null Beeld

Wielrennen een aantrekkelijke sport? Dokter De Zeulder kan er niet mee lachen

De adembenemende schoonheid van de lintbebouwing wordt weer prachtig in beeld gebracht vanuit de helikopter, want het wielerseizoen is afgetrapt. Steeds opnieuw opflitsend geel herinnert ons eraan dat de forsythia nog steeds volksstruik nummer één is. De merknamen van laminaatvloeren en dichtingslijmen flitsen voorbij. De lente is de zomer van de koers. Toch worden er alsmaar meer wielerminnende wenkbrauwen gefronst, want is de wielersport nog wel van deze tijd? Wij vragen het ons ook af, via een hulplijn.

Hugo Matthysen

'In de context van 1920 was een heuse wielerwedstrijd als een futuristisch gedicht'

Dr. Koen De Zeulder «Nee. Wielrennen is fundamenteel saai.»

HUMO Waarom?

De Zeulder «De sport stamt uit een tijd waarin de boeren op zondagmiddag langs hun velden wandelden, om eens rustig te bekijken of alles wat moest groeien wel groeide. Als er dan op een lege steenweg een fietser passeerde, volgden ze hem met hun blik tot hij uit het zicht was verdwenen. Bij helder weer kon dat wel anderhalf uur duren, want die ijzeren fietsen haalden geen noemenswaardige snelheden. Dat kon die boeren niet deren, het bracht een welkome afwisseling in hun bestaan.

»Daarna keerden ze huiswaarts, aten een boterham met spekvet en bespraken daarbij de rijstijl van de fietser, de invloed van de wind op het tempo en de korte versnelling die hij plaatste bij het oprijden van de dijk.

»Bij het invallen van de duisternis werd de vrouw bereden, aan een slakkengangetje, want ze hadden nog vele uren te vullen, en na de babbel bij het spekvet was de gespreksstof op.

»In die context was een heuse wielerwedstrijd als een futuristisch gedicht: snel, vinnig, massaal, een ongezien energetische stuwing, een baken van moderniteit. Een hond die aan de ketting rukt, was het meest dynamische schouwspel dat die mensen voor de rest van het jaar te zien kregen. En plots kwamen daar renners aangesuisd, en motoren, en misschien wel een echte auto! Maar we hebben het nu over 1920 of zo.»

HUMO Sindsdien is er toch veel veranderd?

De Zeulder «Zeker, maar niet in het wielrennen. Er wordt nog steeds als vanouds over steenwegen gesukkeld. Hier en daar staan wat mensen te kijken, die van hun overgrootouders hebben gehoord dat de wielersport zo’n sensationeel spektakel is. Eens het peloton gepasseerd is, zakken ze teleurgesteld af naar het café. Maar het volgende jaar staan ze er opnieuw, want ze hebben een heilig respect voor de opvatting van hun voorouders. Om de drie, vier jaar zijn ze getuige van een valpartij, en als ze geluk hebben, zijn er wat toeschouwers of een hond bij betrokken. Dat wordt dan ’s avonds besproken bij de boterham. Niet met spekvet, maar met brie en tonijnsla uit een plastic potje, want het is zondag en dan mag het wat meer zijn.

»De vrouw wordt evenmin bereden, want morgen begint de werkweek. En die valpartij heeft al voor meer dan genoeg opwinding gezorgd.»

HUMO Er is nu sprake van gps en cameraatjes op de fietsen. Zal dat de wielersport aantrekkelijker maken?

De Zeulder «Je kan een cameraatje plaatsen aan de kassa van de supermarkt, en dat live uitzenden. Is dat aantrekkelijk? Bij een overval is dat zeker het geval. Maar dat weegt niet op tegen het troosteloze wachten tot er iets gebeurt.

»Weet je dat er mensen zijn die om de eentonigheid te breken bij vlakke ritten de rotondes turven? In de Omloop Het Nieuwsblad waren het er 165, schat! Maar in Gent-Wevelgem 212! Ik moet er wel bijzeggen dat de Omloop het met voorsprong haalt qua verkeersdrempels, misschien schuilt daar een verklaring in.

»En dan beginnen ze op wielerforums een discussie over de correlatie tussen verkeersdrempels en rotondes. Ondertussen ligt de echtgenote al in bed, en ze mijmert. Weemoedig denkt ze terug aan een tijd die ze nooit heeft gekend: toen de vrouw op zondagavond nog traagzaam werd bereden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234