'Willy's en Marjetten': Bart De Pauw in het nauw
Bart De Pauw, de man achter 'Willy's en Marjetten' en andere veelbekeken programma's: 'Veelbekeken programma's drijven zelden op een prachtig idee.'
In een Meetjesland dat ver van hier is en toch om de hoek, een Meetjesland dat zowel denkbeeldig als in de werkelijkheid traceerbaar is, speelt zich 'Willy's en Marjetten' af, een televisieprogramma waarin het leven van alledag nog meer tussen absurd en felrealistisch schommelt dan gewoonlijk. De Neveneffecten en Bart De Pauw, aangevuld met de debuterende actrice Liesa Naert, nemen er een loopje met alles wat in la Flandre profonde voor zo'n loopje in aanmerking komt. Daar komt dan lachen van, althans: ik heb goed gelachen. Na de eerste aflevering drukte een krant flarden van de publieke opinie af onder het kopje: 'Wordt deze onzin betaald met ons belastinggeld?' Dat kun je verwachten als je irreguliere programma op zondagavond op Eén wordt uitgezonden, de zender waar we allemaal SAM zijn, ook al heten we liever Willy of Marjet.
undefined
De maandag na de eerste uitzending ontmoet ik Bart De Pauw (38) in een afspanning in zijn woonplaats Lier. Ik vraag hem of hij - toevallig - al naar het kijk- en waarderingscijfer heeft geïnformeerd.
BART DE PAUW « Jawel: achthonderdduizend kijkers, en een waardering van 6,9, wat niet hoog is. Ik hoorde ook dat er extreme schommelingen in de reacties waren.
» Ik ben natuurlijk nog altijd benieuwd naar de kijkcijfers, maar ik zit er niet meer over in. Op welke zender - Eén of Canvas - en op welk tijdstip mijn programma's geprogrammeerd worden, kan mij ook steeds minder schelen. De kijkcijfers van 'Het geslacht De Pauw' waren oké, maar de waardering was niet erg hoog. Er waren mensen die er spectaculair veel punten aan gaven, en anderen bijna nul op tien. De kijkcijfers bleven hoog, en de waardering bleef laag. Dus: die mensen die er niet van hielden, bleven tóch kijken. Om zich te ergeren, veronderstel ik.»
HUMO De eerste aflevering van 'Willy's en Marjetten' haalde een hoog kijkcijfer, maar de waardering was niet zo best: de geschiedenis lijkt zich te herhalen.
DE PAUW « Ja, maar toch denk ik dat 'Willy's en Marjetten' toegankelijker is: we spelen meer op de grappen dan op dubbele bodems. 'Het geslacht De Pauw' léék alleen maar echt, maar voor behoorlijk veel mensen wás het echt, wat uiteraard tot misverstanden leidde.
» Van mijn part had 'Willy's en Marjetten' best op Canvas gemogen. Ik probeer mijn programma's in een zo groot mogelijke vrijheid te maken: als ik zin heb om in 'Het geslacht' een scène te spelen waarin ik mijn aambeien laat behandelen, dan doe ik dat. Het SAM-gevoel zal ik er wel niet mee ondersteunen. 't Is simpel: wat ik graag zie op de televisie, probeer ik zelf ook te maken. En de padvindersmentaliteit begint er bij mij stilaan uit te geraken.»
U vindt het volledige interview in Humo 3451
'WILLY'S EN MARJETTEN'
Eén, zondag 29 okt., 20.20 u.