null Beeld

Wildcard: Myanmar

Voor het Canvas-programma 'Wildcard' reisde Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr twee jaar geleden in het zog van een troep biologiestudenten naar Tanzania. Nu heeft hij weer zo'n trip gemaakt: dit keer vergezelde hij een bataljon geneeskundestudenten onder leiding van Dirk Ysebaert en Luc Beaucourt naar Myanmar.

Kristoff Tilkin

Hoe het 'm verging in het land dat sinds 1962 onder de knoet van het leger leeft, kunt u nalezen in zijn pas verschenen boek 'In de gouden buik van Boeddha' (De Bezige Bij). Of anders kunt u vanavond gewoon de eerste aflevering meepikken van 'Wildcard: Myanmar'.

Ramsey Nasr «Myanmar was niet het eerste ontwikkelingsland dat ik bezocht, maar ik ben nog nooit zo gepakt door de extremen. Je wordt overweldigd door de schoonheid van het land en de gastvrijheid van de inwoners, en tegelijk valt je mond open bij het zien van de totale horreur waarin ze moeten leven: straatarm, geïsoleerd - er is vaak geen stroom, laat staan internet of mobiele telefonie - en verstoken van gezondheidszorg.

»En helemaal choquerend voor een westerling is dat ze ondanks die armoe op één of andere manier gelukkig lijken. Of liever: ze berusten in hun lot. Vroeger deed ik wel eens lacherig over boeddhisten: dat zweverige gedoe over onthechting leek me vooral geschikt voor lui in hun midlifecrisis.

»Maar sinds mijn reis naar Myanmar weet ik beter. Niet dat ik nu plots aan het mediteren ben geslagen, maar ik ben toch een tikje jaloers op die totale berusting.

»Verder werd ik er gedwongen om na te denken over mijn westerse bestaan. Dat gebeurt haast vanzelf als je een paar weken rondreist zonder contact met je thuisbasis - de satelliettelefoon was enkel voor noodgevallen - in een onmetelijk land zonder medische voorzieningen.

»Je weet: als ik nu sterf, tja: dan is dat maar zo. Geloof me: dat is zéér confronterend voor iemand die uit hoofde van zijn beroep in the picture staat en in zijn vrije tijd graag luidkeels intellectueel staat te lullen in drukbeklante cafés (lacht)

HUMO Jullie waren naar verluidt de eerste westerse cameraploeg die de toestemming kreeg om in Myanmar te filmen.

Nasr «Dat werd ons verteld, ja, maar het was onmogelijk te achterhalen of het klopte. Al waren we in veel dorpen wél het allereerste medische team dat langskwam sinds de cycloon Nargis er in 2008 alles had weggevaagd. En vaak hadden die inwoners nooit eerder een blanke gezien.

»Ik ben wel nog nooit zo paranoïde geweest. We hadden onze eigen spion bij ons: we mochten filmen wat we wilden, maar hij was overal bij. En in ziekenhuizen zat ik tijdens het promopraatje van de dokter vaak te denken: 'Ben jij een échte dokter of gewoon een agent met een stethoscoop om je nek?'

»Zelfs als iemand gewoon vriendelijk probeert te zijn, kun je je niet van de vrees ontdoen dat het gespééld is, dat het moet van het regime, terwijl het de gastvrijheid van de mensen zelf was. Ik durfde ook niet goed door te vragen: je wil niemand in moeilijkheden brengen, hè? Een zeer bevreemdende ervaring.»


HUMO Valt er voor de kijker nog iets anders te rapen dan kommer en kwel?

Nasr «Oei, heb ik nu de indruk gegeven dat het een deprimerend programma is geworden? Dat is het absoluut niet. Het is tegelijk een uniek en leerrijk reisverslag - Kuifje in Birma, zeg maar - en een pakkend menselijk verhaal vol weergaloze beelden.

»Zelfs de operaties zien er, en ik overdrijf niet, práchtig uit. En voorts kan ik nog verklappen dat Luc Beaucourt hier en daar voor een vrolijke noot zorgt. Kortom: ik zou toch maar kijken.»

Canvas: Wilcard Myanmar

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234