Ook Jordan, zijn broer, en de twee broertjes Musonda gaven me onmiddellijk het gevoel dat ik welkom was. Supergasten.»

undefined

null Beeld

HUMO Is het toeval dat je nu vier jongens met een donkere huidskleur noemt?

Dendoncker (denkt na) «Eigenlijk niet, neen. Dat was nieuw voor mij, ik kende niemand met een andere huidskleur – het fascineerde me. Dat multiculturele van Brussel schrikte mijn ouders een beetje af – ook voor hen was dat onbekend. Ze hadden net ‘De school van Lukaku’ gezien en dachten: ‘Oei, wat gaat dat worden?’ Zelf vroeg ik me ook wel af: ‘Wat zijn dat voor mensen?’ Maar op de eerste training voelde ik me al op mijn gemak. De omgang was veel losser dan ik gewend was.

undefined

'Barcelona is de club van mijn dromen'

In West-Vlaanderen nemen de mensen vaak een afwachtende houding aan, maar Brusselaars zijn opener en socialer. Na die training heb ik direct beslist dat ik het zou doen. Diezelfde dag nog kreeg mijn oudere broer Andres een berichtje op Netlog van Romelu – ze zijn even oud en Andres had met de jeugd van Roeselare nog tegen hem gespeeld. ‘Je broertje komt toch, hè?’ vroeg hij. Toen wist ik het helemaal zeker.»

HUMO Na amper één week zeiden de ouders van je gastgezin in Brussel wel tegen jouw ouders: ‘Het wordt heel moeilijk voor Leander, vrezen we.’

Dendoncker «Het wás ook moeilijk. Ik had enorm veel heimwee. En omdat ik nog nooit zo hard had getraind, was ik ook erg moe, en dus nog emotioneler. Drie keer per dag belde ik naar huis en elke keer had ik tranen in mijn ogen. Zolang het gesprek duurde, hield ik me sterk, maar daarna lag ik op bed te wenen. Hadden mijn ouders me zo gezien, dan waren ze mij onmiddellijk komen halen.»

HUMO En toch hield je vol.

Dendoncker «Voor het voetbal. En omdat ik wist dat het zwaar zou worden. Mijn ouders hadden me gewaarschuwd, maar ook de mensen bij Anderlecht. ‘De eerste maanden zul je op je tanden moeten bijten,’ hadden ze mij gezegd. Dus deed ik dat, want ik moest en zou prof worden.

»Ik ben blij dat ik heb doorgebeten, niet alleen omdat ik nu voor Anderlecht voetbal, maar ook omdat het me gemaakt heeft tot wie ik ben. Ik ben sterker geworden, zelfstandiger. En ik ben nu een halve Brusselaar. In West-Vlaanderen zaten er twee zwarte jongens op mijn school, in Brussel was ik de enige ‘oorspronkelijke’ Belg van de klas: mijn ogen zijn opengegaan, ik heb een veel ruimere blik op de wereld gekregen. Het heeft me alleen maar verrijkt. Van elke cultuur leer je iets bij, en je leert jezelf en je eigen gewoontes ter discussie te stellen.»

undefined

null Beeld

HUMO Je verkoopt niet zomaar politiek correcte praatjes: je bent al een jaar samen met een Albanees meisje.

Dendoncker «Ze is van Kosovo, net als Besnik Hasi. En ze is moslima, bovendien. (Lachje) Ook dat schrikte mijn ouders af, maar nu ze haar kennen, merken ze ook wel dat wij bij elkaar passen.»

HUMO Ze stond al met een foto in de krant: ‘Dit is het lief van Leander Dendoncker.’ Wat vond je daarvan?

Dendoncker «Raar. En eigenlijk niet zo plezant. Ik wist nergens van, niemand had daarvoor de toestemming gevraagd… maar zo gaat het, zeker? Niet dat ik me schaam voor mijn vriendin, integendeel, maar het voelde toch een beetje als een inbreuk op mijn privacy.»

HUMO Ben je zelf gelovig?

Dendoncker «Overtuigd zelfs. Ik ben christen. Maar ook dat vormt geen enkel probleem. Mensen hebben gewoon heel veel vooroordelen over moslims. Ik heb er véél in mijn vriendenkring en die zijn allemaal even hard tegen IS als mijn vrienden in West-Vlaanderen. En toch worden ze bekeken als potentiële jihadi’s. Dat doet pijn.»

HUMO Je noemt jezelf een halve Brusselaar, maar je klinkt wel meer als een halve Antwerpenaar.

'Ik heb veel moslims in mij vriendenkring en die zijn allemaal even hard tegen IS als mijn vrienden in West- Vlaanderen. En toch worden ze bekeken als potentiële jihadi’s'

Dendoncker «Mijn beste vriend is een Antwerpenaar en ik heb ook twee jaar met Michaël Heylen (verdediger van Anderlecht, red.) samengewoond. In het begin vond mijn moeder dat niet leuk, die dacht dat ik me schaamde voor mijn West-Vlaams of zo, maar ik ben eigenlijk nooit uitgelachen met mijn accent. De meesten vonden het zelfs cool. Maar ik pik blijkbaar snel andere accenten op. Mijn moeder is nu ook gerustgesteld. ‘Peter Bulckaen en Martine Jonckheere zijn ook West-Vlamingen,’ zei ik. ‘Dat hoor je toch ook niet meer?’»

HUMO Da’s juist: jij bent een verwoed ‘Familie’-kijker.

Dendoncker «Dat is inderdaad mijn guilty pleasure.»


Altijd beter

HUMO ‘Het kan altijd beter,’ zei je helemaal aan het begin van dit gesprek. Heb je een bepaald doel voor ogen, of zie je wel waar je uitkomt?

Dendoncker «Ik heb een welomlijnd doel, maar dat zit in mijn achterhoofd, ik denk daar niet constant aan. Eigenlijk leef ik van dag tot dag. Maar die droom, die is er wel. Ooit wil ik in Spanje, Engeland of Duitsland voetballen.»

HUMO Kan dat minder vaag?

Dendoncker (lacht) «Barcelona is de club van mijn dromen.»

HUMO Romelu Lukaku zei als jonge gast: ‘Ooit speel ik bij Chelsea.’ Onlangs vertelde Thomas Meunier in Humo: ‘Ooit speel ik bij Manchester United.’

Dendoncker «Dat zou ik nooit durven, maar het is wel wat ik wil en waar ik alles voor zal doen. Maar nu al zeggen dat het me ooit zal lukken? Daar ben ik te bescheiden voor, vrees ik.»

HUMO Is er een kans dat je deze zomer al weg bent uit Anderlecht?

Dendoncker «Neen. Ik heb nog alles te bewijzen, en dat wil ik hier doen. Ik vind ook dat ik dat aan de club verschuldigd ben. Ik heb nu een mooi contract gekregen, het is tijd om iets terug te doen. Dus blijf ik zeker nog één seizoen.»

HUMO Mbark Boussoufa gaf zichzelf na elke wedstrijd punten. In Humo zei hij ooit: ‘Ik ga pas naar het buitenland als ik hier gemiddeld een zeven haal.’

Dendoncker «Daar kan ik helemaal in komen. Eigenlijk moet je pas vertrekken als je hebt bewezen dat het niveau in België te laag voor je is geworden. En dat doe je door er bijna elke match bovenuit te steken. Als je dat niet kan, zal je in een grotere club toch maar op de bank belanden.»

HUMO Jij leert graag, zegt je vader.

Dendoncker «Dat is waar. Ik ga nu ook een kookcursus volgen. Ik kijk ook graag naar het nieuws en naar Discovery Channel omdat ik het leuk vind om dingen op te steken. Het is zelfs zo erg dat ik de school al heb gemist. Echt. Toen ik er zat, wilde ik er zo snel mogelijk weg, maar nu besef ik dat het toch wel heel plezant was.»

HUMO Een voetballer die zegt dat school plezant is! Dat zal je mogen horen in de kleedkamer.

Dendoncker (lacht) «Je hebt gewoon heel veel dooie momenten in een voetballersleven. Op school was je voortdurend samen met vrienden, en vaak vond ik de lessen nog interessant ook.»

HUMO Een jaar geleden stond er in een Anderlecht-rapport over jou nog: ‘Draait niet snel genoeg om zijn as.’ Wie je nu ziet spelen, zal dat amper kunnen geloven. Ben je op dat ene detail gaan oefenen?

Dendoncker «Ja. Ik doe het nu nog altijd. Eén keer per week een uurtje specifieke oefeningen, alleen daarom. En ik moet ze blijven doen, want als je zoiets niet onderhoudt, ben je het zo weer kwijt. Zeker als je zo groot bent als ik.»

HUMO Waar je het minste op moet oefenen, is je conditie. Je wint hier alle fitheidstests.

Dendoncker «Dat is waar, ja. Ik heb gewoon een heel goede basisconditie omdat ik als jong gastje bijna nooit op mijn gat heb gezeten. Als ik niet aan het voetballen was, ging ik tennissen of lopen, altijd was ik bezig. Maar ook dat moet ik onderhouden. Hetzelfde met kracht: ik werk er elke dag aan. Bovenlijf, benen, je moet gewoon sterk zijn in ons beroep.»

HUMO Ben je het al gewoon om voetbal ‘ons beroep’ te noemen?

Dendoncker «Neen, ik vind het nog altijd heel raar. Ik zie voetbal ook niet als een beroep. Voor mij is er niks veranderd sinds ik betaald word: het is nog altijd mijn passie, mijn hobby. De dag dat ik het echt alleen maar als een job ga zien, stop ik er beter mee, denk ik. Maar ik heb makkelijk praten: op een paar nederlagen na heb ik eigenlijk alleen nog maar leuke dingen meegemaakt.»

HUMO Ben je vorig seizoen al vergeten?

Dendoncker «Onder John van den Brom was het inderdaad moeilijk. Ik trainde met de A-kern, maar ik heb maar drie keer de selectie gehaald. Dat frustreerde me. Dat ik eerste klasse aankon, wist ik: ik zag genoeg spelers bij andere ploegen waarvan ik dacht: ‘Ik ben toch beter dan zij?’ Ik vond het niet eerlijk dat zij wel een kans kregen en ik niet.»

undefined

null Beeld

HUMO Toen Anderlecht Thorgan Hazard wilde weghalen bij Zulte Waregem, mocht Francky Dury in ruil vier spelers op leenbasis kiezen. Uit een lijstje van zes zette hij jouw naam meteen op één, boven die van Vargas, Heylen, De Zeeuw, Canesin en Jordan Lukaku.

Dendoncker «En ik zou het gedaan hebben. Ik zag die uitleenbeurt echt zitten, want ik wilde spelen. Toen de deal uiteindelijk niet doorging, was ik zelfs een beetje teleurgesteld, maar nu ben ik heel blij dat het zo gelopen is.»

'Ik blijf zeker nog één seizoen bij Anderlecht. Ik vind dat ik dat aan de club verschuldigd ben'

HUMO Besnik Hasi nam kort nadien over en stelde je gerust.

Dendoncker «‘In de play-offs ga ik je nog niet gebruiken,’ zei hij, ‘dat vind ik te riskant. Maar volgend seizoen krijg je zeker je kans.’ Dat gaf me wel een boost.»

HUMO Hij heeft je zelfs gezegd dat hij Sacha Kljestan of Luka Milivojevic zou laten vertrekken om ruimte te maken voor jou. Schrok je daarvan?

Dendoncker «Euh, ja.»

HUMO Ik zie aan je ogen dat je ‘ja’ zegt omdat je denkt dat het moet.

Dendoncker (lachje) «Ik wist van mezelf dat ik – zeker op termijn – even goed zou kunnen doen als zij. Dat Sacha vertrok, vond ik wel jammer. Een goeie voetballer, maar ook naast het veld betekende hij veel voor de ploeg. Een echte persoonlijkheid, een topkerel die de jongeren voortdurend hielp. Gelukkig zijn er nog Proto, Deschacht, Defour en nu ook Rolando. De ervaring van die mannen hebben wij echt nodig.»

HUMO Jij lijkt een speler die goed nadenkt op het veld, die meer met zijn verstand speelt dan op intuïtie. Klopt dat?

Dendoncker «Toch niet. Ik denk wel graag na over voetbal en ik ben wel heel erg geïnteresseerd in tactiek, maar als ik speel, ben ik er veel minder mee bezig. Natuurlijk hou ik rekening met de taken die de trainer mij heeft opgelegd, maar ik vertrouw toch vooral op mijn instinct.»

HUMO Merk jij dat een speler als Defour – ook al lijkt hij soms op een hondje dat sprint naar elke bal die rolt – zich toch veel bewuster is van wat er op het veld gebeurt, kan gebeuren en moet gebeuren?

Dendoncker «Absoluut. Maar dat is ervaring, daar kan je niet echt op trainen.»

HUMO Wat je misschien wel van Defour kan leren, heb je in een interview zelf al aangegeven: ‘Ik moet meer een smeerlap worden.’

Dendoncker «Dat zeggen ze me al jaren. Ik ben al harder geworden, ik durf al iets vaker mijn voet te zetten, ik win ook vaker duels, maar ik besef dat ik nog te lief ben. Ik zal nooit iemand opzettelijk pijn doen. Een kiekenbil geven of zo, ik doe dat niet. Maar dat heeft met karakter te maken: ook dat verander je niet zomaar.»

HUMO Maar wat is dan een smeerlap? Anthony Vanden Borre heeft Moses Simon van AA Gent eens doelbewust onderuit gemaaid omdat hij elk duel van hem verloor: bedoel je dát?

Dendoncker «Ik denk dat iedereen het erover eens was: dat hoort niet thuis op een voetbalveld. Maar ik kan me perfect voorstellen dat zoiets me ooit ook overkomt. Het was zeker niet de bedoeling van Simon, maar wat hij met Anthony deed, leek echt wel op vernederen en provoceren.»

HUMO Is Simon op een bal gaan staan?

Dendoncker (lacht) «Neen, maar je begrijpt wat ik bedoel: Anthony had totaal geen vat meer op hem en dan kan ik me voorstellen dat het licht even uitgaat. Met ‘smeerlap’ bedoel ik gewoon: nog harder worden in de duels, zonder bewust over de schreef te gaan. Zoals Steven doet.»

HUMO Moses Simon gelooft dat AA Gent kampioen kan worden. Thomas Meunier heeft zelfs gezegd dat hij er zeker van is dat de titel voor Brugge is. Hoe zit dat bij jou?

Dendoncker «Ik ga niet zeggen dat ik er zeker van ben, maar ik heb wel het gevoel dat de titel voor ons is. Ik denk dat wij beter met de druk om kunnen dan Brugge en Gent. Ze hebben dit jaar allebei een heel goeie ploeg, dat kan niemand ontkennen, maar ik denk dat wij toch aan het langste eind zullen trekken.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234