null Beeld

Wim Lybaert redt de planeet: 'Minder brommers, minder vlees en minder scheten'

Al dat gezeur over de klimaatverandering stilaan beu? Slecht nieuws: Wim Lybaert heeft voor het fijne ‘De klas’ een les over onze immer opwarmende aarde gegeven, en daar gaat hij nú iets over vertellen.

Noud Jansen

Wim Lybaert «Ik heb een Oostendse klas vol 17- en 18-jarigen mogen onderhouden over de klimaatverandering en de gevolgen ervan. Als voorbereiding had ik alle klimaatgerelateerde krantenartikels van het laatste jaar doorgespit, en ik werd er niet bepaald vrolijk van. Uit principe doe ik niet aan doemdenken, maar ik zou de Humo-lezer toch voorzichtig willen oproepen om wat bewuster te gaan leven. Dat heb ik ook bij die jonge gasten proberen te doen.»

HUMO Hoe?

Lybaert «Ik heb geprobeerd hun duidelijk te maken dat je niet op de overheid moet rekenen, of toch niet uitsluitend, en dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om zélf iets te doen. Veel van die jonge gasten hebben een brommer. Wel, ze kunnen toch een keer de fiets nemen? Of wat minder vaak vlees eten, want de industriële veeteelt is verantwoordelijk voor een grote uitstoot van broeikasgassen – methaangas, in dit geval. ‘Maar allee, meneer,’ protesteerde er eentje. ‘Ik ben een Albanees, ik eet drie keer per dag vlees.’ Ik zei: ‘Ik weet ook wel dat ik dat niet helemaal zal kunnen veranderen. Maar ’t zou al goed zijn als je dat één keer per maand niet meer zou doen.’

»Er zijn duizend-en-één dingen die je kunt doen om je steentje bij te dragen. Als we allemaal iets meer ons best zouden doen, maken we al een groot verschil. Ik klink nu als een missionaris, maar ik wil duidelijk maken dat het geen ver-van-mijn-bedshow is. Integendeel, het is een heel-dicht-bij-mijn-bedshow. En in Oostende zullen ze er het eerst last van hebben, met de zeespiegel die alsmaar sneller stijgt.»

HUMO Hadden je leerlingen oren naar wat je te vertellen had?

Lybaert «Dat geloof ik wel, ja. De jongeren van nu lijken me wat dat betreft veel intelligenter dan in mijn humanioratijd, de jaren 80. Wij waren vooral met onszelf bezig, heb ik de indruk, en we hadden maar weinig aandacht voor de maatschappij of de wereld. Dat is nu wel anders. Ze luisteren ook meer naar elkaar en zijn verbaal sterker. Ja, ik heb er goede hoop op.»

HUMO Had je vooraf klasregels vastgelegd?

Lybaert «Dat had ik gedaan, ja. Ik kan ze me niet meer allemaal herinneren, maar ik weet wel nog dat ik een verbod had uitgevaardigd op het zinnetje ‘Maar meneer, wat kan ík daaraan doen?’ En scheten laten, dat mocht ook niet in mijn klas. Methaangas, hè!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234