null Beeld

Wie niet tweet, bestaat niet: Klout meet wat u waard bent

Statussymbolen anno 2012: met een slanke lijn, een chique auto en een vet loon alleen kom je er niet meer. Als het van het Amerikaanse internetbedrijf Klout afhangt, krijgt iedereen binnenkort een score die aantoont hoe belangrijk hij is in de wereld der sociale netwerken.

tvd

Hoe hoger uw Klout-score, hoe meer kans op allerlei voordeeltjes en prijzen, of op een betere baan, leuke nieuwe vrienden en zelfs een afspraakje.

U komt iemand tegen op een receptie, maar is die wel interessant? Even zijn Klout-score checken op uw smartphone. Ja? Verder praten en virtuele vrienden worden. Nee? Zo snel mogelijk wegwezen. Sciencefiction? Niet bepaald. Klout, een internetbedrijf dat in 2008 werd opgericht in San Francisco, heeft al scores voor honderd miljoen mensen, en dat aantal zou explosief toenemen. In de Amerikaanse marketingsector wordt een hoge Klout-score stilaan een vereiste om aan een job te raken. In Europa lijkt het dezelfde weg op te gaan.


Enkele quotes

'Klout meet je invloed online,' zegt Megan Berry (Klout-score: 65), de senior marketing manager van het bedrijf. 'Daarvoor geven we mensen een score tussen 1 en 100. Je kunt jezelf op Klout inschrijven en je eigen score zien evolueren, maar je kunt ook de scores van andere mensen zien, want die zijn publiek. Die scores zijn gebaseerd op hoeveel actie je genereert op netwerksites als Twitter, Facebook en LinkedIn. We kijken niet alleen naar het aantal Twitter-followers en Facebook-vrienden dat je hebt, maar we gaan ook na hoe je hen beïnvloedt. Als je een liedje op Facebook zet en iemand klikt ‘Vind ik leuk’, dan gaat je Klout-score een tikje omhoog. Hetzelfde als je een tweet stuurt en andere mensen die retweeten. De meeste leden bevinden zich op dit moment in de VS, maar Europa is aan een flinke inhaalbeweging begonnen.'
Goed om te weten: als u een hoge Klout-score hebt, kunt u allerlei dingen gratis krijgen, of toch met een aanzienlijke korting.
Megan Berry «Klopt. Klout Perks heet dat systeem (een perk is een opkikkertje, red.). De meeste aanbiedingen krijg je in de VS, maar er zijn er ook in Canada, Groot-Brittannië en enkele andere landen. Tot nu toe waren bedrijven vooral bezig met hoeveel een klant aan hun producten kon uitgeven. Dankzij ons weten ze nu ook hoeveel mensen jij tot bij hun producten kunt brengen. Als ze aan je Klout-score zien dat je een merk kunt introduceren, krijg je die voordeeltjes, zoals een gunsttarief als je een reis boekt, of extra bonuspunten op je klantenkaart.

HUMO Da’s ongetwijfeld belangrijk voor reclame– en marketingjongens, maar geldt het ook voor mijn loodgieter?
Berry «Absoluut. Als die een hoge Klout-score heeft, laat hij zien dat hij online mensen weet te vinden, en dat hij ook makkelijker zelf te vinden is.»
HUMO Maar niet hoe goed hij mijn kraan kan herstellen.
Berry (lacht)«Dat niet, nee. Maar ook vaklui moeten tegenwoordig hun weg kennen in de sociale media. Zo word je vandaag succesvol als zelfstandige of kmo.»

HUMO Zo creëren jullie een klasse van populaire lui die allerlei extra’s toegestopt krijgen, en de sukkels krijgen niks.
Berry «Integendeel: wij zorgen voor democratisering. Vroeger wilden bedrijven vooral weten hoeveel je kon spenderen. Nu proberen ze jou van de kwaliteit van hun producten te overtuigen omdat je invloed hebt.»
HUMO Maar wie heeft invloed? Niemand weet wat die Klout-scores echt betekenen, omdat jullie niet willen zeggen hoe jullie die berekenen.
Berry «Google maakt zijn algoritme toch ook niet bekend? Anders gaan mensen vals spelen om hoger in zoekresultaten te komen. Daarom kunnen ook wij ons algoritme niet vrijgeven.»

Eén van die marketingjongens is Steven Van Belleghem, managing partner bij InSites Consulting in Gent, professor aan de Vlerick Leuven Gent Management School, succesauteur en eminent kenner van de sociale netwerken. Zijn Klout-score bedroeg 75, maar nu schommelt die rond de zestig, vertelt hij. Niet dat hij daar hard mee inzit, overigens.
HUMO Wie is Klout eigenlijk om te beslissen wie belangrijk is en wie niet?
Steven Van Belleghem «Goeie vraag. Zo is er kritiek op het feit dat je Klout-score stijgt als je converseert met andere mensen met een hoge score. Als iemand mij een vraag stelt op Twitter, dan antwoord ik, of die nu twee followers heeft, of honderdduizend. Maar dat is slecht voor je Klout-score, want dan word je volgens hun algoritme zélf minder belangrijk.»
HUMO Klout zegt dat dat democratisch is, want je moet niet rijk of beroemd zijn om zulke voordelen te krijgen.
Van Belleghem «Om te beginnen: vandaag is Klout nog onbekend bij de gewone man. Daarnaast geloof ik niet dat iedereen plots allerlei dingen gratis zal krijgen. Als je kijkt wie nu een Klout-score van hoger dan vijftig heeft, dan zijn dat op een paar uitzonderingen na allemaal bekende politici, bedrijfsleiders en celebrity's. Het klopt dus niet dat Klout alles democratiseert.»

undefined

CEO Joe Fernandez over het belang van Klout

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234