null Beeld

Wielrenner Andy Schleck stopt ermee

Vanochtend kondigde Andy Schleck aan dat hij stopt met wielrennen - z'n rechterknie speelt 'm parten. In 2010 sprak Humo nog met de jonge Luxemburger: herlees hier het volledige interview.

Jan Antonissen

(Verschenen in Humo 3694/27 op 6 juli 2010)


Het wordt te gek voor Andy Schleck

Dit seizoen heeft Andy Schleck (25) nog maar één koers gewonnen: het Luxemburgs kampioenschap tijdrijden (vier deelnemers). Schleck is geen afmaker, maar dat is geen probleem: de Tour kun je perfect winnen zonder één ritzege.

Andy en zijn oudere broer Fränk Schleck hebben weinig geslapen. Even na middernacht bereikte hen het bericht dat die andere grote Luxemburgse renner, Kim Kirchen, op zijn hotelkamer hier in de Ronde van Zwitserland een hartstilstand had gekregen. In allerijl was hij gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht.

Helemaal overstuur waren de broers om halftwee ’s nachts naar de kamer van de ploegdokter gegaan, maar die kon hen niet geruststellen: ‘Kirchen wordt in een kunstmatige coma gehouden.’ En het ziet er niet naar uit dat hij daaruit nog als renner zal ontwaken. Vierentwintig uur later kan Andy Schleck het nog altijd niet bevatten: zo snel is een rennersleven dus voorbij. En Kirchens vrouw moet zo bevallen van een tweeling.

Andy Schleck «Ik ben er niet goed van. Ik ken Kim al van toen ik een jaar of acht was. We gingen altijd samen met vakantie, met de twee gezinnen.

»Het was niet makkelijk om vandaag gefocust te blijven: onderweg dwaalden mijn gedachten voortdurend af. De berichten spraken elkaar ook tegen: het ene moment heette zijn toestand stabiel te zijn, het andere moment weer niet.»

HUMO De relatie tussen de Schlecks en Kirchen stond wel geregeld onder druk. De concurrentie was scherp: in het kleine wielerstaatje Luxemburg was er te weinig ruimte voor drie grote namen.

Schleck «Het was op het scherp van de snee, ja. Maar is dat niet normaal? In de winter trainden we nog altijd samen, maar in de race is het de Schlecks tegen de rest. Hopelijk komt alles goed met Kim.»

HUMO Ben je klaar voor de Tour? In de koninginnerit van de Ronde van Zwitserland reed Robert Gesink je op de slotklim uit de wielen.

Schleck «Ik ken mezelf. Ik weet dat ik vorig jaar op dit moment minder ver stond. En die beklimming was in de eerste plaats een test. Aan de voet was ik al eens in de aanval gegaan; daarna had ik het tempo van de groep opgevoerd, en nog later was ik opnieuw weggesprongen. Dat vreet krachten. Toen Gesink bij me kwam, was ik op. Maar daar dient een Ronde van Zwitserland voor: jezelf zover drijven tot je het punt bereikt waarop je breekt. Je moet je grenzen verkennen om ze te kunnen verleggen.»

HUMO Je hebt geen tik gekregen?

Schleck «Helemaal niet: ik weet wat ik dit seizoen al getraind heb. En ik weet wat mijn doel is.»

HUMO Wat is je doel?

Schleck «De Tour winnen.»

HUMO De vrees bestaat dat jij uitgroeit tot de Jan Ullrich van deze generatie: groot talent, aardige jongen, maar de eeuwige tweede achter een ongrijpbare nummer één. In het geval van Ullrich was dat Lance Armstrong, in jouw geval: Alberto Contador.

Schleck «Wat kan ik meer doen dan hard werken, trainen zoals het hoort en leven voor mijn vak? Als iemand anders dan nog beter is, heb ik daar vrede mee.»

HUMO Hou je van de vergelijking met Ullrich?

Schleck «Wat ze in de pers ook over hem mogen schrijven, hoe ze hem nu ook bekladden: Jan Ullrich was een groot atleet. Natúúrlijk is die vergelijking een compliment. Al was hij wel een betere tijdrijder (lacht).»

HUMO Is dat hét grote verschil tussen Contador en jou: tijdrijden?

Schleck (knikt)

HUMO Vorig jaar werd je in de eindstand van de Tour tweede op vier minuten van Contador. Drie van die vier minuten had je verloren in de tijdritten.

Schleck «Zijn laatste tijdrit was on-ge-lo-fe-lijk.»

HUMO Maar je bent beter geworden in het tijdrijden, naar het schijnt. Met de hulp van je exploegmaat Bobby Julich.

Schleck «Hopelijk ben ik beter geworden, maar minstens zo belangrijk is de vaststelling dat de Tour niet in de tijdritten zal worden beslist, maar in de Pyreneeën. We rijden vier ritten in de Pyreneeën. Dat betekent: afzien, en ’s avonds heel snel recupereren. En dat kan ik goed. Daar ligt mijn kans. Ik kan nog ziek worden of uit vorm raken, maar goed: it’s the Pyrenees where we have to put the hammer down – in de Pyreneeën moeten wij de hamer bovenhalen.»

HUMO Wij?

Schleck «De broers Schleck. Wij kunnen met Saxo Bank twee kaarten uitspelen.»

HUMO Astana heeft ook twee troefkaarten: Contador heeft Alexander Vinokoerov aan zijn zijde.

Schleck «Denk je dat echt, ja?»

HUMO Nee, eigenlijk niet, Vino kan de Tour niet meer winnen.

Schleck «Dat denk ik ook niet, nee.»

HUMO En Fränk wél?

Schleck «Jazeker. Hij is een betere klimmer dan ik.»

HUMO Ook in de bergen lijkt Contador buiten categorie. Vorig jaar reed hij in de Alpenrit met aankomst in Verbier iedereen uit het wiel. Jij moest 43 seconden toestaan. Niet veel, wel veelbetekenend.

Schleck «En toch was ik happy. Ik schoot aardig op in het klassement, en ik wist: die dag was Alberto niet te verslaan. Zo leert elke wedstrijd me iets meer over mezelf en over het wielrennen. Ik groei, ik ben zelfverzekerd, ik ben niet meer bang voor de Tour. Vroeger kon ik me soms afvragen: ‘Zal ik het wel kunnen afmaken?’ Die twijfel is weg: de Tour komt eraan en I’m gonna fuckin’ have to face it. And do it. Ik heb respect voor Alberto, veel respect, maar angst? Totaal niet. Zelfs geen heel klein beetje.»

HUMO Vorig jaar zat zijn grootste opponent in zijn eigen team: Lance Armstrong. Zag jij ook dat Contador er alleen voor stond?

Schleck «Larie. Ik heb gezien hoe Lance hem uit de nood hielp, of kopwerk voor hem deed. Voor de media was dat ‘Contador-is-geïsoleerd’-verhaal gevonden vreten, maar er klopte niks van. Dat zag je in de voorlaatste rit, met aankomst op de Mont Ventoux: Alberto haalde alles uit de kast om Lance een plaats op het podium te bezorgen. Er wás geen oorlog binnen Astana.»

HUMO Nu heb je het over de laatste week. In het begin van de Tour – in een vlakke rit, op weg naar La Grande Motte – ging Armstrong er met een waaier vandoor. Contador was niet mee en verloor één minuut.

Schleck «Lance viel níét aan; hij reed attent mee voorin, en hij was met de goede ontsnapping vertrokken. Wat had hij moeten doen? Zich samen met Jaroslav Popovitsj laten uitzakken? Onder hun beidjes hadden ze de achtervolgers ook niet teruggebracht. Alberto had gewoon meer uit zijn doppen moeten kijken, net zoals ik. En dat is het verschil: Lance is a step ahead. Hij heeft al meer Tours gewonnen dan Alberto.»

HUMO Hoe bang zijn klassementsrenners als Contador en jij voor de kasseien? Op de dag dat dit interview in Humo staat, rijden jullie door de Hel van het Noorden.

Schleck «Neem het van mij aan: die kasseien zullen het klassement niet door elkaar schudden.»

HUMO Contador is er toch bang van.

Schleck «Vind ik best (lacht). Maar op de kasseistroken zal hij in mijn wiel zitten. Hoe zou ik hem wel lossen? Oké, hij kan vallen, maar zo wíl ik zelfs niet winnen. En ik wil zelf ook niet vallen.»

HUMO Je hébt al drie keer je sleutelbeen gebroken.

Schleck «Dat volstaat (één week na dit gesprek kwam Andy Schleck ten val op de training: hij had schaafwonden over zijn hele lichaam, red.). Daarom zie je me ook nooit gekke dingen doen. Behalve in de Tour: daar wil ik desnoods wel een risico nemen, als ik daardoor kan winnen. Maar het is een dunne lijn tussen een risico nemen en je in het ongeluk storten. Als je crasht, is het voorbij.»

Andy Schleck (2)

Nachten met Alberto

HUMO Je staat, ondanks je gebroken sleutelbeenderen, bekend als een zondagskind. Je broer Fränk moet harder knokken voor zijn geluk.

Schleck «Gelúk? Als we dit seizoen in de klassiekers wat meer geluk hadden gehad, dan hadden we er minstens één gewonnen. Wat mezelf betreft: Luik-BastenakenLuik. Die dag was ik super: zonder de aanvalsdrift van Philippe Gilbert sta ik daar zeker op het podium. En wat Fränk betreft: de Waalse Pijl. Als die kopgroep in de finale doorgaat, wint hij.»

HUMO Jij had je zinnen op de Amstel Gold Race gezet. Je werd achttiende.

Schleck «Mijn plan was: ik ga van ver aanvallen. Ik heb ook een gat geslagen, met zes renners in mijn zog, maar we zijn teruggepakt. Ik was niet zo sterk als ik had gehoopt.

HUMO Gilbert won: hij was die dag outstanding.

Schleck «Ja.»

HUMO In Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar raasde je hem op de Roche-aux-Faucons nog als een wervelwind voorbij. Sindsdien doet hij in de klassiekers zo ongeveer waar hij zin in heeft. Wat is er met hem gebeurd?

Schleck «Ik vermoed dat hij vorig jaar te zenuwachtig was in Luik-Bastenaken-Luik. Hij trok gewoon te vroeg in de aanval. Dit jaar ook weer: als hij niet zo vroeg aangaat, wint hij de race. Maar zo is Gilbert: tactisch doet hij vreemde dingen.»

HUMO Is hij veranderd?

Schleck «Intussen is hij één van de grootste kampioenen. In eendagswedstrijden steekt hij er samen met Cancellara bovenuit. Alleen, hij wil te veel: de kasseiklassiekers, de Waalse klassiekers – alles.»

HUMO Hij leeft in het land van Eddy Merckx.

Schleck «De tijden zijn veranderd: het wielrennen is geglobaliseerd. Dat merk ik als ik met mijn vader over zijn jaren als profrenner praat (Johny Schleck was prof van 1965 tot 1974, red.). ‘In mijn tijd,’ zegt hij dan, ‘had je sterke Belgen, Fransen, Italianen én Spanjaarden.’ – ‘Oké,’ zeg ik dan, ‘maar had je ook kampioenen uit Amerika of Australië? Of uit Oezbekistan? Of Kazachstan?’ De sport is breder geworden, en ontegensprekelijk ook beter. Daar hoef je zelfs niet over te discussiëren. Duw Eddy Merckx in een tijdmachine, laat hem in zijn beste vorm met ons meerijden en hij zal nog altijd top zijn. Maar: hij zal niet meer zoveel wedstrijden winnen. Dat kan niet. Al was het maar omdat de topsprinters nu teams rond zich hebben verzameld die er alles aan doen om een wedstrijd in een massasprint te laten eindigen. Columbia, bijvoorbeeld, rijdt uitsluitend voor Cav (Mark Cavendish, red.). Vroeger bestonden zulke ploegen niet.»

HUMO Hoe zie jij jezelf in de eerste plaats: als een klimmer?

Schleck «Meer dan als een klimmer, ik ben behoorlijk allround. Ik kan ook goed in een peloton rijden – in een nerveuze race blijf ik overeind. Wat Armstrong dit jaar in de Ronde van Vlaanderen heeft gedaan, kan ik ook. En ik zal het volgend jaar laten zien. Dan rijd ik Vlaanderen voor de eerste keer.»

HUMO En Contador?

Schleck «Alberto heeft klasse. Hij rijdt met een fiets zoals andere mensen wandelen. Het gaat vanzelf, het is iets natuurlijks. Dat zie je ook aan Lance, vind ik, en aan mij: wij zitten op een fiets alsof we nooit iets anders hebben gedaan.

»Als mens mag ik Alberto wel: we hebben geregeld contact. Na vorig seizoen hebben we samen vakantie gevierd op Curaçao, elk met onze eigen vrienden. Het waren een paar prachtige nachten (lacht). Nee, hij is echt een goede gast.»

HUMO Is er geen rivaliteit tussen jullie?

Schleck «Niet op zulke momenten: dan praten we over alles behalve fietsen.»

HUMO Is het waar dat je hem laatst, op verkenning in de Pyreneeën, bent tegengekomen boven op de Tourmalet?

Schleck «Hij reed de berg op aan de ene kant, ik aan de andere kant, en op de top kwamen we elkaar tegen. Ineens stonden we tegenover elkaar: ‘Wat doe jij hier?’ – ‘Nee, wat doe jij hier?’ We hadden elk een stuk of wat journalisten mee, en ze dachten allemaal dat het opgezet spel was. Het was puur toeval!»

HUMO In deze Tour moet je die mythische Tourmalet twee keer beklimmen.

Schleck «De Tour wordt beslist op de dag dat we boven op de Tourmalet eindigen (donderdag 22 juli, red.) – als het daarvoor al niet is gebeurd. De kant van de Tourmalet die we dan nemen, is bloody hard. Maar ik hou van hard.»


Quite A character

HUMO Vertrek jij in de Tour als kopman van Saxo Bank, of gaan jullie toch met zijn tweeën?

Schleck «Schrijf maar op dat ik als enige kopman vertrek. Fränk houdt ervan verstoppertje te spelen: hij ventileert zijn ambitie niet.»

HUMO Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een kopman?

Schleck «Hij mag niet bang zijn, zeker niet om beslissingen te nemen. Ik ben vijfentwintig, en ik moet af en toe aan Jens Voigt – een kerel van negenendertig, en een monument – vragen een drinkbus voor me te halen. Geen probleem, ik zit al zes jaar in deze business.»

HUMO Een kopman moet hard zijn, knopen doorhakken, maar jij blijft wel onder alle omstandigheden uitermate attent voor je broer. Neem de rit naar de Mont Ventoux vorig jaar: je had die kunnen winnen, je speelde met de pedalen, maar je hield in – in de hoop dat je broer, met een ultieme demarrage, alsnog een podiumplaats zou verwerven.

Schleck (zucht) «Ik zal het voor de honderdste keer uitleggen. Aan de voet van de Mont Ventoux viel ik aan. Ik dacht: ‘Als ik wegraak en Contador krijgt een inzinking, kan ik misschien de Tour nog winnen.’ Maar hij reed naar mijn wiel en bleef daar rustig zitten. Ik zeg: ‘Neem je niet over?’ – ‘Nee,’ zei hij. ‘Ik rijd voor Armstrong.’ Als ik doorrijd, neem ik hem mee naar de streep en gaat hij me in de sprint voorbij. Het is de Ventoux, man! Zo’n rit gééf je niet weg. Lance heeft het één keer gedaan (in de Tour van 2000 liet hij Pantani winnen, red.), en hij heeft er spijt van gekregen.


»Ik had die rit niet kunnen winnen. Nooit.»

HUMO En toch had iedereen de indruk dat je op je broer wachtte.

Schleck «Voor mij viel er niks meer te winnen, en hem kon ik misschien nog een plaats op het podium bezorgen. Twee Schlecks bij de eerste drie, dat zou gigantisch zijn geweest. Jammer genoeg is het niet gelukt.»

HUMO Zelfs je vader zegt: ‘Soms begrijp ik Andy niet, hoe hij zijn kansen opoffert voor Fränk.’

Schleck «Zo zit ik nu eenmaal in elkaar: eerst komt mijn familie, en pas daarna kom ik. Als ik Fränk kan helpen, doe ik dat graag. Zonder hem was ik ook nooit tweede in de Tour geworden.»

HUMO Pardon?

Schleck «Toen hij de rit naar Le Grand Bornand won, was hij de hele tijd bij me. Zonder hem had ik nooit twee minuten voorsprong op Lance Armstrong genomen, en had ik Klöden niet gelost. Dat dank ik allemaal aan hem.»

HUMO En als wederdienst mocht Fränk van jou – en van Contador – de etappe winnen?

Schleck «Het was een geschenk, ja.»

undefined

undefined

HUMO Je zegt: ‘Ik heb Klöden gelost.’ Dat is niet helemaal juist: zijn ploegmaat Contador heeft hem gelost. Contador had op La Colombière aangevallen – omdat hij Klöden niet vertrouwde, als mannetje van Armstrong.

Schleck «Contador had eerst aan Klöden gevraagd: ‘Mag ik nog een keer aanvallen?’ ‘Ja,’ was het antwoord. Contador was niet bijzonder goed, maar hij hééft nog een keer aangevallen. Want zo is hij: quite a character. Maar hij had wind tegen, en wij haalden ’m weer bij – zonder Klöden. Die had moeten lossen, tot verbazing van Contador, die naast me kwam rijden om het tempo te drukken. Maar dat hebben wij dan weer niet toegestaan. Wij bléven gaan. Wij wilden Klöden kwijt.

»Er was geen sprake van animositeit tussen die twee. Ze gaan heel goed met elkaar om. Contador heeft zijn eerste Tour gewonnen dankzij Klödi.»

HUMO Klöden is daarna wel met Armstrong naar Radio Shack verhuisd, hij is niet bij Astana gebleven.

Schleck «Misschien heeft hij bij Radio Shack een beter contract gekregen?»

HUMO In die rit naar Le Grand Bornand hebben jullie gereden zonder om te zien. Jammer dat het bij die ene keer is gebleven.

Schleck «Le Grand Bornand was onze enige kans om het zo te spelen.»

HUMO Je pakte die dag twee minuten op Armstrong: je had het vaker moeten doen.

Schleck «Waarom lag die rit ons zo goed? De Col de Romme is steil en zwaar, en de Col de la Colombière kort daarop is óók steil en zwaar. Daar kunnen wij het verschil maken.»

HUMO Was het een opluchting, de vaststelling dat de grote Lance Armstrong moest afhaken?

Schleck «Op andere momenten hadden we al gezien dat hij niet meer zijn oude niveau haalde. In de klim naar Verbier bijvoorbeeld moest hij ook uit het wiel. Maar hij heeft aardig standgehouden, moet ik zeggen. Met als bekroning de Mont Ventoux, waar hij zijn derde plaats veilig stelde.»

HUMO Heeft hij jou voorgesteld voor zijn team te komen rijden?

Schleck «Ik krijg véél voorstellen. Maar goed: hij heeft het gedaan – bij wijze van grap. We hebben er niet ernstig over gepraat. Hij zei: ‘You gotta come to my team one day.’ Ik zeg: ‘Dat zien we dan wel.’»

HUMO Wanneer zei hij dat: op de flanken van de Ventoux?

Schleck «Nee, enkele dagen daarvoor, tijdens een rit. Stel je daar maar niet te veel van voor: voor volgend seizoen heb ik nog geen contract, maar er zijn een aantal mogelijkheden.»

HUMO En één daarvan is Radio Shack?

Schleck «Juist.»

HUMO Radio Shack heeft voor volgend seizoen een kopman nodig. Armstrong gaat geen Tour meer rijden, tenzij een farewell tour.

Schleck «En Contador dan? Hij heeft met Johan Bruyneel (nu sportdirecteur van Radio Shack, red.) de Tour gewonnen.»

HUMO Contador is duur: een salaris van 3 à 4,5 miljoen euro, zijn entourage die ook meekomt, Specialized als vaste fietsenconstructeur. Zijn de twee Schlecks geen betere deal?

Schleck «Voor mij heeft Bjarne (Riis, ploegleider van Saxo, red.) prioriteit. Ik heb er vertrouwen in: hij vindt wel een sponsor. En dan kunnen we praten. Na de Tour beslis ik (intussen lekte uit dat de Schlecks volgend jaar met sportdirecteur Kim Andersen – en zonder Bjarne Riis – een nieuwe Luxemburgse ploeg beginnen, red.).»


undefined

Andy Schleck (3)

Topcrimineel

HUMO Hoe is je contact met Armstrong?

Schleck «Ik mag hem wel: hij is nog altijd een idool. Hoe hij het flikt, vijf kinderen opvoeden, de halve tijd wonen in de VS en de halve tijd in Nice, een liefdadigheidsfonds beheren, rondreizen met het team, koersen op z’n achtendertigste: ’t is mij een raadsel.»

HUMO Doet hij nog mee in de Tour?

Schleck «Top vijf, denk ik, al sluit ik een podiumplaats niet uit. Hij bouwt zijn vorm geleidelijk op. Hij komt op het juiste moment. Het gaat om Contador en Armstrong en – wie weet – Robert Gesink, al is die wel héél vroeg in topvorm. Roman Kreuziger is ook een kan heeft er spijt van gekregen. didaat, maar allicht zijn de Pyreneëencols te steil voor hem.»

HUMO Boezemt de nieuwe generatie, onder aanvoering van Gesink en Kreuziger, je ontzag in?

Schleck «Ik maak me er niet druk om. Ik weet wie achter me komt.»

HUMO (lacht)

Schleck «Zo is het toch? In de voorbije Tour wáren ze toch achter me? Toen was het: Alberto en ik, en daarna een groot gat. Hopelijk wordt het dit jaar hetzelfde. ’t Is te zeggen: ik vóór Contador. En Fränk nog tussen ons in. Zou dat geen mooi podium zijn?

»Vergeet ook Ivan (Basso) niet. Hij heeft de Giro gewonnen: hij zal goed zijn. En Cadel (Evans) misschien, met hem weet je nooit. En Carlos (Sastre)

HUMO Dat geloof je zelf niet.

Schleck «Dat is waar.»

HUMO Heeft de comeback van Ivan Basso, je ex-kopman, je verrast?

Schleck «Nee. Hoe hij voor zijn vak leeft! Hij zou elke avond pasta zonder saus eten. En ’s ochtends staat hij om zes uur op om zijn stretchoefeningen te doen. Niemand is zo professioneel als Ivan.»

HUMO Basso komt, net als Vinokoerov, terug na een langdurige dopingschorsing. Hoe kijk jij daartegen aan? Denk je: ‘Ze hebben hun straf uitgezeten en daarmee uit’? Of: ‘Ze zijn niet beter of slechter dan andere renners’?

Schleck «In onze maatschappij heb je recht op een tweede kans. Als je op doping wordt betrapt, ga je voor twee jaar aan de kant. Gebeurt het opnieuw, dan word je geschorst voor het leven. Ivan heeft doping gebruikt, klaar. Maar daarom is hij nog geen slecht mens. Wat er nu in Duitsland met Ullrich gebeurt, raakt me diep. Jan is a supernice guy: laat hem na zijn carrière met rust, zou ik denken. Maar ze blijven hem zoeken, vanuit alle mogelijke instanties. Triest. En gevaarlijk: met Pantani en Vandenbroucke hebben we gezien hoe zoiets kan aflopen.»

HUMO Zijn Vandenbroucke en Pantani ‘vermoord’ door de aanhoudende dopingzaken en -procedures?

Schleck «Het heeft hun leven er niet makkelijker op gemaakt. Pantani is gestorven aan een overdosis, Vandenbroucke op een andere manier. In elk geval: ze konden er niet mee om.

»Ivan heeft bekend en hij heeft zijn straf uitgezeten. Dan geeft het geen pas daarop nog terug te komen. Vino heeft nooit bekend. Logisch dat mensen je dan niet meer vertrouwen.

»En nu heb je Floyd Landis. Die zei altijd maar, jarenlang: ‘Nee, nee, nee: ik heb het niet gedaan.’ En nu opeens: ‘Ja, ja, ja: ik heb het wel gedaan. En ik heb het van Armstrong geleerd.’ Hoe geloofwaardig ben je dan nog?»

HUMO Ook de familie Schleck heeft de voorbije jaren onder vuur gelegen. Je broer Fränk bleek geld aan bloedspecialist Eufemiano Fuentes te hebben gegeven. ‘Voor trainingsadvies,’ zei hij. ‘Een jeugdzonde.’ En je vader werd in de Tour 2008 manu militari uit zijn auto gehaald omdat de politie vermoedde dat hij doping vervoerde. Raakte je dat?

Schleck «Heb je de foto van de arrestatie gezien? Ze hadden een revolver op mijn vader gericht, alsof hij een topcrimineel was. Ik heb hem gebeld: ‘Ik stap uit de Tour! Nu! Onmiddellijk!’ Maar hij was niet onder de indruk. ‘Rustig blijven,’ zei hij. ‘Niks aan de hand.’ Hij is een jager: hij heeft al meer vuurwapens van dichtbij gezien (lacht).»

HUMO Je had het daarnet over wijlen Frank Vandenbroucke. Klopt het dat je hem vorig jaar in een criterium na de Tour hebt ontmoet? Schleck «In Meise.»

HUMO Hij zou je om een handtekening hebben verzocht. Schleck «Hij vroeg me of ik een shirtje voor zijn neefje Franklin wilde signeren. Dat was wel even schrikken. Ik herinnerde me Vandenbroucke als een groot renner, de winnaar van Luik-BastenakenLuik, en plotseling stond hij daar voor me: hij zag er níét gelukkig uit. En hij keek naar mij op, alsof ik de kampioen was – de wereld op zijn kop. Ik heb het shirt achteraf naar zijn zus gestuurd, de moeder van Franklin. En toen stierf Frank. De eerste keer dat ik hem zag was meteen de laatste keer.»

HUMO Je bent zelf een happy-golucky-type, een jongen die in het leven weinig averij heeft opgelopen. Ben je vastberaden en hard genoeg om een Tour te winnen van Contador, die zes jaar geleden – bloedklonters in de hersenen – de dood in de ogen heeft gezien? Schleck «Wat Alberto heeft meegemaakt, wens je niemand toe. Hetzelfde geldt trouwens voor Lance. Maar wees gerust: ik ben hard genoeg. Het was heel hard voor mij om tweede te eindigen in de Tour (lacht).»

HUMO Is Contador niet meer een killer dan jij?

Schleck «Als ik de kans krijg, kill ik hem in de Tour.»

HUMO Is dat het mooiste scenario?

Schleck «Het mooiste is: de twee Schlecks op het podium.»

HUMO 1. Andy, 2. Fränk?

Schleck «Of omgekeerd, het kan me niet schelen. Toen Fränk vorig jaar die rit naar Le Grand Bornand won, was ik gelukkiger dan hij. En toen ik in Parijs op het podium stond, zat hij in de ploegbus te huilen. Zo gaat dat met ons: wij zijn een tweeling met vijf jaar tussen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234