null Beeld

Win voor 5.000 euro plastische chirurgie: één jaar na de ingreep

De winnaars van onze wedstrijd 'Win voor 5.000 euro plastische chirurgie' zijn klaar. Le bonheur ne se raconte pas, normaal gesproken, maar dit zijn de drie uitzonderingen die de regel bevestigen.

Redactie

A. huppelde afgelopen zomer voor het eerst zorgeloos in een bikini over het strand en heeft al een jaar lang niet meer moeten reageren op flauwe vergelijkingen met Justine Henin. Jolien De Pauw is van haar haakneus verlost en heeft opeens vriendinnen. Katty Jacobs, die op haar elfde haar rechteroog en een gave gezichtshelft verloor, is voor de rest van haar leven verlost van dikke lagen make-up, hardnekkige jeuk en haar reusachtige oogprothese.


A.: 'Nooit meer klagen'

A. (21) wilde geen borstvergroting, zij wilde borsten, schreef ze ons luid en duidelijk. Flauwe pesterijen pareerde ze wel met humor - 'Als ze me met Justine vergelijken, antwoord ik altijd: zég ik heb wel minder dan zij, hè', maar sportsessies en bh's kopen waren nooit een feest, en elke zomer zag ze met weerzin naderen. Ze had er goed over nagedacht: natuurlijk kon ze in principe ook zonder borsten leven, en na een borstoperatie zou ze niet meer helemaal A. zijn, maar haar platte borstkas stoorde haar echt te veel.

A. « Ik heb getwijfeld tot in de operatiekamer, hoor. Maar uiteindelijk dacht ik: 'Doe het gewoon, want het is toch waar je van droomt.' Maar toen de operatie achter de rug was, ging ik weer van: 'Oh wat heb ik gedaan?!' De eerste maanden kon ik er maar niet aan wennen. Ik vond het niét mooi. In het begin is het ook echt niet mooi: je vel staat veel te gespannen, alsof het dat gewicht nog niet aankan.»

MOEDER « Die huid glimt zo hard dat je meteen ziet: dit is niet echt.»

A. « De chirurg had me wel goed voorbereid, ook op de pijn: 'Het voelt,' zei ze, 'alsof er een olifant op je borstkas zit.' Maar dat viel uiteindelijk heel erg mee. Alleen als ik met mijn fiets van de stoeprand af stuiterde, kreeg ik soms even een pijnscheut. Het was vooral het uizicht waar ik mee zat. Ik had van tevoren foto's gezien van hoe gespannen pasgeopereerde borsten staan, maar toen dacht ik: 'Ik ga dat wel aankunnen.' Tot je eigen borsten dan opeens zo strak staan... Ze waren ook helemaal ongelijk. Dat waren ze nooit geweest, maar nu leek die ongelijkheid uitvergroot.»

MOEDER « Dat is dus normaal. Niemand heeft twee gelijke borsten. Het verschil na de operatie was miniem, maar zij ziet alles.»

A. « Elke dag stond ik voor de spiegel om te checken of het er al beter uitzag. Ik heb zelfs een keer in paniek naar de chirurg gebeld, omdat ik dacht dat het nooit meer goed zou komen. Zij verzekerde me dat wél zo zou zijn, en ze had natuurlijk gelijk. De huid paste zich aan en toen de zwellingen wegtrokken was er van dat verschil tussen de borsten niets meer te zien.»

MOEDER « Ik heb er ook echt wel even aan moeten wennen. Als ik haar in de badkamer tegenkwam...»

A. « Schrok ze zich een bult.»

MOEDER « Ja. Ik had natuurlijk een beeld van haar en opeens klopte dat niet meer. Maar goed, ondertussen is dat beeld allang bijgesteld.»

undefined

Naar de sauna

A. « Ik ben er nu echt héél, héél blij mee. Van de week heb ik het nog eens voor de spiegel bevestigd: 'Het is echt heel goed!'

null Beeld

.... » Ik had van tevoren ook goed uitgekozen wat ik wou. Ik heb de op een na kleinste maat genomen. Ik heb de pasprotheses mee naar huis gekregen om ze in een bh uit te proberen, en toen ik ze terug moest geven heb ik zelf twee ballonnetjes met dezelfde hoeveelheid water gevuld om er nog wat langer mee te kunnen rondlopen. Ik wou echt heel zeker zijn van mijn keuze. Eén maat groter heb ik ook nog geprobeerd, maar dat vond ik echt te veel. Het is nooit mijn droom geweest grote borsten te hebben.

.... » Jullie hadden ook voorgesteld om met twéé plastisch chirurgen te gaan praten om zoveel mogelijk over de ingreep te weten te komen.»

HUMO Wat wilde je van tevoren absoluut weten?

A. « Of ik nog wel een vliegtuig kon nemen, of ik nog wel kon diepzeeduiken. Maar dat was allemaal geen probleem. Alleen raadde een van hen borstvoeding af, terwijl de ander zei dat het wel kon. Ik ben maar uitgegaan van het laatste.»

MOEDER « Ze heeft ook gekozen voor protheses op basis van water. Als die ooit zouden gaan lekken is er geen enkel gevaar. Uiteindelijk plas je dat water gewoon uit.»

A. « Die konden ook geplaatst worden via een heel klein sneetje rond mijn tepel - omdat er een ventieltje aan zit waarmee je ze daarna kan vullen. Dat litteken zie je helemaal niet. Ik ben al naar de sauna geweest en niemand is iets opgevallen.»

HUMO Was het voor het eerst dat je naar de sauna ging?

A. « Ja. Goed, hè? Dat was wel een grote stap. Vroeger durfde ik dat absoluut niet.

.... » Bh's kopen is ook geen kwelling meer. Ik heb hele mooie nu, in leuke stofjes - alleen het beste is goed genoeg voor ze, hè (lacht). En deze zomer heb ik voor het eerst in een bikini gelopen die niet de hele tijd tot onder mijn kin schoot, maar gewoon bleef zitten. Héérlijk. En ik heb in luchtige topjes kunnen lopen. Als ik dan voorbij een ruit of spiegel liep, keek ik altijd even snel om te zien hoe anders het was.»

HUMO Je was toch ook bang dat je met iets artificieels in je lichaam het gevoel zou hebben dat je niet meer helemaal zou kloppen? Sta je er nog bij stil dat je borsten niet echt van jou zijn?

A. « Mam, wanneer heb ik dat nu weer gezegd: ik ben het bijna vergeten dat het niet echt is? Neen, ik denk bijna nooit meer: oh, ja, die valse borsten. De huid heeft zich gezet. Het ziet er helemaal natuurlijk uit.»

HUMO Hoe hebben je klasgenoten gereageerd?

A. « Bijna niemand heeft iets gezegd. Daar keek ik van op, in positieve zin dan. Ik had absoluut geen zin in weer maar eens opmerkingen. Nu, ik droeg vroeger natuurlijk vaak vullinkjes, vandaar waarschijnlijk dat ze het verschil niet zo opmerkten. Het is maar twee mensen opgevallen dat mijn borsten groter zijn, en tegen hen heb ik gezegd dat ik nu de pil neem.»

HUMO Je hebt dus ook geen complimenten gehad?

A. « Maar dat vind ik niet erg. Integendeel: daardoor heb ik alleen maar nog meer het gevoel dat het klopt. Ik was ook heel kwaad op mijn broer toen ik ontdekt had dat hij het aan zijn vrienden had verteld. Er is gelukkig niks gebeurd, maar ik was als de dood geweest dat ze allemaal 's wilden komen kijken en ik ticketjes moest gaan uitdelen.»

HUMO Je keek ook uit naar de eerste keer dat je vriend ze zou zien.

A. « Hij is me na de operatie komen halen. De eerste keer was dus in het ziekenhuis, en toen heeft hij me moeten troosten (lacht). Er zaten ook nog pleisters over en ik merkte wel dat hij heel benieuwd was wat daaronder zat. Toen die pleisters er uiteindelijk af mochten, vond hij ze meteen heel mooi. Dat deed me wel goed. En hij is nog steeds heel enthousiast, geeft ze, zeg maar, genoeg aandacht (lacht). Nee, hij denkt er bijna nooit meer aan dat ze niet echt zijn, zegt hij. En aan onze relatie heeft het niks veranderd.»

MOEDER « Het zit wel goed tussen die twee.»

A. « Hij blijft zeggen dat hij me vroeger ook al mooi vond. Dat vind ik leuk, dat hij dat zegt. Dat hij niet zegt: 'Oh! Wauw! Nu ben je veel beter.'

.... » Het heeft m'n leven toch wat veranderd. Ik ben zelfverzekerder. Maar verder heb ik niet het gevoel dat ik nu helemaal anders ben.»

HUMO Je verwachtte toch dat je je na de operatie sexier en vrouwelijker zou voelen?

A. « Dat is wel zo. Ik heb nooit meer die angst: oh, straks vinden ze me een manwijf.

.... » Ik kan nu ook al eens jurkjes met dunne bandjes en een iets diepere uitsnijding dragen zonder dat het overal slobbert en ik er belachelijk uitzie.»

MOEDER « Dan ben je wel fier,hè?

.... » Ze kan nu een T-shirt dragen zonder dat ze elke keer als ze voorover buigt bang moet zijn dat ze de vullinkjes zien, of dat die uit haar bh zouden vallen.»

A. « Goh,ja. Weet je dat ik die ellende al helemaal ben vergeten? Ik moet echt diep nadenken om weer te weten hoe ongelukkig ik was.

.... » Nu herinner ik me weer hoe machteloos ik me altijd voelde, hoe ik steeds dacht: 'Waarom kan ik hier niks aan veranderen.' Dat ben ik helemaal kwijt.»

MOEDER « En wij zijn blij dat we haar nooit meer horen klagen (lacht)

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234