null Beeld

Wilco - Sky Blue Sky

'Maybe the sun will shine today / The clouds will blow away'. Met die eenvoudige woorden opent Jeff Tweedy de zesde, op het eerste gehoor al even simpele, wat doordeweekse Wilco-plaat 'Sky Blue Sky'.

Wat een verschil met 'Yankee Hotel Foxtrot' van vijf jaar geleden, die hij in een heel andere gemoedstoestand op gang trok: 'I am an American aquarium drinker / I assassin down the avenue'. Maar vanaf de tweede regel van 'Sky Blue Sky' wordt duidelijk dat, al is de vorm veranderd, de inhoud dezelfde is gebleven: 'Maybe I won't feel so afraid / I will try to understand / Either way'. En als we horen hoe Tweedy zijn openingszinnen ergens halverwege schreeuwend herhaalt, zal die wolkeloze dag nog niet voor binnenkort zijn. Of toch niet voor deze plaat. Tweedy heeft, gelukkig maar, nog genoeg wanhoop in petto.

undefined

Voor de vorm grijpt Wilco terug naar de countryrock van hun zwaar onderschatte dubbelaar 'Being There' uit 1996, en een flinke scheut 'Marquee Moon' moet de zaak op smaak brengen. Er zit een nieuwe gitarist in Wilco, Nels Cline, eentje die geen lawaai hoeft te maken om zijn technische mankementen te verdoezelen. Cline klimt behendig toonladders in en uit en snelt Tweedy te hulp als diens emoties in een langgerekte Crazy Horse-solo de bovenhand dreigen te halen. 'Sky Blue Sky' is dan ook een pak minder experimenteel dan 'Yankee Hotel Foxtrot' of 'A Ghost Is Born' van drie jaar geleden, ook omdat lawaaimaker Jim O'Rourke nog maar in een paar songs een bijrol mag spelen, en omdat de nieuwe songs niet van experimenten gediend zijn. Wij zijn nog steeds erg onder de indruk van het wild meanderende 'A Ghost Is Born', maar vandaag moeten we toegeven dat slechts een handvol songs van die plaat kan tippen aan wat op 'Sky Blue Sky' wordt geserveerd.

Persoonlijke favorieten: 'You Are My Face', dat door Tweedy weer op die heerlijk typische wijze wordt ingeleid: 'I remember my mother's / Sister's husband's brother / Working in the goldmine full-time / Filling in for sunshine'. Maar ook hier zit het gezellige gedeelte er meteen op. 'I trust no emotion / I believe in locomotion / I've turned to rust as we've discussed / Though I must have let you down / Too many times / In the dirt and the dust'.

Ook wereldklasse: 'Hate It Here', een weergaloos lied over verloren liefde waaruit blijkt dat wie het huis en de inboedel mag houden, niet noodzakelijk als overwinnaar uit de strijd komt. 'What am I gonna do when I run outta shirts to fold', huilt Tweedy, en hij levert het beste 'Heartbreak Hotel' in jaren af.

Als de song al eens wat minder krachtig is - 'Impossible Germany', 'Leave Me (Like You Found Me)' - wordt dat moeiteloos opgevangen met die extra scheut 'Marquee Moon'. Denk gitaren, en denk verhaal. En in 'Walken', nochtans een troubadourslied if ever there was one, hebben ze voor de lol zelfs een Zeppelin-intermezzo gestopt.

Afgesloten wordt er met 'What Light', dat begint als iets ouds van McCartney, met een boodschap uit Lennons Vietnam-jaren, en met 'On and On and On': behalve een geweldige titel ook een uiterst emotioneel eerbetoon aan Tweedy's overleden moeder. Probeer daar, tenzij u graag een potje grient in het openbaar, niet aan te denken als u het hoort wanneer er volk bij is.

Door de eenvoud - allemaal doodgewone liedjes zonder pracht of praal - is 'Sky Blue Sky' een plaat die makkelijk over het hoofd kan worden gezien. Doe uzelf dat niet aan.

Wilco speelt op zaterdag 30 mei - en niet op donderdag 24 mei, zoals vorige week verkeerdelijk aangekondigd - in de Vooruit in Gent

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234