Coronavirus

Wie heeft schrik van de coronaprik? ‘Begrijpelijk dat er vragen rijzen bij de veiligheid’

Op een brede uitrol van een coronavaccin is het wachten tot 2021, maar nu al bedanken sommigen voor zo'n verlossende prik. Volgens de Grote Coronastudie van de UAntwerpen gaf 87,3 procent van de respondenten midden juli aan zich te willen vaccineren. 8 procent twijfelde en bijna 5 procent was het niet van plan. Gemiddeld zijn vrouwen minder geneigd en 66-plussers meer geneigd zich te laten vaccineren. Ook geldt: hoe moeilijker de financiële situatie, hoe groter de weerstand.

CORINNE VANDERMEULEN (vaccinoloog KU Leuven en betrokken bij de ontwikkeling van het kandidaat-vaccin Regavax) «Dit zijn hoopvolle cijfers, al hangt dat resultaat wellicht samen met wie de vragenlijst wil invullen. Andere data voor België zijn er niet. Frankrijk heeft die wél: 25 procent zegt daar het vaccin zeker niet te zullen nemen. Dat is veel, maar de Fransen hadden ook vóór corona al moeilijkheden met vaccinaties.

»Dat ook niet-antivaxers twijfelen, heeft te maken met de snelheid waarmee we dit vaccin ontwikkelen. Een klus die normaal een jaar of tien duurt, wil men nu in achttien maanden klaren. Ik begrijp dus wel dat men zich afvraagt: zal dat vaccin dan wel veilig zijn? Het is aan ons om met een massa aan gegevens te komen die dat bewijzen. Maar met data alleen zullen we niet overtuigen - niet iedereen is in staat tabellen en grafieken te lezen. We zullen ook hard moeten inzetten op goede communicatie.»

HUMO Laten we daar al mee beginnen: hoe dom is het om je niet te laten vaccineren?

VANDERMEULEN «Als we terug willen naar de normaliteit, moeten zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Er wordt al langer gezegd dat groepsimmuniteit er komt als 60 tot 70 procent zich vaccineert. Alleen: de vaccins zullen misschien wel goed werken bij volwassenen, maar het valt af te wachten of ze ouderen dezelfde bescherming bieden. Ook het griepvaccin werkt bij hen minder goed. Misschien zal dus méér dan 70 procent van de volwassenen zich moeten vaccineren om de overdracht naar ouderen te stoppen.»

HUMO Mensen maken zich zorgen over eventuele bijwerkingen: zelfs bij wie in de Grote Coronastudie aangeeft zich te vaccineren, zegt 38 procent dat ze daar schrik voor hebben. 66 procent van die groep is van mening dat nieuwe vaccins risicovoller zijn.

VANDERMEULEN «Elk vaccin moet drie fases doorlopen voor het op de markt komt. De derde fase behelst zo'n dertigduizend vrijwilligers: de helft van hen krijgt het vaccin, de andere helft een placebo. Vijftienduizend mensen, dat is al heel wat. Met zo'n grote testgroep zullen de meest voorkomende bijwerkingen zeker aan het licht komen.

»Ieder van ons zal de afweging moeten maken: neem ik het risico op beperkte bijwerkingen, of loop ik de kans zwaar ziek te worden? Vast staat: vaccins behoren tot de meest gecontroleerde medicijnen ter wereld. De kwaliteitscontroles zijn enorm. Dat is logisch: je geeft een vaccin aan gezonde mensen. Die wil je niet ziek maken. Daarom is het ook zo gek wat samenzweringstheorieën beweren: dat farmabedrijven ziektes zouden introduceren met hun vaccins. De logica ontgaat me: binnen de kortste keren zou zo'n bedrijf failliet zijn.» 

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234