null Beeld

Wilfried Martens: een leven in quotes

De voorbije twintig jaar gaf Wilfried Martens met grote regelmaat uitgebreide interviews aan Humo. Belgische politiek, Europa, zijn partij, zijn premierschap, het koningshuis maar ook zijn jeugd en privéleven en hoe hij over het leven dacht: het kwam allemaal aan bod. Martens was niet de kampioen van de oneliner, maar wel een meester van de goed doordachte quote. Een selectie.

Jan Lippens


Een overzicht van Martens-quotes uit Humo

«Als iets me spijt is dat ik al die jaren niet meer tijd heb gehad om te lezen en dat ik me voortdurend door die politieke papierberg moest worstelen. Want meestal ben je natuurlijk bezig met de waan van de dag, terwijl de literatuur op de eeuwigheid gericht is.» (2000)

'Ik ververs ook pampers. Ik vind dat allemaal prettig.'

«Nederland is een zeer modern land. Er wordt bijvoorbeeld en zonder complexen over seks geschreven. Dat is een gigantisch verschil met de literatuur zoals ik die lang geleden ontdekt heb. (…) Ik ben absoluut blij met die evolutie, het is goed dat alle complexen afgeschud zijn.» (2000)

«Men vernieuwt een partij niet alleen via manifesten en programma’s, er is ook concrete politieke actie nodig. De rol van de oppositie is to oppose: niet alleen afbreken maar ook een alternatief formuleren.» (2000)

«Met het zogenaamde Wonderbureau hebben we begin jaren zeventig het beleid van de partij in handen genomen. Zeven jaar later zaten we in de regering. Wij vormden, na de stichters van de partij, de tweede generatie van de CVP. Pas op, dat was soms een gevecht. Op een bepaald ogenblik heeft men ermee gedreigd ons uit de partij te stoten. Dat was een teken dat we goed bezig waren.» (2000)

«De manier waarop Phaedra Hoste in Playboy gaat verschijnen, dat vind ik zelfs plezierig.» (2000)

«Ik heb altijd zelf slogans bedacht. ‘Omdat mensen belangrijk zijn’ heeft bijvoorbeeld toch veel succes gehad. Maar ook de affiches ‘Met deze man wordt het anders’ voor Leo Tindemans en ‘Meer dan ooit Tindemans’ komen van mij.» (2000)

«Ik ben altijd even radicaal geweest als de groenen. (…) Het is hoe dan ook een drama dat de CVP de groene uitdaging gemist heeft.» (2000)

«Sommigen in mijn partij begrijpen dat niet goed, maar ik denk dat een genuanceerd standpunt soms veel scherper kan zijn dan een brutale aanval. (…) De vraag is of er nog plaats is voor zulke uitspraken in de publieke discussie zoals die vandaag in de media gevoerd wordt. (…) Vooral op tv draait alles tegenwoordig om oneliners.» (2000)

«Het wordt allemaal een beetje veel: Dutroux, de dioxinecrisis, Het Vlaams Blok, Lernout en Hauspie. (…) In het buitenland gaat men langzamerhand een logische lijn zien in al dat onheil en dat is voor België zonder meer fataal.» (2000)

«Jarenlang heb ik vierentwintig uur per dag aan de politiek besteed. Dat was overdreven, maar ik kon niet anders. Als een wervelwind is de politiek jarenlang door mijn leven gestormd.» (2000)

«Ik ververs ook pampers. Ik vind dat allemaal prettig.» (2000)

«Het belangrijkste vind ik het beeld dat de kinderen van mij zullen hebben. Dat ze mij geen vijftig jaar zullen kennen, is evident, maar ik wil er intussen toe bijdragen dat ze een positief beeld van me hebben.» (2000)

«Ik weet niet of ik mijn kinderen ooit over politiek zal spreken, dat zal afhangen van hoe oud ik word. Maar als ze dat willen, zal ik ze er zeker toe aanzetten in de politiek te stappen.» (2000)

«Ik word niet gedomineerd door de Kerk, ik aanvaard niet alle regels, maar ik heb nooit een geloofscrisis beleefd. De waarden van de Verlichting inspireren mij, maar ik geloof ook in mijn Schepper en dat is niet onverenigbaar, denk ik.» (2004)

«Ik heb altijd de grootste bewondering gehad voor moeders met véél kinderen. Dat zit toch ingebakken in mijn ideaalbeeld van de vrouw.» (2004)

«Hoe jonger mensen zijn hoe Europeser ze denken. De jongeren zullen het scepticisme overwinnen: zij waarderen het dat je overal kan studeren, overal kan investeren, overal kan werken en overal bescherming geniet.» (2004)

«Alles in België is gepolitiseerd. Of was gepolitiseerd. De politieke benoemingen moéten verdwijnen. Dat is niet alleen een cruciaal punt binnen Justitie, maar ook in andere sectoren. Overal.» (1997)

«Als je kroonprins Filip en prinses Mathilde en hun kinderen ziet, valt wel op hoe vriendelijk en intelligent zij is, maar dat speelt juist in zijn voordeel. Ze is een zeer belangrijke factor, maar ze werpt geenschaduw over hem. ik vind het zeer positief dat ze mekaar gevonden hebben.» (2010)

«Ik heb Filip, op verzoek van Boudewijn, destijds uitgelegd hoe onze staat in elkaar zit en hoe onze politieke structuren werken. Het is compleet fout om te denken dat hij geen inzicht zou hebben in zijn rol in dat complexe geheel.» (2010)

«Filip is een paar keer publiek berispt door premier Verhofstadt, na ongelukkige uitspraken. Dat viel hem zwaar, maar hij heeft daar echt wel lessen uit getrokken. sindsdien is hij zich bewust van zijn delicate rol. Die standjes waren voor hem een vagevuur: ze hebben hem de beperkingen van zijn toekomstige functie doen inzien.» (2010)

«Als kind was ik een heel serieuze jongen, geen speelvogel of belhamel. Ik ben ook nooit een moeilijke of opstandige puber geweest.» (2009)

«Als politicus kun je het je niet permitteren om voortdurend met iedereen in de clinch te gaan, maar dat heb ik moeten léren. Dat zit niet in mijn karakter.» (2009)

«Dat ik ABN ben gaan spreken, is wellicht de ingrijpendste beslissing uit mijn jeugd geweest. Ze lag ook aan de basis van mijn politieke ontwaken.» (2009)

«De jeugd van tegenwoordig denkt dat ze alles over seks weet, maar ze weten niets!» (2009)

«Ik ben voor een aantal CVP’ers nog altijd een obsessie. Ze vrezen dat ik naar de nationale politiek wil terugkeren en dat dat hun ambities zal doorkruisen.» (1999)

«Herman Van Rompuy is een uitstekend minister van Begroting, maar hij was een slechte partijvoorzitter. (…) Ik heb Van Rompuy nooit in een diepe put gewenst. Hij mij wel, hè.» (1999)

«Ik heb jarenlang alle interviews met mijn collega’s gelezen, maar nu ben ik het beu. Ik kan hun afgezaagde gemeenplaatsen niet meer horen.» (1999)

«Toen het premierschap voorbij was had ik écht voor het eerst een gevoel van geluk. Omdat ik veel te scrupuleus was geworden in de uitoefening van mijn functie.» (1991)

«Later heb ik ook nog met die Italiaanse gedanst, Ornella Mutti. En met Melanie Griffith. Haar telefoonnummer moet ik nog ergens liggen hebben. Ze heeft me dat in een opwelling gegeven, maar ik heb er nooit gebruik van gemaakt, hoor.» (1995)

«Ik zal nooit met het Vlaams Blok samenwerken. Het gedachtegoed van die partij dient te vuur en te zwaard bestreden te worden.» (1995)

«Zowat alle oorlogen die we de laatste honderd jaar hebben gekend, werden gevoed door het nationalisme (…) Als er geen federaal Europa komt, staat er een nieuwe periode van geweld en economische teloorgang voor de deur.» (1995)

«Door mijn hartoperatie zijn mensen gaan inzien dat ik ook onderhevig was aan tegenslag. Mijn ziekte heeft me menselijker gemaakt.» (2008)

«Ik heb mezelf al vaker vergeleken met een Volkswagen: sober maar betrouwbaar.» (2008)

«Ik was er van overtuigd dat ik met de jaren de ingewikkelde gebeurtenissen in België relaxt zou kunnen bekijken, maar ik lig er steeds vaker van wakker.» (2009)

«Voor onze generatie politici had geld geen belang. We waren daar zelfs tamelijk naïef in.» (2009)

«De kern van de politieke problemen is dezelfde gebleven, maar de oplossing is vel ingewikkelder geworden. Omdat de gesprekspartners onderling veel minder contacten hebben dan wij vroeger.» (2009)

«Wat stelt onze positie in dat grote Europa nog voor als we niet eens ons eigen landje bijeen kunnen houden? Dat is een catastrofe!» (2009)

«Als men de kans heeft gekregen tien jaar eerste minister te zijn, ook als dat gepaard gaat met veel miserie en inspanningen, dan is dat een ongehoorde levensvervulling.» (1989)

«Sommige mensen zijn na zes maanden versleten, maar dat zijn politici die proberen elke avond op tv te komen. Je moet omzichtig met het medium omspringen.» (1989)

«Wat past niet in het rijtje? Martens, syfilis, Happart en aids. Antwoord: syfilis, want daar kun je nog van af geraken.» (1989)

«Wij zijn geen politici, zoals die wereldleiders, met één opvatting waar we niet van afwijken.» (2004)

«Als ik zie wat Leterme allemaal heeft moeten doorstaan, dan heb ik geen spijt, maar wel wroeging dat ik hem heb aangemoedigd om premier te worden.» (2008)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234