null Beeld

'Wie heb ik aan het lijntje, hallo hallo?': Humo's gouden gids tot de belspelpresentatoren

Het belspel, bedachten wij laatst, is als Het Leven zelf: 't is even weinig opwindend, het lachen vergaat je al snel, en je komt onveranderlijk bedrogen uit. Bekijk de filmpjes.


Verschenen in Humo 3469 op dinsdag 27 februari 2007

''Wij mikken op de zwakken in de maatschappij''

Maar het dúúrt alvast minder lang, en je hoeft er niet actief aan deel te nemen. En waar vindt een mens in deze kille tijden nog een luisterend oor voor de democratische prijs van één euro per oproep? Nou dan. Humo belde de Directe Lijn ('die lijn staat nú open, mensen!') naar de onderste regionen van de showbizz, en er werd warempel opgenomen: op zoek naar het mens achter de belspeldel.

Heleen Van Damme: 'Bel me even op'


Te bewonderen op: hoogstens nog op de cover van een mannenblad, want ravissante Heleen is 'helaas genoeg' gestopt met belspelletjes presenteren (foto Ché/Roger Dyckmans)

null Beeld


Leeftijd: 19


Sterrenbeeld: Leeuw


Huisdieren: één kat genaamd 'Poesje'


Claim to fame: enkele badpakkencovers, en de Peter Van de Veire-remix van 'Bel me even op' met rapper Sean Paul (zie onderaan dit artikel)


Ambitie in de showbizz: voorlopig geen


Citaat: 'Bel me even op'; 'Ik heb nog niet gehuzzeld'


HUMO Vertel eens Heleen, hoe je op de televisie bent beland?

HELEEN « Ik was op het Ché-feest toen een mevrouw kwam vragen of ik geen screentest wilde doen. Ik kreeg de indruk dat het voor zo'n programma met grappige filmpjes was, maar op de casting in Amsterdam zag ik meteen dat het om iets anders ging. Ik kende die belspelletjes eigenlijk niet, maar ik heb het toch maar gedaan: een paar vriendinnen van me deden het ook, en we zaten samen in een huis in Amsterdam. Heel gezellig.»


HUMO Is het moeilijk werk?

HELEEN « Niet als je goed kan babbelen (giechelt). We hebben een paar dagen geoefend, dat was wel een beetje moeilijk, maar na een tijd gaat het vanzelf.»


HUMO Heb je veel domme mensen aan de lijn gekregen?

HELEEN « Euh, soms wel. Tja, dan moet je gewoon vriendelijk blijven, hé.»


HUMO Zo is dat. Heb je ooit iets gemerkt van bedrog? Er wordt weleens beweerd dat er in die belspelletjes naar hartenlust werd/wordt gesjoemeld.

HELEEN « Goh. Ik heb die verhalen ook gehoord, maar ik heb er nooit iets van gemerkt.

» Ik ben wel blij dat ik het niet meer doe. Die belspelletjes zijn niet helemaal eerlijk, want ze richten zich op de zwakkeren in de maatschappij. Mensen die thuiszitten zonder werk en zo. Toen ik begon, had ik daar niet echt over nagedacht.»


HUMO Veel mensen blijken gefascineerd door die belspelletjes.

HELEEN « Da's misschien omdat wij zo lang moeten praten: dan zeg je dikwijls dezelfde dingen. En soms doe je stomme dingen die grappig zijn.»


HUMO Had jij last van opdringerige en/of hijgerige fans? Of erger: stalkers, zoals die Nederlandse belspelpresentatrices die onder politiebegeleiding naar het werk moesten?

HELEEN « Nee, gelukkig niet.»


HUMO Na je doortocht in de Peter Van de Veire-show en zijn remix van 'Bel me even op' ben je een soort cultfenomeen geworden. Maar je was daar niet echt verguld mee, geloof ik.

HELEEN « Ik had het daar best moeilijk mee, ja. Ik vroeg me af: waarom moeten ze mìj nu hebben?»


HUMO Je hebt zelfs overwogen een proces aan te spannen tegen Studio Brussel.

HELEEN « Vooral omdat mijn vrienden en familie zeiden dat ik me niet mocht laten doen. 'Dat kan toch niet,' zeiden ze. Inmiddels kan ik er wel mee lachen - eigenlijk was dat liedje best goed gemaakt. Een paar vrienden hebben het zelfs als ringtone op hun gsm staan, omdat ze het zo grappig vinden. En ik denk ook niet dat mensen mij op straat zien lopen en zeggen: ah, ja, dat is dát meisje.»

Best of the belspelletjes

Een collectie YouTube-filmpjes: best of the belspelletjes


Dwarskijker-recensie over Gino Van Droogenbroeck

Een internetcollectief dat het bedrog in belspelletjes wil aanklagen: Megabedrog op VT4 en VijfTV!

Lees de interviews met de andere belspelpresentatoren in Humo 3469

'Belspelletjes'
Commerciële zenders, elke nacht

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234