Wim Opbrouck in 'Zomergasten': 'Ik was een fan van het eerste uur'

Zondag wordt de studio van VPRO’s ‘Zomergasten’ nog eens ingepalmd door een landgenoot: Wim Opbrouck. De beminnelijke acteur-zanger-presentator was de laatste tijd weinig te zien op het Vlaamse scherm, en nu weten we dus waarom: hij had het te druk met het veroveren van de Nederlandse theater- en filmwereld.

HUMO En nu zit je in ‘Zomergasten’: het ultieme bewijs dat onze noorderburen je in het hart hebben gesloten.

Wim Opbrouck «Zelf ben ik dan weer een ‘Zomergasten’-fan van het eerste uur. Toen ik jonger was, waren er drie programma’s waarvoor ik altijd thuisbleef: een Alpenrit in de Tour de France, ‘Van de schoonheid en de troost’ van Wim Kayzer en ‘Zomergasten’. Vaak nam ik die afleveringen ook op, al had je daar toen wel minstens vijf videotapes voor nodig (lacht). Nu heb je als theatermaker internetkanalen als YouTube en Vimeo om inspiratie uit te putten, maar in die tijd was ‘Zomergasten’ de enige plaats waar je straffe documentaires kon ontdekken.»

HUMO Dan heb je vast niet getwijfeld toen ze je vroegen?

Opbrouck «Nee, ik fantaseerde vroeger stiekem weleens over de fragmenten die ik zou kiezen ‘als ze me ooit zouden vragen’ (lacht). Het is ook geweldig plezant om daarnaar op zoek te gaan, al brengt het ook stress met zich mee. Véél stress. Vroeger had je op Studio Brussel een programma waarin iemand zijn favoriete tien platen aller tijden voorstelde. Toen ze me daarvoor vroegen, heb ik náchtenlang wakker gelegen. Nu dus ook: ik had een boekje waarin ik alle fragmenten opschreef die ik er zeker in wilde, maar dat werden er veel te veel. Uiteindelijk heb ik er meer dan twintig moeten schrappen, om vervolgens badend in het zweet wakker te worden: ‘Oh nee, nu zit er bijna geen humor in!’»

HUMO Wat heeft de selectie zoal níét gehaald?

Opbrouck «Wel, de redacteurs van ‘Zomergasten’ wezen me erop dat ik enorm veel begrafenissen had geselecteerd, zeker vijftien. De begrafenis van Muhammad Ali, bijvoorbeeld, is op het nippertje gesneuveld, maar ik kan iedereen aanraden om die eens op te zoeken op YouTube: een aaneenschakeling van fantastische lezingen over multiculturaliteit, sport, humor en veel ontroerende momenten. Of die van de Ierse dichter-zanger Liam Clancy: op een bepaald moment begint de begrafenisstoet in drie stemmen ‘Wild Mountain Thyme’ te zingen. Je haar gaat er rechtop van staan! Ik vind dat vaak zo mooi, zo’n afscheid. Er ontstaat een soort verbroedering onder mensen die je nog maar zelden ziet.»

HUMO Iets helemaal anders: binnenkort ben je nog eens op de Vlaamse televisie te zien, als presentator van ‘Bake Off Vlaanderen’ op VIER.

Opbrouck «Ja, de originele, Britse versie van die bakwedstrijd vond ik echt fijne televisie. Je kunt je afvragen of we ons vandaag, nu er zoveel andere problemen zijn, nog druk moeten maken over een mislukte clafoutis. Maar het heeft ook iets zenboeddhistisch, zo intens geconcentreerd taarten staan bakken. De ondraaglijke luchtigheid van het bestaan, zeg maar!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234