De moeders van 'Wall of Moms' vormen een frontlijn in Portland. Beeld Getty Images
De moeders van 'Wall of Moms' vormen een frontlijn in Portland.Beeld Getty Images

VS

Wie zijn de moeders die in Portland een muur vormen tegen de ordetroepen van Trump?

Een ‘muur van moeders’ probeert in het Amerikaanse Portland een clash te voorkomen tussen demonstranten en een omstreden politiemacht van de regering-Trump. Wie zijn de moeders die zich in de frontlinie wagen om hun kinderen te beschermen? ‘We zijn bekogeld, maar we hebben ook een bevalling doorstaan.’

Karlijn van Houwelingen

Afgelopen weekend doken ze voor het eerst op: tientallen moeders die zich arm in arm positioneerden tussen federale agenten en demonstranten die door het Witte Huis gewelddadige anarchisten worden genoemd. ‘Feds stay clear, moms are here!’ scandeerden ze.

Beelden van mysterieuze arrestaties in Portland, Oregon, hadden hen geschokt. Onherkenbare mannen in camouflagepakken grepen een demonstrant en stopten hem in een burgerauto. Zonder te zeggen wie ze waren, of waarom deze burger werd gearresteerd. Kort daarna dook een video op van een 53-jarige oud-marinier die agenten vraagt waarom ze hun eed zo verloochenen. Hun repliek? Slagen met een wapenstok en pepperspray in zijn gezicht. Een 26-jarige demonstrant raakte ernstig gewond door een rubberkogel toen hij met twee handen in de lucht stond.

Een 35-jarige moeder van twee tieners, Bev Barnum, plaatste een oproep op Facebook. Ze schreef dat ze demonstranten wilde beschermen, zonder geweld. ‘Help je me een muur van moeders te maken?’ Gehuld in geel blokkeerde een groep vrouwen daarna een hek, om te voorkomen dat boze demonstranten opnieuw zouden proberen het omver te krijgen, en dat agenten daarop reageerden met traangas en rubberkogels. Het lukte niet: de moeders belandden in het oog van de storm.

‘We zijn gisteravond bekogeld met traangas en het was vreselijk, maar we hebben allemaal een bevalling, ouderavonden en lange nachten vol kots doorstaan,’ schreef Maureen Kenny Mimiaga, één van de medeoprichters van de moedermuur, op Facebook. Inmiddels heeft een groep vaders zich aangesloten. Met typisch vadergereedschap — een bladblazer — blazen ze traangas weg.

Anarchisme

In Portland liggen demonstranten wel vaker overhoop met de autoriteiten. Sommigen noemen zich antifascistisch. Maar sinds de dood van George Floyd stromen enkele straten dagelijks vol met nieuwelingen die tegen racisme en politiegeweld komen demonstreren. Honderden mensen houden het al weken vol en raken geregeld slaags met de politie.

Sommige fanatieke deelnemers gooien met flessen, blikjes of vuurwerk, één van hen sloeg volgens de politie een agent met een hamer. In het gebouw van de politievakbond werd brand gesticht. De lokale politiechef schrijft dat soort incidenten toe aan een kleine groep met ‘criminele neigingen’, gemotiveerd door ‘een anarchistische ideologie’.

Burgemeester Ted Wheeler was bezorgd over geweld en vandalisme, maar zei dat hij de spanningen langzaam zag afnemen. Tot president Trump een politiemacht van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid naar Portland stuurde om federale gebouwen te beschermen. ‘Agenten’, heten ze, maar ze zien eruit als militairen van een bezettingsmacht. Ze dragen camouflagekleding, legerkisten, helmen en geweren. Ze horen bij elite-eenheden.

De federale ordetroepen in Portland. Beeld Getty Images
De federale ordetroepen in Portland.Beeld Getty Images

Frontlinie

Uit woede over de geheimzinnige, agressieve optredens van die militair aandoende politiemacht zijn alleen maar meer mensen komen demonstreren, onder wie de groep vrouwen die zich de Muur van Moeders noemt. ‘Net terug van de frontlinie,’ schreef één van hen, Shelley Reetz, in hun Facebookgroep. ‘Federale agenten kwamen naar ons toe en begonnen zonder waarschuwing met traangasflessen en rookbommen op ons te schieten.’

De burgemeester en de gouverneur van de staat Oregon zijn laaiend. Het geweld is juist door de federale agenten weer opgelaaid, stellen zij. ‘Dit politiek theater van president Trump heeft niets te maken met openbare veiligheid,’ zei gouverneur Kate Brown. Trump profileert zich in zijn verkiezingscampagne als ‘sterke’ leider die recht en orde zal brengen. Lokale leiders in Portland menen dat hij ook nu vooral krachtig wil overkomen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen.

Onder meer Oregon is naar de rechter gestapt om de ‘stormtroepen’ van Trump te dwingen te vertrekken. Het ministerie van Binnenlandse Veiligheid leverde een lijstje van incidenten met graffiti, brandjes, en het gooien van stenen en flessen om het optreden tegen wat de regering ‘gewelddadige criminelen’ noemt te rechtvaardigen. Maar de moeders van Portland zijn vastbesloten zich te verzetten. Ze zamelen online voedsel en medisch materiaal in, delen tips en zetten organisaties op in andere steden. De regering-Trump heeft aangekondigd ook federale troepen te sturen naar onder meer Chicago en Albuquerque, om daar een golf aan vuurwapengeweld aan te pakken.

Veel stadsbesturen worden geleid door Democraten, en volgens de Republikeinse president Trump verkwanselen zij de veiligheid van burgers. Portland, fantaseerde hij, was ‘erger dan Afghanistan’. ‘Ze worden allemaal gerund door radicaal links,’ klaagde Trump. ‘Als Biden wint, gaat het zo voor het hele land.’

(AD)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234