Een wet market in Macau, China. Beeld Getty Images
Een wet market in Macau, China.Beeld Getty Images

De bron van hetCoronavirus

Wet markets, de bron van het coronavirus? ‘Bloed, darmen en schubben’

Er zijn heel wat aanwijzingen dat de bron van het coronavirus terug te voeren is tot een wet market in Wuhan, een markt waar levende dieren verhandeld en ter plekke geslacht worden. De bekende Australische dierenrechtenactivist Peter Singer greep dat gegeven aan om een nagel waar hij al jaren op klopt, nog een paar welgemikte meppen extra te verkopen: in een opiniestuk op de site van Project Syndicate pleitte hij vorige week voor een totaalverbod op wet markets. Benieuwd wat GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch daarvan vindt.

Noud Jansen

MICHEL VANDENBOSCH «Ik heb op het internet en in documentaires beelden gezien van wet markets in China en andere Aziatische landen, en ik kan alleen maar bevestigen dat die markten één grote verschrikking zijn. Van kippen tot dassen, van wolvenwelpen tot otters en van schildpadden tot slangen: alles wat de Chinezen eetbaar achten – zowat alles wat leeft, dus – wordt er opeen gepropt in veel te kleine kooitjes, kisten en kuipen. Daar zitten die arme dieren tussen de uitwerpselen te wachten tot het hun beurt is om een kopje kleiner te worden gemaakt op een werkblad dat rood ziet van het bloed, en waar de darmen, de schubben of de staart van de voorganger nog op liggen. Nog los van de stuitende afwezigheid van enig dierenwelzijn lijkt het me evident dat er op dat soort markten een groot risico op allerlei virussen is, want van hygiëne is er volstrekt geen sprake. Ik begrijp niet goed waarom de Chinese overheid, die doorgaans toch niet schroomt om problemen met radicale maatregelen aan te pakken, dit soort middeleeuwse toestanden laat betijen. Als je het mij vraagt, zouden niet alleen de Europese instanties, maar ook de VN en de WHO eens krachtig op de tafel moeten slaan. Begin de jaren 2000 was het SARS, nu zitten we met dat coronavirus: wat staat er ons nog allemaal te wachten?

»Mijns inziens blijft het probleem ook niet beperkt tot die wet markets, of tot Azië. In Australië bijvoorbeeld, toch een ontwikkeld land, jagen ze nog altijd massaal op kangoeroes. Dat zijn niet alleen zeer wreedaardige toestanden – eerst wordt de moeder neergeknald, daarna wordt het jong uit de buidel gehaald en tegen een rotsblok of een muur gezwierd – die jacht is ook zeer gevaarlijk voor de volksgezondheid. Bacteriën als salmonella en E. coli komen geregeld voor in kangoeroevlees, omdat die dieren in het wild gedood en versneden worden, zonder enige gezondheidsinspectie, en vaak getransporteerd worden zonder koeling. Met GAIA zijn we er inmiddels in geslaagd om alle in België actieve grootwarenhuisketens ervan te overtuigen om niet langer kangoeroevlees te verkopen. Nu voeren we campagne voor een algemeen invoerverbod, zoals dat in Rusland al van kracht is.

»Als ik een conclusie zou mogen formuleren, dan zou het deze zijn: we sukkelen nu al decennialang van de ene virusuitbraak in de andere besmettelijke epidemie. Laat ons de huidige coronacrisis aangrijpen om eindelijk eens iets ten gronde te veranderen. Paal en perk stellen aan dierenmarkten, wet of niet, lijkt me geen slecht begin.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234