Kamala Harris en echtgenoot Doug Emhoff arriveren voor de inauguratie-ceremonie bij het Capitool.  Beeld AFP
Kamala Harris en echtgenoot Doug Emhoff arriveren voor de inauguratie-ceremonie bij het Capitool.Beeld AFP

portretsecond gentleman doug emhoff

Wie is ‘Second Dude’ Doug Emhoff, man van Kamala Harris?

In al het inauguratietumult viel hij deze week nauwelijks op en toch krijgt hij een unieke rol. Doug Emhoff, echtgenoot en zelfverklaard ‘sous-chef’ van vicepresident Kamala Harris, is Amerika’s eerste Second Gentleman.

Eefje Oomen

Je moet het hem nageven. Doug Emhoff blijft de vragen die hem sinds zijn huwelijk met politieke wervelwind Kamala Harris achtervolgen, geduldig en met frisse zelfspot beantwoorden. Nee, hij vindt het niet erg om tijdens campagnebijeenkomsten achter zijn vrouw aan te sjouwen. Nee, hij zit er niet mee om op het podium in haar schaduw te staan. En, nee, hij vindt het niet lastig om zijn werk als topadvocaat voor haar op te schorten. Zijn eega - sinds deze week Amerika's eerste vrouwelijke vicepresident - heeft immers nét een belangrijker klusje dan hij. ‘Ik probeer mijn werk als jurist te doen, zij probeert de wereld te redden.’

In Amerika raken ze intussen maar niet uitgepraat over de historische positie die de 56-jarige Douglas Craig Emhoff als eerste ‘Second Gentleman’ inneemt. Hoe gaat hij als voormalige carrièretijger de grotendeels ceremoniële rol als ‘eega van’ invullen? Stort hij zich net als Jackie Kennedy op het opleuken van het nieuwe onderkomen in Washington D.C.? Gaat hij bij staatsbanketten mooi zitten wezen zoals Melania? Of zal hij zich à la Eleanor Roosevelt intensief met het beleid bemoeien? Over het laatste is hij zelf klip en klaar: ‘ik ben niet Kamala’s politiek adviseur: ik ben haar man’. Wat het eerste betreft: hij gaat in ieder geval een paar uur lesgeven in het Georgetown University Law Center.

Op schoot

En verder? Verder is hij er vooral om ‘te dienen’ en ‘te steunen’, iets wat elke man van een politieke topper zijns inziens ‘met trots zou moeten vervullen’ maar intussen alom verbazing oproept. Zo stelde een journalist recent nog verwonderd vast dat 90 procent van Dougs tweets niet over hemzelf maar over Kamala Harris gaan. En dat zijn dan vooral opvallend uitgebreide lofredes. Deze bijvoorbeeld, aan de vooravond van Harris’ eerste verkiezingsdebat: ‘Beste Kamala, ik houd van je, ik geloof in je, ik ben zo trots op je, het hele land zal zien wat ik elke dag zie, je bent geweldig.’ En dan was er ook nog die fameuze intieme zwart-wit foto die hij postte toen zij haar eigen strijd om het Democratische leiderschap op moest geven, zij op zijn schoot; ‘Ik ben er voor je. Zoals altijd’.

Wat weten we over de man die het meer dan uitstekend vindt dat feministen hem als rolmodel voor Amerikaanse jongetjes op het schild hijsen? Doug Emhoff, die van zijn vrienden bij zijn entree in Washington D.C. ook best de lolliger naam ‘First Dude’ had mogen adopteren, groeide op in een Joods gezin dat achtereenvolgens in Brooklyn, New Jersey en Californië woonde. Zijn vader Mike ontwierp schoenen, moeder Barb was huisvrouw. Hij studeerde rechten aan de University of Southern California en maakte daarna furore als advocaat in showbizz en reclame. Beroemd is zijn inmenging in de curieuze twist tussen twee reclamebureaus over het copyright op de ‘Taco Bell chihuahua’, het mascotte-hondje van de junkfood-keten.

Doug Emhoff (links) zwaait vóór de inauguratie-ceremonie samen met echtgenote Kamala Harris, Jill Biden en Joe Biden naar het publiek bij het Capitool.  Beeld AP
Doug Emhoff (links) zwaait vóór de inauguratie-ceremonie samen met echtgenote Kamala Harris, Jill Biden en Joe Biden naar het publiek bij het Capitool.Beeld AP

Blind date

Harris leerde hij kennen via een van zijn cliënten, Chrisette Hudlin. Zij opperde een ‘blind date’ met boezemvriendin Kamala, toen al procureur-generaal van Californië. ‘She’s hot’, zou Doug op Chrisettes boude suggestie hebben gestameld. De eerste ontmoeting tussen Harris (toen al in de veertig, single, geen kids) en Doug (gescheiden, co-ouder voor zoon Cole en dochter Ella) is inmiddels tot in de details beschreven. Hij stuurde haar een eerste smsje tijdens een wedstrijd van de L.A. Lakers, zijn favoriete basketbalploeg, en hunkerde na hun eerste date al naar meer: ‘ben te oud om spelletjes te spelen; vind je echt leuk en wil uitzoeken of we dit kunnen laten werken’.

Kamala Harris en Doug Emhoff met zoon Cole en dochter Ella. Beeld Privebeeld
Kamala Harris en Doug Emhoff met zoon Cole en dochter Ella.Beeld Privebeeld

Zowel Harris als Emhoff zijn openlijk trots op de ‘patchwork family’ die ze sinds hun huwelijk in 2014 vormen. Zij, met haar Indiase en Jamaicaanse roots, hij met zijn Joodse wortels. Hij, vader van twee inmiddels volwassen kinderen, Harris de lyrische ‘Momala’ voor de bonuskroost. Dougs ex-vrouw Kerstin, inmiddels goed bevriend met Kamala, doet enthousiast aan het familieportret mee. Hun hoogtepunt? Het uitgebreide zondagse familiediner waarbij Harris het menu bepaalt en Emhoff als sous-chef met bordjes goochelt. De man die vroeger altijd afhaaleten scoorde, heeft van Kamala eindelijk koken geleerd, melden zijn kinderen opgelucht.

In al zijn bescheidenheid heeft Doug ondertussen wel een zwerm fans op sociale media verzameld, de zogeheten ‘DougHive’. Fans waren vooral lyrisch over Dougs houterige dansje twee jaar geleden op de Pride Parade in San Francisco; zijn echtgenote gierend van het lachen op de achtergrond. Hij was overigens de eerste om toe te geven dat het er níét uitzag. En, jawel, er een campagne-slaatje uit te slaan. ‘If I can do these dad moves with my dad bod, then hopefully you all can help @KamalaHarris finish fundraising as strong as possible!’

(AD)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234