null Beeld

Willem Uylenbroek - Barack Obama. De weg naar het Witte Huis

Zolang er geen planetaire kieskring bestaat kunnen de meesten van ons alleen maar toekijken bij de race naar het Witte Huis. De machtigste man van de wereld wordt verkozen door niet meer dan 50 miljoen mensen. Maar straks neemt hij wel beslissingen die ons allemaal aangaan. Het kan dus geen kwaad om even stil te staan bij dat spelletje.

De meest opvallende kandidaat dit jaar is natuurlijk die lange zwarte-met-melk uit Chicago: senator Barack Hussein Obama. Willem Uylenbroek, journalist bij het Nederlandse weekblad Nieuwe Revu en van huis uit vooral Robbie Williams-expert, heeft een soort 'Obama-for-dummies' geschreven. Obama wordt wel eens 'the rock star of politics' genoemd, dus Uylenbroek is misschien niet eens de slechtste keuze als auteur voor zo'n boekje.

Heel moeilijk heeft hij het zich niet gemaakt: hij heeft Obama's twee bestsellers, 'Dreams from my Father' en 'The Audacity of Hope' goed gelezen en put daar alle pittige biografische gegevens uit die een mens nodig heeft voor een onderbouwd tooggesprek. Obama publiceerde zijn 'memoires' al op zijn dertigste (hij is er nu bijna 47) en vertelt daarin voluit over zijn Keniaanse moslimvader, zijn jaren op een islamitische school in Indonesië en zijn druggebruik in de studententijd. Ja, hij heeft geïnhaleerd ('That was the actual point of it') .

Uylenbroek krijgt het moeilijker wanneer hij de ideeën van Obama probeert te schetsen. Die zijn vooral zeer vaag. Obama spreekt van 'hoop', 'verandering', 'verzoening'. Hij gaat door voor een 'linkse democraat', maar is tegelijk een bewonderaar van Ronald Reagan. Op sommige punten was en is hij wel zeer duidelijk: Obama wil de Amerikaanse troepen terughalen uit Irak (hij weet alleen niet goed hoe), is voor het homohuwelijk en voor een wettelijk systeem van sociale zekerheid. Zoals Uylenbroek terecht opmerkt zijn dat niet meteen standpunten waarmee je stemmen kan halen in conservatieve staten. Zeker niet als je ook nog eens een donkere huid hebt. Maar toch schijnt The Magic Negro ook daar terrein te winnen.

Volgens Uylenbroek is het net Obama's belangrijkste probleem dat hij een grotere aanhang buiten zijn partij heeft dan daarbinnen. Zo zou hij naast de democratische nominatie kunnen grijpen. Maar lukt het niet in 2008, dan allicht wel binnen vier jaar. Obama's talent om de media te bespelen en geld voor propaganda los te maken is veel te groot om hem zomaar terug te laten gaan naar die saaie senaat in Washington.

De Robbie Williams-kenner waarschuwt ons wel: 'Als er één ding zeker is bij de race om het Amerikaanse presidentschap dan is het dat niets zeker is.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234