null Beeld

Wie was Nordine Amrani, de killer van Luik?

Rond half één 's middags, op dinsdag 13 december, parkeerde advocaat Jean-Dominique Franchimont zijn auto in de parkeergarage onder de Place Saint-Lambert in Luik. Op weg naar buiten viel een confrater hem in tranen in de armen: 'Ze schieten!'

Het plein boven hen was een war zone: er ontploften granaten, schoten weerklonken, er vielen doden, mensen vluchtten in paniek de omliggende winkelstraten in. 'Een agent die ik goed ken, heeft me met zijn wapen in de aanslag in veiligheid gebracht.'

De man die de chaos veroorzaakte, was Nordine Amrani, een bekende zware jongen: drieëndertig, notoir wapenfreak, veroordeeld cannabisdealer en verkrachter, en voorwaardelijk vrij sinds oktober 2010.

Nog voor de massaal toegestroomde politieagenten konden ingrijpen, stortte Amrani dood neer: hij schoot zichzelf een kogel door het hoofd. Nog vier mensen lieten het leven na de brute raid, en in ziekenhuizen rond Luik liggen nog altijd mensen met kogels en granaatscherven in hun lichaam.

Een paar uur na de schok volgt de ontnuchtering bij meester Franchimont: de dolleman van de Place Saint-Lambert was zíjn cliënt.

JEAN-DOMINIQUE FRANCHIMONT «Plots hingen zelfs BBC en NBC aan de lijn – ik was helemaal overdonderd. «Ik heb Amrani goed gekend: ik was zijn advocaat tot eind 2009. Daarna heb ik hem niet meer gezien, maar ik ben hem nooit vergeten. Hij was anders: je zag aan zijn ogen dat hij (wikt zijn woorden) een sterke persoonlijkheid had. De foto die sinds dinsdag overal verspreid is, typeert hem helemaal: koud, onverstoorbaar, een gedetermineerde blik.»

Meester Franchimont is niet de enige advocaat bij wie Nordine Amrani aanklopte. Aan het begin van de eeuw, toen hij nog in het Brusselse opereerde, zocht hij ook al Sven Mary op, nadat hij was opgepakt bij een gewapende overval.

SVEN MARY «Op mij heeft Amrani geen blijvende indruk gemaakt: tien jaar geleden was hij een banale jongen, een van de vele straatboefjes in Brussel. Hij werd buiten vervolging gesteld door de raadkamer. Het was echt een zaak van niets.»

Begin 2003 duikt Amrani opnieuw op: op 19 februari krijgt hij voor de Luikse correctionele rechtbank vijftien maanden voorwaardelijk voor de verkrachting van een mentaal gehandicapte vrouw, vlakbij de Place Saint-Lambert. Hij gaat in beroep, maar de strafmaat werd in beroep, maar de strafmaat wordt bevestigd. Die veroordeling zal, zo zal later blijken, een bron van frustratie blijven.

In 2007 ontdekt de Luikse politie in een hangar van Amrani een heuse cannabisplantage en een enorm wapenarsenaal. Hij stelt achtereenvolgens Carmelo Virone en Jean-Dominique Franchimont aan als raadsman. Virone, die Amrani al kende voor hij zijn advocaat werd, kan niet voorkomen dat zijn cliënt tweeënveertig maanden gevangenis krijgt voor de cannabis en zestien maanden voor de wapens. Bovendien moet hij de voorwaardelijke vijftien maanden voor verkrachting nu ook uitzitten.

Tot slot is er advocaat Jean-François Dister, de man die Amrani vorig jaar vervroegd vrij kreeg op vraag van zijn echtgenote Marie-Hélène Balon-Perin. De twee telefoneerden maandag nog met elkaar in verband met een nieuwe zedenzaak, waarover de schutter dinsdag door de politie zou worden ondervraagd.

De advocaten schetsen elk een verschillend beeld van Nordine Amrani, de man die de Vurige Stede in brand zette.

CARMELO VIRONE «Of hij soms last had van woedebuien? Niet meer dan een ander. Toen ik hem nog elke week ging opzoeken in de gevangenis, maakte hij alleszins géén woedende indruk, wel integendeel: hij was een geslagen hond – hij kon het niet aan. Het verblijf in de cel heeft hem zwaar getekend.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234