Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is Anouk

De reden van het succes van Anouk? De onverbloemde directheid en hoge begrijpbaarheid van haar songs. Poëzie en symboliek zijn nu eenmaal niet aan iedereen besteed. Bij iedere nieuwe plaat van Anouk hoort er een kind of een man of een ex-man – zo ook bij haar nieuwe ‘Paradise and Back Again’: in juni werd haar zoontje Sion Jethro geboren, de naam van de vader bleef aanvankelijk onbekend.

Ook Quartier Putain is geen verzinsel: het is de naar een liedje van Drs. P vernoemde koffiebar van TopNotch, het hiphoplabel dat gerund wordt door Anouks manager Kees de Koning. We zitten er voor Anouks nieuwe plaat ‘Paradise and Back Again’ en ook voor haar vijfde kind: in juni werd haar zoontje Sion Jethro geboren, de naam van de vader bleef aanvankelijk onbekend. Zoals het gaat bij Anouk, hoort bij iedere plaat ook een kind of een man of een ex-man. Het is volgens mij ook de reden van haar succes bij het grote publiek: de onverbloemde directheid en hoge begrijpbaarheid – ook van haar songs. Poëzie en symboliek is nu eenmaal niet aan iedereen besteed.

HUMO Ik wil het eerst hebben over je sterke prestatie op het Songfestival van vorig jaar. Je stond daar met zo’n pretentieloze naturel. Die rust was erg on-Anouk. Waar kwam ze vandaan?

Anouk «Zenuwen (lacht). Qua kleding dacht ik: ‘Ik trek iets aan waarin ik me heel erg gemakkelijk voel. Een pantalon, een T-shirt en een riem, alleen op mijn laarsjes zaten wat glittertjes. Ik was heel nerveus, ook al gaf ik niet die indruk. Als ik niet op mijn gemak ben, grijp ik vaak terug naar zulke overlevingstechnieken.»

HUMO Het filmische van je festivalliedje ‘Birds’ en de bijhorende plaat ‘Sad Singalong Songs’, nog maar anderhalf jaar oud, is helemaal weg op ‘Paradise and Back Again’.

Anouk «Ik wou het zo simpel mogelijk houden. Geen strings, beetje meer singer-songwriter. Dat filmische van de vorige keer was er gekomen tijdens het schrijven: ik was langere noten gaan zingen, en dat vroeg om een heel andere vibe.»

HUMO Wat zegt ‘Paradise and Back Again’ over je huidige gemoedstoestand?

Anouk «Ik ben nog niet in het paradijs, maar ik hoop er wel te komen. Bij mij gaat alles met pieken en dalen, hè. Er zijn periodes waarin alles goed gaat en ik me supersterk voel en alles loopt zoals het moet. Daar moet ik heel erg van genieten, want meestal komt er dan iets, persoonlijk of professioneel, dat de boel weer platlegt.»

HUMO Je bent op de plaat opener dan ooit over je afwezige vader. In ‘Wish He Could See It All’ bijvoorbeeld.

Anouk «Misschien kwam het door de hormonen (Anouk was zwanger tijdens het schrijven van de plaat, red.)? Ik weet het niet. Die song heb ik wel nog niet gezongen voor mensen. Ik wou het afgelopen week doen op de televisie, maar ik heb me bedacht. Het was nog niet het juiste moment.»

HUMO Is zo’n song een poging tot contact?

Anouk «Nee, totaal niet. Had ik contact willen opnemen, dan had ik het wel eerder gedaan.»

HUMO Je vader omschreef jou als meisje van 6 als een ‘kennisje’ tegen een vriendin op straat. Dan kweek je al vroeg een pantser, me dunkt.

Anouk «Ik was nog eens naar mijn vader zijn nieuwe gezin gegaan. Hij had dus twee andere kinderen bij een andere vrouw, en we gingen die samen ophalen aan het zwembad. Toen kwam er iemand naar hem toe en die zei: ‘Jeetjemina, wat lijkt die meid op jou.’ Waarop mijn vader antwoordde: ‘Dat is een kennis van me, een logeetje.’ Toen al, hoe klein ik ook was, dacht ik: ‘Dit is niet goed.’ En nu weet ik dat ik die dag voor het eerst voelde wat het is om een gebroken hart te hebben. Dat is me in mijn leven drie keer overkomen.»

40-jarige kaaskop

HUMO Noem eens een paar eigenschappen die men op het eerste gezicht niet aan Anouk zou toeschrijven?

Kees de Koning (komt binnen met koffie en cake) «Zorgzaamheid. Volgens mij is Anouk heel erg zorgzaam voor de mensen om haar heen: logeerbedjes klaarzetten en zo. Heel... betuttelend eigenlijk.»

Anouk «Hahaha.»

HUMO We zitten hier in het hippe hoofdkwartier van het hiphoplabel TopNotch. Anouk legt het graag aan met rappers, maar blijft zelf traditionele poprock maken, geen hiphop.

Anouk «Ik zing ook soul. En blues, toch?»

Kees «Ik vond ‘Down & Dirty’ (uit 2011, red.) wel in de buurt komen van hiphop – wat je daar deed als zangeres. Maar jij moet niet gaan rappen.»

Anouk «Zo’n 40-jarige kaaskop die rapt: nee, dat kan niet meer.»

HUMO Je zou niet zo lang geleden een jaar naar Los Angeles trekken. Maar dat ging niet door.

Anouk «Na vier maanden was ik alweer terug. Mijn kinderen konden er niet aarden. Ik had ze gezegd: ‘Als één van jullie zich niet goed voelt of je mist je vader, dan gaan we terug.’ En toen bleek inderdaad dat mijn oudste niet lekker in z’n vel zat daar op school. Dus ik zei: ‘We moeten erover praten.’ En toen kwam ik boven, en zag ik dat hij z’n koffer al had gepakt. Dan maar terug.

»Het zijn niet zulke plotse plannen hoor, die verhuizen. Ik wil nu ook weer weg: een jaar New York met de kinderen. Gaan zij naar school en ik naar alle musea – de hele dag door New York lopen. Het is niet voor binnen het jaar, maar ik ben er wel mee bezig.»

HUMO Je hebt vijf kinderen: neem je dan een nanny mee?

Anouk «Geen nanny, maar een vriendin misschien wel. Voor de gezelligheid.

»Ik snap soms ook niet hoe ik het doe, alleen met vijf kinderen, maar ik doe het gewoon. Ik heb in de week iemand die ’s ochtends op Sion let. Zodat ik van halfacht – als de andere vier kinderen naar school vertrekken – tot halféén kan sporten, boodschappen doen, interviews geven en – hoe heet het nou? – muziek schrijven. ’s Namiddags ben ik gewoon thuis: koken, opruimen, badjes geven. Ik wou al van mijn 12, 13 jaar kinderen, een hele tafel vol. Liefst nog veel meer dan vijf, maar ik moet nu wel stoppen, denk ik. Kijk hoe Kees kijkt (lacht).»

HUMO De mysterieuze vader van je vijfde kind is intussen geïdentificeerd als een Nederlandse basketter. Je hebt met hem een latrelatie?

Anouk «Ik heb niet echt een relatie. Ik ben niet vast met iemand. Ik kloot gewoon wat aan. Maar alle drie de vaders van mijn kinderen zijn heel lief met hun kinderen.»

HUMO Rapper Unorthadox, de vader van je vierde kind Jesiah Dox, heeft je met minstens acht vrouwen bedrogen, nota bene in je eigen huis. Hoe ver ligt het bedrog achter je?

Anouk «Ver, heel ver. Ik heb daar ook geen boosheid meer over. De vader van Jesiah komt heel vaak bij ons thuis. Eet lekker mee en slaapt ook lekker op de kamer bij zijn zoon. De drie oudsten gaan om de twee weken naar mijn ex-man en de vader van Sion komt ook om de twee weken, die schuift ook mee aan tafel. Ik vind het allemaal prettig.»

HUMO Hoe verleidelijk was het om na dat bedrog je kind tegen zijn eigen vader op te zetten?

Anouk «Dat zou ik nooit doen. Dat kan niet. Het is de vader van je kind, en die kleine kan er niks aan doen, die heeft z’n vader en z’n moeder nodig. Als iemand dat weet, ben ik het wel. Daarvoor moet ik alles opzijzetten. Ik ben van nature trots, maar voor mijn kinderen kan ik heel veel slikken. Dus dat heb ik ook gedaan, en dat doe ik nog steeds.»

HUMO Je Dox-tatoeage was bij het vorige Humo-interview een paar jaar geleden al half uitgewist.

Anouk «Nu is ze bijna helemaal weg. Nog één of twee keer onder de laser.»

HUMO Zou je het nog opnieuw doen, zo’n tatoeage?

Anouk «Van een man?»

HUMO Of een vrouw.

Anouk (lacht) «Nou, ik denk het niet. Maar zeg nooit nooit. Misschien eentje van mijn kinderen.»

HUMO Hoe zit het met je vertrouwen, sinds dat bedrog?

Anouk «Qua mannen? Dat gaat me niet meer goed af, moet ik eerlijk toegeven. Er zijn wel lieve en goede mannen op mijn pad gekomen, van wie ik dacht: ‘Die zou best wel goed voor mij zorgen.’ Maar ik geef ze geen kans om in mijn hart te komen. Dat merk ik wel, ja. Ik heb een klap gekregen.

»Ik spring niet zomaar weer ergens in, never again. Dus als iemand me leuk genoeg vindt, dan moet hij ook het geduld en de rust hebben om te investeren en te wachten tot ik er klaar voor ben. Desnoods drie à vier jaar, met het risico dat het niet komt.»

HUMO Zit je nu in zo’n testfase met iemand?

Anouk «Nee, ik test van alles uit (lacht).

»Ik wil nu niet één vaste relatie. Ik heb jarenlang... Op een gegeven moment spreek je in een relatie dingen af: wij zijn monogaam. Als de ene dat niet doet, en de andere continu wel: dat is niet fair. Ik ben al die jaren een trouwe lobbes geweest, maar aan de andere kant was dat nooit het geval. Dat is natuurlijk jammer. Want in al die jaren ben ik ook superleuke mensen tegengekomen. Niet dat ik iets in te halen heb, maar ik denk wel: ‘Dat ga ik niet meer zo snel doen.’ Ik geloof gewoon niet meer in ‘de eeuwige, voor altijd’.»

HUMO Hoe zit het met je voornemen om geen mannen meer te selecteren die minder verdienen dan jij, omdat dat altijd voor problemen zorgde?

Anouk «Je moet inderdaad iemand zoeken die minstens evenveel verdient, denk ik. Maar het is heel moeilijk: je valt op iemand, of je valt niet op iemand. Ik heb heel veel mannen ontmoet die veel geld hadden, maar ik viel niet op ze. Ik wil een man uit de douche zien komen en denken: ‘Jeetje, wat fijn dat die hier rondloopt.’ En niet: ‘Je ziet er niet uit, maar je hebt wel veel geld.’

»Ik heb ook al zo veel meegemaakt. In het begin zeggen ze allemaal: ‘Nee ik vind het niet erg.’ En altijd eindigt het met dat ze het toch vervelend vinden dat de auto op jouw naam staat, dat het huis op jouw naam staat, dat het allemaal jouw-jouw-jouw is. En op het moment dat het niet lekker gaat, krijg je dat voor je poten gegooid: ‘Het zijn toch jouw spullen.’ Heb ik geen zin meer in.

»Hoe je het wendt of keert: een man wil voor een vrouw zorgen, en wil dat die vrouw naar hem opkijkt.»

HUMO Jij wil toch ook opkijken naar een man, die voor je zorgt?

Anouk «Natuurlijk! Maar dat moet dan wel iemand zijn die van heel goeden huize is. Hij moet snel zijn ook, en heel intelligent. Tegen dat de meeste mannen iets bedenken, heb ik het al tien keer gedaan. Dat is het probleem: you gotta keep up with me.

»Mijn geld is voor mij geen probleem, maar van zodra het bij de ander gaat knagen, voel ik me ook ongemakkelijk. Ik heb periodes gehad dat ik zelfs niet meer durfde te zeggen dat ik op nummer één stond. Of dat ik dit of dat had gewonnen. Ik zei helemaal niks meer. Maar dan val je toch door de mand. Een onderdanige vrouw spelen: ik kan dat helemaal niet. Maar ik heb evenzeer geen zin meer in dat ongemakkelijke gevoel dat ik iemands broek moet kopen.»

HUMO Voelt het aan als een straf voor al je inspanningen, al je werk?

Anouk «Nou nee, als een straf, jeetje. (Stil) Nou ja, soms (schatert het uit).»

Wat een billen!

HUMO Volksvermaak. Op de Nederlandse zender RTL loopt de spraakmakende realityserie ‘Rondkomen in de Schilderswijk’. Gezien je bent opgegroeid in Den Haag: heb je iets met de volksbuurt De Schilderswijk aldaar?

Anouk «Ik heb er in een tehuis gezeten, maar ik heb nooit ergens lang of vast gewoond, dus... Ik had wel veel vrienden in de Schilderswijk. Het was toen al een heftige buurt, samen met de Spoorwijk. Maar ja, pittige wijken, jeetjemina, ik vond dat wel meevallen. Het was vooral gezellig. De Schilderswijk is te gek.

»Nu ik hier in Amsterdam woon in een penthouse van hier tot in Tokio (lacht), kom ik niet meer in de Schilderswijk. Maar die serie is goed: om je rot te gillen. Ze hebben ook wel typetjes uitgekozen. Het zijn heavy mensen, maar Hagenezen hebben gewoon een hele grote mond en een heel klein hartje.»

HUMO Je stond zelf een paar jaar geleden vrijwillig in je blote kont op Twitter. Wat vind je intussen van de billen van Kim Kardashian?

Anouk «Mijn God, wat heeft die een billen! Ze zijn heel groot, ik weet niet of ze mij zouden staan. Maar hele mooie billen, ze heeft er ook een prachtige taille bij. Tegenwoordig zijn billen in, hè. Het is gedaan met borsten, je moet die billen gaan trainen (lacht). Maar ik vind borsten nog steeds heel mooi.»

HUMO Nog een trend: roddelblaadjes zijn tegenwoordig hongerig naar zo onflatteus mogelijke foto’s van zwangere vrouwen. Topmodel Helena Christensen schreef daarover onlangs een open brief: ‘Het is tijd voor een moreel kompas: aanstaande moeders aanvallen op hun vormen is heiligschennis.’

Anouk «Daarom heb ik begin dit jaar die hoogzwangere foto van me op Facebook gezet! Iedereen was aan het wachten totdat ze de lelijkste foto konden nemen. Die fotografen liggen op de loer aan mijn voordeur, of ze komen met scooters naast me rijden. Wie met de lelijkste foto komt, vangt het meeste geld. Zwangere vrouwen die kritiek krijgen in dat soort blaadjes omdat ze dikke enkels hebben: dat gaat gewoon te ver. Het is een periode in je leven waarvan je moet genieten, en dan krijgen die vrouwen allemaal complexen aangepraat.»

HUMO Hoe belangrijk is seksualiteit in het leven van een alleenstaande werkende moeder met vijf kinderen?

Anouk «Heel belangrijk. Altijd al. Daarom heb ik ook vijf kinderen gekregen (lacht).

»Ik heb na het bedrog van Dox een tijdje niet willen daten, maar dat heb ik weten om te schakelen. In no time. Op het moment dat ik weer begon te daten, herstelde alles zich heel snel – omdat je dan iemand ontmoet die je ego weer streelt. Nee, ik heb nooit getwijfeld aan mijn seksueel zelfbeeld. We hadden het daarnet over dat geld en mannen: bij mij staat seksualiteit op nummer één in wat ik zoek in een man, samen met humor. Humor en goede seks: heel belangrijk.»

HUMO Komt er aan je seksleven enige planning te pas, gezien je gezin?

Anouk «Ik kan natuurlijk wel een oppas regelen als er zich spontaan iets voordoet, maar er moet inderdaad gepland worden. Niet erg hoor: het voordeel is dan dat ik er helemaal klaar voor bent (lacht). En altijd buitenshuis, natuurlijk.

»Je moet gewoon aan je trekken komen, denk ik.»

HUMO Welke gedachte houdt je ’s nachts wakker?

Anouk «Ik voel me soms wel een failure. Ik heb, van jongs af aan, altijd een vastomlijnd beeld gehad van een gezin: ik wou een man met wie ik al mijn kinderen kreeg, en we werden samen oud. Ik denk ook dat ik met mijn ex-man, de vader van mijn oudste drie kinderen, oud had kunnen worden. Daarna is er eigenlijk niemand meer geweest over wie ik hetzelfde dacht. Maar ja...

»Het was ook moeilijk. De carrières, en dat meer verdienen en meer succes hebben en zo – dat is moeilijk voor een man. En als je dan niet meer goed communiceert, en je hebt het druk met de kinderen, en je trekt niet aan de alarmbel... In één keer blijk je niet meer op dezelfde golflengte te zitten, en dat is shocking. De eerste twee, drie jaar van onze relatie hadden we nog geen kinderen, en daarin hadden we veel overwonnen: cultuurverschillen, hoe we over bepaalde dingen dachten... We moesten knokken, en dat deden we omdat we onwijs veel van elkaar hielden. Ik dacht: ‘Dit kan niet meer stuk.’ Nou ja, helaas kan dat wel. Pijnlijk. En achteraf denk ik toch: ik had oud kunnen worden met die man, ondanks alles.

»Maar mijn romantische meisjesdroom, met z’n tweetjes de hele wereld aankunnen: die is er niet meer.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234