Begraafplaats in Sint-Petersburg Beeld Reuters
Begraafplaats in Sint-PetersburgBeeld Reuters

ruslandcoronadoden

WHO wantrouwt het Russische 'coronawonder’: de autoriteiten sjoemelen met de cijfers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Rusland opgeroepen nog eens goed te kijken naar het lage aantal coronadoden. De autoriteiten sjoemelen met de cijfers, zeggen anderen ronduit.

Joost Bosman

Directeur Michael Ryan van het gezondheidsnoodprogramma van de WHO noemde woensdagavond de cijfers over het aantal Russische coronadoden (officieel ruim zesduizend) ‘lastig te begrijpen’. Het was verbloemd taalgebruik, want al langer wantrouwen velen de officiële getallen die de Russische autoriteiten geven. Daarom roept de WHO Moskou ertoe op de cijfers nog eens goed te bekijken.

De argwaan is begrijpelijk, want hoewel Rusland de anticoronamaatregelen afzwakt, stijgt het aantal besmettingen nog altijd met ruim achtduizend per etmaal. Gisteren passeerde het grootste land ter wereld de grens van een half miljoen geïnfecteerden. Het staat daarmee derde op de treurige wereldranglijst, achter de Verenigde Staten en Brazilië.

Propagandachef

Hoe kan het dan, dat er nog maar zo weinig dodelijke slachtoffers zijn te betreuren vergeleken met andere landen? Tv-presentator en propagandachef van het Kremlin Dmitri Kiseljov weet het antwoord wel. In zijn zondagavondprogramma ‘Nieuws van de week’ sprak hij onlangs verheerlijkend over ‘het Russische wonder’.

Zeker, Rusland had het virus niet buiten de deur kunnen houden (terwijl president Vladimir Poetin in maart nog had gezegd dat alles onder controle was). Maar de massasterfte was een Europese en Amerikaanse zaak. Daar pakten de autoriteiten, in tegenstelling tot Rusland, de problemen totaal verkeerd aan, was de boodschap van Kiseljov aan zijn kijkers.

Deze week bevestigde Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov dat in een interview met de Amerikaanse tv-zender CNN. ‘Ons land gebruikt het maximale aantal beschikbare tests voor het coronavirus. En hoe meer je test, hoe je meer je achterhaalt’, zei Peskov, die zelf in april besmet bleek met het coronavirus. Maar dat verklaart nog niet helemaal het relatief lage aantal doden. Daarnaar gevraagd, antwoordde Peskov wat pesterig: ‘Is het ooit in u opgekomen dat de Russische gezondheidszorg misschien effectiever is en daardoor veel mensenlevens heeft kunnen redden?’ De hint aan het adres van de CNN-interviewer was duidelijk: jullie Amerikanen maken er een zootje van, wij in Rusland doen alles goed.

Het neemt de achterdocht ten aanzien van de lage sterftecijfers niet weg. De Russische gezondheidszorg is door jarenlange verwaarlozing nou juist verre van optimaal. En ook de rekenmethoden van de Russen zijn tamelijk onnavolgbaar.

Zo bleek onlangs dat Moskou, de grootste besmettingshaard van Rusland, alleen de doden telt die uitsluitend aan Covid-19 zijn overleden. Mensen met terminale ziekten die ook zijn besmet, worden na hun overlijden niet meegeteld in de coronastatistieken. Mogelijk liggen de sterftecijfers in Moskou daardoor 60 procent te laag.

Gestraft

Daarnaast speelt een rol dat de Russische regio’s liever de eigen aantallen doden bagatelliseren. Een gouverneur die slechte (lees: te hoge) coronacijfers toont, loopt de kans vanuit Moskou te worden gestraft en zelfs ontslagen.

Dat werd schrijnend duidelijk in de Russische deelrepubliek Dagestan, waar de autoriteiten wekenlang riepen dat ze de situatie in de hand hadden. Onlangs bleek echter dat het aantal coronadoden bijna niet meer te tellen is. Veelzeggend was dat de hoofdarts van het belangrijkste coronaziekenhuis in Moskou zelf gisteren in Dagestan aankwam om de lokale medici bij te staan.

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234