Wilders, the movie

Wie is Geert Wilders, wie zijn de mensen die op hem stemmen, en waarom zijn ze met zovéél? Voor een politicus die de actualiteit in Nederland zo beheerst, is er verbazingwekkend weinig over Wilders bekend.

Dat vonden althans filmmakers Joost van der Valk en Mags Gavan. Waarna ze hun mouwen opstroopten en dan maar zélf het definitieve portret borstelden: 'Wilders, the movie', vanavond op Nederland 2. Als-ie op tijd af raakt, tenminste.

Joost van der Valk «Ik heb de afgelopen jaren heel veel in Engeland gewerkt en gewoond. Het verhaal-Wilders kwam pas echt op mijn radar toen hij 'Fitna' (de inmiddels beruchte islamfilm van Theo van Gogh, red.) wou vertonen in Engeland, het land niet in mocht en vervolgens op de voorpagina van zowat alle Britse kranten verscheen. Bij mijn weten de enige Nederlander die die eer te beurt is gevallen, op een handvol voetballers na.»


HUMO Hoe ben je eraan begonnen? Ben je aan z'n bel gaan trekken om te vragen of je hem een poos mocht volgen?

van der Valk «Ik kwam er vrij snel achter dat dat heel moeilijk zou worden, zeg maar onmogelijk. Hij geeft haast nooit lange interviews en is allesbehalve open tegenover journalisten. Bovendien maakte ik de film voor de VPRO: in zijn ogen is dat een linkse omroep, en daar wil hij al helemaal niets mee te maken hebben.

»Wilders heeft een rookgordijn om zich heen: niemand weet precies hoe het zit bij hem, en hij schermt zijn verleden heel erg af. Dat geheimzinnige zie je ook in de werking van zijn partij: hij is de enige die inzicht heeft in de inkomsten en uitgaven van de PVV. Alle donaties en zo komen binnen via een stichting, en die beheert hij in zijn eentje.

»Dat is hoogst ongebruikelijk in Nederland, en in de rest van Europa is die manier van werken niet eens toegestaan.»

HUMO Je bent dus niet door zijn verdedigingsgordel heen geraakt. Wat valt er dan wél te zien in 'Wilders, the movie'?

van der Valk «Mijn pogingen om dichterbij te komen, mijn achtervolging, dat is alvast één verhaallijn. In het begin wou hij nog wel 'ns iets zeggen, maar het duurde niet lang of ik werd ofwel compleet genegeerd ofwel hardhandig weggeduwd door z'n bodyguards. Op het laatst ging het er vrij honds aan toe.

»De gaten heb ik opgevuld met gesprekken met mensen die hem kennen. Een oud-partijlid dat uit de school klapt, zijn buitenlandse achterban, zijn vrienden in Israël, tot en met en man die schilderijen van Wilders heeft - het blijkt namelijk dat hij vroeger nog schilder is geweest. Onvoorstelbaar hoeveel kanten er aan deze man zitten.»


HUMO In de perstekst las ik dat de film nauwelijks standpunten inneemt; dat lijkt me in dezen nochtans bijna niet te vermijden.

van der Valk «Natúúrlijk neem je standpunten in, alleen kan je geen film maken als je het onderwerp bekijkt vanuit je eigen vooroordelen. Ik ben het helemaal niet eens met zijn radicale ideeën over de islam, sommige van zijn standpunten vind ik zelfs totaal belachelijk, maar dat moet je niet opdringen aan de kijker.

»Dat gezegd zijnde: de film is nog stééds niet klaar. Het is nu donderdag, en maandag moeten we 'm op slot doen. Dat wordt de komende dagen 24 uur per dag werken.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234