null Beeld

Wim Helsen & de vrienden van het 'Winteruur'

Afgelopen week bereikten ons opwindende verhalen vanuit het Leuvense, waar in een voormalig centrum voor geesteszieke vrouwen gedraaid werd voor de fictieserie ‘CLINCH’. Deze zesdelige reeks, in een regie van Herwig Ilegems, belooft (vanaf half februari op Canvas) een confrontatie tussen drie archetypes, vertolkt door scenarist Roy Aernouts, co-scenarist Wim Helsen en Nico Sturm. Even informeren bij Helsen.

Bart Vanegeren

'Zelfs de hond viel erbij in slaap'

Wim Helsen «Toen Roy de eerste versie van het scenario klaar had, vroeg hij mij voor één van die drie hoofdrollen. Nadat ik me enthousiast getoond had, kreeg ik telefoon van Tom Lenaerts, die ‘CLINCH’ maakt met zijn productiehuis Panenka: blijkbaar hebben acteurs de gewoonte om zomaar alles vaagweg toe te zeggen als ze tussen pot en pint voor een rol gevraagd worden en dus vroeg hij me een mail te sturen waarin ik bevestigde mee te werken aan ‘CLINCH’. Toevallig was me daags voordien een idee voor een tv-programma ingevallen en dus vertelde ik daar in geuren en kleuren over aan Tom: ik zou een tv-seizoen lang elke weekdag twintig minuten praten met een dichter, die één gedicht van zichzelf en één van een collega zou meebrengen als vertrekpunt voor het gesprek.»

HUMO En ‘CLINCH’?

Helsen (onverstoorbaar) «Toen Tom van vakantie terugkwam, had hij mijn idee verbeterd: het programma zou geen twintig, maar tien minuten duren; ik zou niet uitsluitend dichters te gast hebben, maar allerlei soorten mensen; ze zouden niet enkel gedichten met zich meebrengen, maar allerlei teksten. Hij had ook al een naam bedacht: ‘We noemen het ‘Winteruur’ en zenden het ook alleen maar uit als het winteruur in voege is, en dat vier avonden per week.’ ’t Is een mooi moment om het over teksten te hebben wanneer de nachten lang en koud zijn en binnenblijven het devies is. Dat verbeterde idee is ook veel geschikter voor tv.»

HUMO Nog geschikter voor radio, lijkt me. In tegenstelling tot ‘CLINCH’.

Helsen «Misschien is het inderdaad eerder een radioprogramma, dat zal moeten blijken. Maar om dat te ondervangen, hebben we er een hond bij. Altijd leuk om naar te kijken. Hij heet Boris en hij bedient zelfs kwaadwillige recensenten. Bij een testopname is Boris immers in slaap gevallen. Dat zal in de toekomst nog weleens gebeuren, voorzie ik. Wie slecht wil spreken over ‘Winteruur’, hoeft dus maar te noteren wat er op tv te zien is: ‘Zelfs de hond viel erbij in slaap.’ (lacht)

»’t Is in elk geval een heel goedkoop concept, dus waarom niet proberen? De bedoeling is dat mensen een kort tekstje meebrengen – een gedicht of een of ander fragment – en vertellen waarom ze precies dat gekozen hebben. We beginnen ‘Winteruur’ met het voorlezen van die tekst, we praten erover en aan het eind van dat programma lezen we die tekst opnieuw. Als het goed is, ga je anders luisteren naar datzelfde tekstje en hoor je er de tweede keer méér in.»

HUMO Ga je met je gasten in de ‘CLINCH’?

Helsen «Zelf ben ik overtuigd van de formule na het testpogrammaatje met Stijn Vranken, stadsdichter van Antwerpen. Hij had een fragment van Bill Bryson over bacteriën gekozen: wanneer we onszelf als mensen wijsmaken dat wij het in de wereld voor het zeggen hebben, vergissen we ons, omdat er veel meer bacteriën dan mensen zijn. Dat inzicht had Vranken van zijn stuk gebracht en tot grote nederigheid gestemd. ’t Had ’m zelfs een tijdlang in een staat van lethargie ondergedompeld, omdat hij eraan herinnerd werd dat hij eigenlijk niks voorstelt. Geen bijzonder originele gedachte, maar zoals hij het oprecht vertelde naar aanleiding van een banaal stukje tekst, werd het heel werkelijk en ontroerend. Dus toen hij na tien minuten dat tekstje opnieuw voorlas, klonk het helemaal anders. Gelukt!

»Ook vermeldenswaard: aan het eind van elk ‘Winteruur’ zeggen we ‘Slaapwel’. Het idee was immers dat het de dagsluiter van Canvas zou zijn. Intussen is dat niet meer zo, geloof ik, maar doet er niet toe. Het voorbeeld is Simon Carmiggelt: ooit werd naar verluidt op de Nederlandse tv de dag door hem afgesloten, met een cursiefje. Na Carmiggelt was er op geen enkele zender nog iets te zien, deden mensen hun tv uit en gingen slapen. Of nog andere dingen doen, dat weet je natuurlijk nooit.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234