null Beeld

Wie is de Foutste Ondernemer van het Jaar?

Ondernemers die de sociale rechten van hun werkvolk met de voeten treden, maken heden kans daarvoor bekroond te worden met een gloednieuwe award: de Woeste Worst, de prijs voor de Foute Ondernemer van 2016.

De titel wordt uitgereikt door ABVV Regio Antwerpen – of eigenlijk door ú, want het zijn de websitebezoekers die hun stem mochten uitbrengen. Vanavond dinsdag 3 mei wordt in het Antwerpse café Kiebooms de winnaar officieel bekendgemaakt, u krijgt de primeur al op deze pagina.

Op de shortlist voor de Woeste Worst: de alomtegenwoordige Fernand Huts, het de voorbije maanden alom geplaagde uitzendkantoor Accent Jobs en de behendig om sociale rechten heen slalommende Fa Quix van Fedustria. De prijs werd genoemd naar Charles Woeste, een conservatieve politicus van twee eeuwwissels geleden, die bekendstond om zijn reactionaire en antisociale beleid, maar in de aanloop naar de verkiezingen in Brussel nog snel worsten ging uitdelen. De website van de Woeste Worst opent met de volgende zinnen: ‘Ondernemen is in, ondernemen is hip, ondernemen is tof, ondernemen is top! Ondernemen in de eindtermen van het onderwijs, ondernemen als de sky is the limit en ondernemen als nieuwe godsdienst.’

Bruno Verlaeckt (ABVV Antwerpen) «De Woeste Worst is een beetje ontstaan uit ergernis over de heiligverklaring die de Ondernemer – met hoofdletter ‘O’ – tegenwoordig te beurt valt. Voor de duidelijkheid, want ik weet dat daar misverstanden rond bestaan: een vakbond heeft an sich niets tegen mensen die ondernemen, integendeel. Ondernemers creëren jobs, en hoe meer jobs, hoe liever! Maar de manier waarop ze opgehemeld worden, is er een beetje over: over alles wordt hun tegenwoordig om een mening gevraagd, alsof ze de waarheid in pacht hebben. En intussen geldt voor ambtenaren, werknemers en werklozen steeds meer het omgekeerde. ‘Lastposten’, ‘profiteurs’, ‘bijna overbodig’: dat zijn de bewoordingen waarin over hen wordt gesproken.»

null Beeld

HUMO En dus kiezen jullie in navolging van Humo een Lul van het Jaar?

Verlaeckt «Je zou het een tegenreactie kunnen noemen op de verkiezingen Ondernemer van het Jaar en Werkgever van het Jaar: gezwollen gebeurtenissen waar veel aandacht aan besteed wordt, terwijl het gewoon een tiental zogenaamde expert-ondernemers zijn die zo’n beetje zichzelf verkiezen. Als zij geen graten zien in een rondje publiekelijk masturberen, mogen wij daar iets tegenover zetten.»

HUMO Hoe hebben de genomineerden hun plaats op de shortlist verdiend?

Verlaeckt «Fernand Huts wordt gevierd als keizer-ondernemer, maar geeft wel voortdurend commentaar op alles wat de overheid voor de bescherming van de werknemers doet. Bovendien organiseert hij af en toe met veel bravoure kermissen voor zijn werknemers, waarop zij op worst, hamburgers en frieten getrakteerd worden. Zo is de vergelijking met Woeste wel heel snel gemaakt. Huts is hier de usual suspect – een man die in dit soort lijsten niet kan ontbreken – maar hij heeft het uiteindelijk niet gehaald.

»Fa Quix, directeur-generaal van Fedustria, is een man met de naam van een antiroosshampoo en achterhaalde ideeën. Hij kan het niet laten om dagelijks zijn ongenoegen te laten blijken over alles wat naar sociale bescherming ruikt. Met zijn allen terug naar de 19de eeuw! Helaas haalde hij in onze verkiezing amper 12 procent van de stemmen. Wellicht is hij gewoon te onbekend voor de modale kiezer – en dat voor een zo actieve Twitteraar. Volgend jaar beter je best doen, Fa!»

undefined

'Accent Jobs zegt tegen zijn werknemers: 'Als je je mond houdt, word je beloond' – anno 2016 stel ik me bij democratie iets anders voor'

HUMO Rest nog: Accent Jobs. Een terechte winnaar voor de allereerste Woeste Worst?

Verlaeckt «Absoluut. Ze wonnen overtuigend met 48 procent van de stemmen. Ze zijn de laatste maanden dan ook vaak genoeg in het nieuws geweest.

»Dat was vooral met hun stunt, hun wanhopige poging om de sociale democratie buiten het bedrijf te houden. Dat wil zeggen: er werden sociale verkiezingen georganiseerd, maar wel mét de toegevoegde belofte dat – als niemand zich kandidaat stelde – alle werknemers een smartphone én een extra dag verlof zouden krijgen. Tegen je werknemers zeggen: ‘Als je je mond houdt, word je daarvoor beloond’ – anno 2016 stel ik mij bij democratie iets anders voor. In de verklaringen die ze daarover afgelegd hebben, zijn ze bovendien ook nog eens van de ene stommiteit naar de andere gesukkeld.

»Ze zeggen: ‘Wij hebben geen vakbonden nodig: onze deur staat altijd open als er problemen en klachten zijn.’ Dan kan je evengoed de nationale verkiezingen afschaffen: ‘We houden het bij één sterke dictator; als mensen problemen hebben, mogen ze het ons altijd komen vertellen.’»

HUMO De vrolijke luim die rond deze award hangt: is dat lachen om niet te moeten huilen?

Verlaeckt «Ik vrees het. De tijdgeest is er één van individualisme en survival of the fittest. Sinds Margaret Thatcher – die zei dat ‘het collectief de vijand van het individu is’ – wordt het als steeds minder opportuun gezien om hulp te bieden aan zij die níét het geluk hebben bij die fittest te horen. Wie voor collectieve belangen opkomt, ligt overal onder vuur: in de publieke opinie, in de politiek... Vrolijk word je daar niet van.»

HUMO Hoe groen lachen de Worst-genomineerden zelf?

Verlaeckt «Ze hebben mij niets laten weten, maar: ik ga ervan uit dat het verstandige mensen zijn, dat ze de uitdrukking ‘hoge bomen vangen veel wind’ kennen, en dat ze het kunnen hebben als iemand hun soortelijk gewicht op een milde manier relativeert.

»Anderzijds: als één van hen ons straks aanklaagt voor smaad, bewijst dat natuurlijk de wereldvreemdheid die wij net aan de kaak willen stellen. Hoe meer ik erover nadenk: een mooier cadeau kunnen ze ons eigenlijk niet geven (lacht).»


Niet om te lachen

Onze felicitaties voor Accent Jobs bereiken CEO Jérôme Caille niet, wél persverantwoordelijke Katrien Van Esser. Zij staat ons te woord vanuit Roeselare en geheel conform de recent ontwikkelde huistraditie inzake open communicatie.

Katrien Van Esser «Het is onze beslissing om niet langer in te gaan op vragen die te maken hebben met – nu, ja – het verhaal waarmee we een tijdje geleden in de pers zijn gekomen. We willen er niet verder over uitweiden.»

HUMO Vindt u de winst van Accent Jobs terecht?

Van Esser (lacht) «U mag dat vragen, maar mijn antwoord blijft hetzelfde. (Bedenkt zich) Al kunt u het zelf wel raden: natuurlijk is dat niet terecht. Maar nogmaals: we hebben niet de nood om nog verder op deze zaak te reageren. Men had mij verteld dat u drie keer getelefoneerd had – ik wou u toch even opbellen om dat te zeggen.»

HUMO Kunt u – eventueel off the record – hartelijk om het initiatief van de Woeste Worst lachen?

Van Esser «Ik hoop dat mensen niet met ónze initiatieven lachen, ik lach dus ook niet met andermans initiatieven.»

HUMO Bedankt voor uw tijd, mevrouw Van Esser.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234