null Beeld

Wim Brands

Dichter & maker van 'Brands met boeken'

HUMO In welk boek bent u tegenwoordig bezig?

Wim Brands «Een biografie van Bertolt Brecht

HUMO Wat is uw favoriete gedicht en waarom?

Brands «‘The More Loving One’ van W.H. Auden met de onuitsprekelijk mooie regel: ‘If equal affection cannot be, / Let the more loving one be me’. Bob den Uyl is weleens van een feestje verwijderd omdat hij ‘The Raven’ van Poe maar bleef citeren, ik dreig soms te pas en te onpas met Auden op de proppen te komen.»

HUMO Welk boek hebt u het vaakst cadeau gedaan?

Brands «De memoires van de weduwe van de Russische dichter Mandelstam. Wat een vrouw: ze had alle gedichten van haar man uit het hoofd geleerd, zodat ze niet verloren gingen. Bovendien snapte ik na het lezen van die memoires dat we helemaal niet vanzelfsprekend recht op geluk hebben.»

HUMO Wat is volgens u het ideale vakantieboek?

Brands «‘Pnin’ van Nabokov. Ik herlees dat boek jaarlijks.»

HUMO Hebt u een favoriete thriller?

Brands «Alle boeken van Patricia Highsmith

HUMO Welk non-fictieboek zou iedereen gelezen moeten hebben?

Brands «De Bijbel.»

HUMO Welk kunst- of kijkboek kampeert op uw koffietafel?

Brands «Boeken over Marcel Duchamp. Hij zei ooit: ‘Is er een probleem? En is er een oplossing? Nee? Dan is er ook geen probleem.’ Ik ben weleens uit een vergadering gezet toen ik hem aanhaalde.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van ontroering heeft bezorgd?

Brands «Een boek dat nog niet verschenen is, waarvan ik de drukproeven gelezen heb: de biografie van Ida Gerhardt van Mieke Koenen. Ze beschrijft hoe Gerhardt een brief krijgt van een man van wie de dochter zelfmoord heeft gepleegd. Gerhardt antwoordt hem dat ze dat zelf op jonge leeftijd heeft geprobeerd en dat het helaas verhinderd was, waarna ze op meesterlijke wijze de dochter eert en de vader liefdevol troost.»

HUMO Wat is het laatste boek dat u tranen van het lachen heeft bezorgd?

Brands «Dat was dan toch weer ‘Pnin’, ik kan er niks aan doen.»

HUMO Welk boek zou u meteen (her)lezen als u een week leestijd cadeau krijgt?

Brands «’Reis naar het einde van de nacht’ van Céline. Of ‘Gargantua en Pantagruel’ van Rabelais, in de vertaling van J.A. Sandfort. Bakstenen van boeken.»

HUMO Van welk boek vindt u de film beter?

Brands «De films van Kubrick die op boeken gebaseerd zijn. Alleen met ‘Lolita’ vergiste hij zich, zoals hij achteraf ook heeft toegegeven.»

HUMO Welk boek of oeuvre vindt u zwaar overschat?

Brands «De latere boeken van Paul Auster. Zijn ‘New York-trilogie’ is meesterlijk, maar in zijn latere boeken is een Walt Disney-versie van Kafka aan het woord.»

HUMO Wie verdient volgens u de volgende Nobelprijs Literatuur?

Brands «John Ashbery. Het is tijd dat een dichter weer eens de prijs krijgt en dan mag het wat mij betreft wel een Amerikaan zijn. De Amerikaanse poëzie was voor mij een openbaring toen ik ooit nietsvermoedend een anthologie kocht: die rijkdom aan stemmen.»

HUMO Welk romaneinde had u liever anders gehad?

Brands «Het einde van ‘Under the Volcano’ van Malcolm Lowry: de hoofdpersoon krijgt een dooie hond achternagegooid. Daar is lang over nagedacht!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234