null Beeld

Wie wordt de slimste vrouw ter wereld in de finaleweken van 'De slimste mens ter wereld'?

De girlpower van Hillary Clinton volstond niet om The Donald te verslaan, maar niet getreurd: in ‘De slimste mens ter wereld’ kan het oestrogeen nog wél zegevieren. De top vijf telt dit seizoen maar liefst vier vrouwen: er is het fenomeen Olga Leyers, maar ook StuBru-snoepje Eva De Roo, ‘De zevende dag’-schone Ihsane Chioua Lekhli en mediamadam Bieke Ilegems kunnen zich dit jaar tot Slimste Mens kronen.

mke


‘Twee vrouwen en een homo’

Gilles Van Bouwel

Ex-Mol Gilles verzilverde zijn Woestijnvis-contract meteen met tien deelnames aan huismerk ‘De slimste mens ter wereld’. Alleen orkaan Olga deed nog beter.

HUMO Jij strandde in je tiende aflevering, op een drafje van die mythische twaalfde deelname.

Gilles Van Bouwel «En dat voelt nog steeds dubbel. Als je me op voorhand had gezegd dat ik zo lang zou meedraaien, had ik waarschijnlijk een gat in de lucht gesprongen. Maar naarmate het spel vorderde, voelde ik de druk om dat mythische record te halen én te breken enorm stijgen. Ik weet nog dat er, op de dag dat ik die noodlottige 10de aflevering ging opnemen, net een krantenartikel was verschenen met als kop: ‘Gilles kan het ‘Slimste mens’-record verbreken’. Terwijl ik toen nog maar vier afleveringen ver was op tv – veel te vroeg dus om daar al op te focussen. Bon, die avond was ik daardoor nog zenuwachtiger dan normaal, en kreeg ik ook nog eens een puzzel voorgeschoteld waar ik niets van bakte. Van wat er daarna gebeurd is, lig ik nu soms nog wakker: ‘Had ik over die vraag maar wat langer nagedacht!’ Of: ‘Allez, Gilles, Simon Bolivar, je wéét toch dat dat een vrijheidsstrijder is!’ (lacht)»

HUMO Ben je dan nu uit op revanche?

Van Bouwel «Ik zou wel heel graag de allerlaatste aflevering, de échte finale dus, halen, nu die binnen handbereik ligt. Vanaf dan zien we wel weer, maar een podiumplaats moet er toch in zitten.»

HUMO Wie beschouw je daarbij als je grootste uitdager? Of beter: ‘uitdaagster’, want deze finaleweek is behoorlijk vrouwelijk.

Van Bouwel «Da’s moeilijk in te schatten, want de top drie – Olga, Eva en ik – heeft nog nooit tegen elkaar moeten spelen: we hebben er alle drie minstens negen afleveringen in gezeten, maar zijn er toch in geslaagd om elkaar juist te ontlopen. Ik heb hen natuurlijk wel bezig gezien op tv en dat, euh, was behoorlijk intimiderend. Al denk ik dat Eva haar zenuwen nog net iets beter onder controle heeft dan Olga – een belangrijke troef, vooral in de finale.»

HUMO De kans bestaat dat er dit jaar drie vrouwen om de titel van ‘Slimste mens’ strijden – een primeur. Tenzij jij daar een stokje voor steekt, natuurlijk.

Van Bouwel «Ja zeg, ik ben dus de enige man die de top vijf gehaald heeft! Voor het programma zou het ook wel geweldig zijn als we een all-female finale zouden krijgen. Maar persoonlijk heb ik toch liever dat het er eentje met twee vrouwen en een homo wordt (lacht). Een homo als Slimste Mens, geef toe, dat is toch ook een mooie primeur?»

HUMO Je gaf te kennen behoorlijk bijgelovig te zijn. Trek je nu ook weer met een dozijn talismannen naar de opnamestudio?

Van Bouwel «Nee, ik heb plechtig besloten om me niet meer met dat bijgeloof bezig te houden. Dat is ook langzaam gegroeid, hè: de eerste aflevering lette ik daar niet op, maar na een tijdje begon ik wel te denken: ‘Wat heb ik vorige keer weer precies allemaal gedaan?’ Die rituelen probeerde ik dan te herhalen. Het probleem was dat, in de aflevering dat ik eruit vloog, ik alles precies hetzelfde had gedaan als daarvoor (lacht). Mijn rituelen hebben me dus in de steek gelaten.»

HUMO En je supporters? Zullen die er massaal bij zijn?

Van Bouwel «Jup, ik ben toch van plan een man of veertig mee te nemen. In elk van mijn vorige afleveringen zat er altijd wel iemand die voor het eerst kwam kijken. (Plots) Misschien was dat wel mijn geluksbrenger: dat ik altijd een nieuwe supporter meenam. Weet je, ik nodig voor de zekerheid toch iemand uit die me nog niet heeft zien spelen (lacht)


‘De ziekste mens’

Bieke Ilegems

Ten huize Goossens-Ilegems hangt de nervositeit al in de lucht – zelfs in die mate dat de vrouw des huizes tweemaal ons gesprek moet onderbreken. Schuldige blijkt níét de ‘Slimste mens’-deelname van mama, wel het rijexamen van dochterlief.

Bieke Ilegems «Ja sorry, ik moest even kijken of alle benodigde papieren wel in mijn auto lagen, anders kan mijn dochter niet naar haar examen vertrekken.»

undefined

null Beeld

HUMO Geen probleem. Had je dat verwacht, Bieke, een finaleplaats?

Ilegems «Ik niet, maar mijn directe omgeving wel. Zo’n tien jaar geleden heb ik al eens meegedaan, dus ik wist hoe ingrijpend zo’n deelname kan zijn. Al zit mijn karakter daar vast ook voor iets tussen: als ik aan zoiets begin, bijt ik me daar helemaal in vast. Dan wil ik álles onthouden wat ik tegenkom – een onmogelijke taak, natuurlijk. Zeker omdat ik ondertussen 45 ben, en mijn geheugen me al eens in de steek durft te laten. Wanneer ik onder stress sta, kan ik bovendien last hebben van geweldige black-outs. Zo kon ik in één aflevering maar niet op de naam van Joe Cocker komen. (Blaast) Als dat in de finaleweek gebeurt, zal het snel afgelopen zijn.»

HUMO En toch: met je uitstekende parcours verraste je vriend en vijand.

Ilegems «Tja, ‘De slimste mens’ is ook een onvoorspelbare quiz: ’t is niet omdat je heel slim bent, dat je per se lang zal meedraaien. En omgekeerd (lacht). Van Eric Goens had ik bijvoorbeeld verwacht dat hij het heel goed zou doen, maar door een wrede speling van het lot vloog ie er al na één keer uit.»

HUMO Jij zong het uiteindelijk vijf afleveringen uit. Klopt het dat je van je dokter eigenlijk niet eens mocht deelnemen?

Ilegems «Ja, ik sukkel al een tijdje met klierkoorts, die in de maanden voor de opnames ook nog eens hevig opflakkerde. Volgens mijn dokter moest ik het veel rustiger aan gaan doen, anders kon ik misschien in een burn-out verzeilen. Een deelname aan ‘De slimste mens’ leek hem echt geen goed idee, bovendien zouden mijn hersenen volgens hem toch niet naar behoren werken. Ik heb toen koppig toch ja gezegd en de hulp ingeschakeld van een andere dokter (lacht). Die heeft me een levensvoorraad vitaminesupplementen voorgeschreven en me verplicht om me, buiten mijn job, gedeisd te houden. Met succes, al zal ik, eens de finaleweek voorbij is, mijn patat nog wel krijgen. Daar ben ik zelfs op voorzien: de week na de opnames heb ik in mijn agenda voldoende tijd vrijgehouden om te crashen.»

undefined

'Ik hoop maar dat Ruben Van Gucht ondertussen thuis geen voodoobeeldje van mij heeft gemaakt'

HUMO Wie van je medefinalisten zie je als je grootste concurrent om de titel van ‘Slimste mens’ binnen te rijven?

Ilegems «Olga is natuurlijk dé favoriet, maar de druk die die rol met zich meebrengt, kan haar ook nekken. Dan zet ik mijn geld eerder in op Gilles of Eva. Tegen Gilles heb ik vijf afleveringen gespeeld en hij is echt heel straf: enorm gefocust, met een brede kennis én – vooral – hij wil heel graag winnen. Eva heb ik nog niet ontmoet, maar ik was onder de indruk van de rust die ze uitstraalde tijdens haar deelnames.»

HUMO Naar het schijnt greep jij weleens naar een glaasje wijn om de zenuwen voor een aflevering te bedwingen.

Ilegems «Nee, nee, ik heb dat maar één keer gedaan, tussen twee opnames door. Ik dacht: ‘Ik ben zo moe en stressy, misschien helpt een slokje wijn me wel te ontspannen.’ Die volgende aflevering ben ik eruit gevlogen, dus tijdens de finaleweken raak ik geen druppel meer aan. Toch niet voor de opnames (lacht). Dat bracht me duidelijk alleen maar ongeluk.»

HUMO Heb je nog bijgelovige tics ontwikkeld tijdens de opnames?

Ilegems «Ik droeg wel altijd juwelen die een vriendin van mij heeft gemaakt. Volgens haar brachten die me geluk, omdat zij ze met zoveel liefde had ontworpen.»

HUMO Wat beschouw je zelf als het gênantste moment uit je deelname?

Ilegems «In het finalespel dat me uiteindelijk heeft genekt zat een vraag over het Ardennenoffensief waarbij ik het echt in Keulen hoorde donderen. Ik heb er achteraf zelf nog een mopje over gemaakt op mijn Facebookpagina. Je moet je eigen domheid kunnen relativeren, hè? Maar door de paniek ga je al snel allerlei onzin uitkramen.»

HUMO Je concurrenten nemen alle drie een karrenvracht aan supporters mee naar de opnames. Jij ook?

Ilegems «Ik neem wel een kliekje vrienden mee, maar verwacht geen volkstoeloop. Daar zou ik alleen maar nerveuzer van worden.»

HUMO Positief denken, Bieke: wie weet haal je het wel van al dat jonge geweld.

Ilegems «Dat lijkt me, eerlijk waar, zeer onwaarschijnlijk. Maar hey, misschien wel? Als ik héél veel geluk heb.»


‘Uit de lucht vallen’

Eva De Roo

De meest succesvolle Studio Brussel-presentatrice in ‘De slimste mens’ is sinds kort niet meer Linde Merckpoel of Siska Schoeters, maar Eva De Roo. Al moest zij uiteindelijk genoegen nemen met negen deelnames, aangezien daarna de finaleweken begonnen.

HUMO Vond je dat jammer?

Eva De Roo «Nee gij, ik zie dat juist als een luxepositie. Nu kan ik mijn leven lang beweren dat ik dat record ‘vast wel had verbroken’ (lacht). Nee, serieus: ik was totaal niet bezig met die mythische twaalfde deelname, dus ik vind het ook niet erg dat ik niet zo ver ben geraakt. »

undefined

null Beeld

HUMO Had je je voorbereid op je deelname?

De Roo «Nee, ik had zelfs nog nooit deftig aan een quiz meegedaan. Nu ja, één keer in de Witpen in Reet, een duivenmelkerscafé, toen ik 18 was. We dachten toen dat we die duivenmelkers wel een poepje zouden laten ruiken, maar uiteindelijk zijn we daar helemaal laatst geëindigd. Sindsdien hou ik me ver van zaalquizzen. Of wacht, dat klopt niet helemaal: nadien hebben we nog eens meegedaan aan een scoutsquiz voor het goede doel. De hoofdprijs hebben we toen niet gewonnen, maar we zijn wel naar huis gegaan met een gi-gan-tische zak Celebrations (mini-snoepgoed, red.) van 50 kilo. Je moest toen raden hoeveel die zak woog; wie er het dichtste bij zat, kreeg ’m mee. Als ik nu win, wil ik dus minstens 60 kilo Celebrations als beloning (lacht).»

HUMO Tijdens je deelname durfde je er al eens een hilarisch fout antwoord uit te flappen. Vooral je ‘geitenneuker’ is er eentje voor in de tv-annalen.

De Roo «Tja, mensen die mij kennen, weten dat ik weleens, euh, uit de lucht kan vallen. Ik snap ook niets van wiskunde, dus bij de vragen à la ‘hoeveel procent van de bevolking checkt zijn gsm tijdens het toiletbezoek?’ zat ik er telkens mijlenver naast. Op familiefeestjes zal ik het ook nog lang te verduren krijgen omdat ik niet wist hoeveel liter melk een koe per dag geeft. Ik dacht: ‘2 liter op één dag, dat is toch al véél?’ Maar blijkbaar is zo’n beest al snel goed voor 12 liter per dag. Vooral mijn grootmoeder, een West-Vlaamse boerin, kwam niet meer bij toen ze mijn antwoord hoorde.»

HUMO Nog zo’n topmoment: toen je sportjournalist Ruben Van Gucht, één van de topfavorieten, al na één aflevering naar huis speelde.

De Roo (grijnst) «Jaaaaa. Meteen ook mijn persoonlijke hoogtepunt van heel die ‘Slimste mens’-campagne. Ik had al bij de VRT horen waaien dat Ruben superhard aan het blokken was voor zijn deelname, terwijl ik me nauwelijks had voorbereid. Ik vertrok dus met een bang hartje naar die opnameavond. De andere deelnemer bleek die avond ook nog eens Louis Talpe te zijn, die Ruben goed kende. In de make-up zaten die twee elkaar al schouderklopjes uit te delen: ‘Sorry, Eva, maar Ruben is mijn favoriet voor de titel.’ En dan Ruben: ‘Nee, nee, Louis, jij weet ook keiveel.’ Om dan toch nog van Ruben te winnen, ja, dat smaakte wel bijzonder zoet. (Snel) Al heb ik niets tegen Ruben persoonlijk.»

HUMO Ben je ’m sindsdien al tegen het lijf gelopen, in de gangen van de VRT?

De Roo «Nee, voorlopig nog niet. Ik hoop maar dat hij ondertussen thuis geen voodoobeeldje van mij heeft gemaakt (lacht). Al vond ik dat net tof van hem, dat hij na zijn uitschakeling zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken stak. Hij heeft ook gewoon pech gehad, hè.»

undefined

'Vlak voor de opname probeer ik niet te veel meer te eten, vooral om te vermijden dat mijn buik begint te borrelen'

HUMO Wie tip jij voor de titel van ‘Slimste mens’?

De Roo «Ik ga voor een outsider: Joris Hessels, die acteur van ‘Radio Gaga’. In de laatste ‘gewone’ afleveringen heb ik 3 keer tegen hem gespeeld, en hij is die 3 keer steeds met een grandioos verschil gewonnen. Hij weet dus enorm veel, over álles. Plus: ’t is een zeer sympathieke kerel.»

HUMO Sympathiek of niet, in dat geval moeten de vrouwen dit jaar wel wéér het onderspit delven.

De Roo «Hm, goed punt. Weet je, in dat geval wil ik graag van Joris verliezen, maar moet de titel uiteindelijk wel naar een vrouw gaan. En laat dat dan maar Olga zijn, dat zou ik echt de max vinden.»

HUMO Je tegenstanders tippen jou als favoriet: vooral je stalen zenuwen hebben indruk gemaakt.

De Roo «Dat heb ik nog al gehoord, maar in mijn hoofd valt het met die zenuwen toch serieus tegen, hoor. Bij Studio Brussel heb ik ooit eens per ongeluk Ryan Gosling aan de telefoon gekregen. Ik zag mijn collega’s rond me helemaal uit hun dak gaan, maar om één of andere reden bleef ik zelf uiterlijk ijzig kalm: ‘Yow Ryan, ça va.’ (Lacht) Terwijl ik vanbinnen dus wél aan het sterven was. Zo zit ik eigenlijk ook in die ‘Slimste mens’-stoelen: schijnbaar rustig, terwijl ik het stiekem in mijn broek doe.»

HUMO Je zei dat je je niet had voorbereid op je deelname. Ga je, nu de eindmeet in zicht is, toch niet een beetje studeren?

De Roo «Dat was mijn plan, maar de voorbereidingen van de Warmste Week (van Studio Brussel, red.) komen daar helaas tussen fietsen. Ik ben al blij als ik ’s avonds tegen elf uur op de bank kan ploffen, zo druk is het nu. Hopelijk speelt die vermoeidheid me niet te veel parten tijdens de finaleweek. De visagiste zal alvast een hele taak hebben aan die wallen onder mijn ogen!»

HUMO Music For Life én een finaleplaats in ‘De slimste mens’: een rustig eindejaar wordt het voor jou duidelijk niet.

De Roo «Nee, het is inderdaad véél nu. Momenteel besef ik ook nog niet wat me allemaal overkomt. Dat zal achteraf pas doorsijpelen, denk ik. Weet je waar ik al naar uitkijk? Eens goed bijslapen, meteen ook mijn belangrijkste voornemen voor 2017.»


‘Truitjes wisselen’

Ihsane Chioua Lekhli

La Lekhli, parel aan onze zondagochtend in ‘De zevende dag’, toonde dat ze ook op weekdagen haar mannetje kan staan, en draaide uiteindelijk vijf afleveringen mee.

undefined

null Beeld

HUMO Op wie zet jij je geld in voor de eindoverwinning?

Ihsane Chioua Lekhli «Ik hoop sowieso dat het een vrouw wordt, al is Gilles ook een erg straffe kandidaat. Volgens mij zal het in de finale tussen hem, Eva en Olga gaan: dan wordt het hard tegen hard, maar uiteindelijk zal mijn VRT-collega Eva met de overwinning gaan lopen. Hoop ik (lacht).»

HUMO Dit seizoen grepen de vrouwen de macht in ‘De slimste mens’. Fijn?

Chioua Lekhli «Zeker! Blijkbaar zijn mannen nog altijd makkelijker te porren om deel te nemen aan ‘De slimste mens’. Vrouwen zeggen nogal snel ‘nee’, misschien omdat ze wat bescheidener zijn? Ik vind het alvast geweldig dat we het dit jaar zo goed gedaan hebben.»

HUMO Jouw befaamde truitjeswissel met je tegenstander, Freddy De Vadder, haalde nadien zelfs de kranten.

Chioua Lekhli «Ja, Freddy’s vriendin vroeg me na de opnames of ik écht niet even zijn T-shirt wilde aandoen voor de foto. Mij goed, op voorwaarde dat Freddy dan ook mijn jurkje aantrok (lacht). In ‘De zevende dag’ zal je me zoiets niet snel zien doen, maar in zo’n ludiek programma als ‘De slimste mens’ kan het wel.»

undefined

null Beeld

HUMO Merk je ook dat je via dat ludieke programma nu een ander publiek bereikt dan met ‘De zevende dag’?

Chioua Lekhli «Ja, het kijkerspubliek van ‘De slimste mens’ is duidelijk jonger. Dat merk ik vooral op mijn Twitteraccount en mijn publieke Facebookpagina, waar ik er plots een pak volgers bij heb gekregen.»

HUMO En het aantal oneerbare voorstellen, is dat ook gestegen?

Chioua Lekhli (lacht) «Nee, voorlopig krijg ik alleen maar lieve berichtjes van mensen die me aanmoedigen.»

HUMO Had jij een geheim ritueel, dat je geluk moest brengen tijdens de opnames?

Chioua Lekhli «Ik maakte er wel een gewoonte van om vlak voor de opname niet te veel meer te eten, want ik heb me laten vertellen dat je helderder nadenkt met een lege maag. Al wilde ik vooral vermijden dat mijn buik plots onaangenaam zou beginnen te borrelen als de camera’s draaiden (lacht).»

HUMO Waren er ook momenten tijdens je deelname die je liever snel weer vergeet?

Chioua Lekhli «Ik baal er nog altijd van dat ik de naam van onze bondscoach, Martinez, niet heb gezegd bij mijn beeldfragment. Ik ken niets van sport, maar zijn naam had ik tijdens mijn voorbereiding expres onthouden omdat ik dacht: ‘Dat zouden ze nog weleens kunnen vragen.’ Maar toen dat filmpje passeerde, was ik plots niet meer zeker dat ik hem herkende. Heel stom: dan komt er eindelijk een sportvraag die ik kan beantwoorden, en doe ik het niet omdat ik bang ben om iets verkeerd te zeggen. Ik heb dat daarna wel ruimschoots goedgemaakt door bij de kinderen van Laurent ‘Clement’ te antwoorden, al wist ik vrij zeker dat dat de zoon van Wendy Van Wanten is. Maar ik dacht: ‘Ik zal dan maar alles antwoorden wat er in me opkomt, zeker?’ (lacht) In de finale ga ik proberen het evenwicht tussen die twee tactieken te vinden: alles durven te antwoorden, zonder daarbij al te grote flaters te slaan.»

HUMO Welk jurylid zou je het liefst in de ogen kijken, terwijl je daar voor de titel van Slimste Mens zit te strijden?

Chioua Lekhli «Ik heb heel hard moeten lachen met Stefaan Degand, dus doe die maar. Hij had ook een prachtig gedichtje voor mij geschreven, dat hij bovendien heel expressief heeft voorgedragen. Dat mag hij gerust nog eens komen doen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234