null Beeld

Winderigheid, schimmels, overmatig zweten of onsmakelijk zaad: Yael Adler weet altijd raad

Het boek ‘De huid’ van Yael Adler was een wereldwijde bestseller, en toegegeven, onze huid is zienderogen opgeknapt door haar tips – geen zeep gebruiken, veel tomaten en wortelen eten, en nog meer seks inplannen. In ‘Ongemak’, haar tweede boek, geeft de Duitse huidarts tips voor allerlei ongerief in ons intieme leven, van winderigheid over een onwelriekende adem tot erectiestoornissen.

Stefanie De Jonge

HUMO Hoe komt een dermatologe erbij om over lichamelijke ongemakken te schrijven?

Yael Adler (lacht) «Je herinnert je misschien nog uit ‘De huid’ dat ik op een holistische manier naar de gezondheidstoestand van mijn patiënten kijk. Huidproblemen breng ik altijd in verband met slechte voeding, zieke organen, stress of andere psychische problemen. Als ik een man op consult krijg die last heeft van jeuk in de intieme zone en ik zie geen eczeem, dan begin ik vragen te stellen: ‘Hebt u misschien een probleem met uw prostaat? Dat veroorzaakt vaak jeuk.’ Een man vertelde me eens dat hij inderdaad prostaatkanker had gehad en naarmate het gesprek vertrouwelijker werd, begon hij over de erectieproblemen die hij daaraan had overgehouden. Dan verdiep ik me meteen in dat probleem, want ik wil mijn patiënten helpen om zich beter te voelen.»

HUMO Wat raadt u zo’n man aan?

Adler «Hij moet zeker opnieuw naar de uroloog, maar hij kan ook zijn bekkenbodemspier trainen.»

HUMO Net als vrouwen, dus? Wij doen aan pilates en lopen uren rond met geishaballen om die spier te trainen, omdat ze na een bevalling is opgerekt en dat voor urineverlies zorgt. Maar we doen het vooral om onze orgasmes te verhevigen.

Adler «Precies. Zo hebben mannen met erectiestoornissen ook baat bij pilatesoefeningen. Een derde van de zwellichamen in de penis is namelijk verbonden met de bekkenbodem. Als die harder is, zit de penis steviger vast aan het bekken en vloeit het bloed dat de penis bij opwinding binnenstroomt, minder snel terug. Vrouwen leren bij de bekkenbodemtraining om hun onderstel aan te spannen, en dan steeds verder omhoog te gaan. Mannen raad ik aan tijdens de oefening de eikel voelbaar naar binnen te trekken.»

HUMO U stelt soms ook elektrostimulatie voor.

Adler «Ja. Sportartsen gebruiken die om de spierkracht van een atleet weer op peil te krijgen na een blessure. Daarbij worden kleine elektroden op de penis en de bilnaad geplakt. Stroomstoten stimuleren de bekkenbodemspier en de spiercellen van de penis, en verhogen zo de explosiviteit van de prestatie.»

undefined

'De goedkoopste manier om te verjongen: eet om de twee à drie dagen niets'

HUMO Staan mannen daarvoor in de rij?

Adler «Er is steeds meer vraag naar. In Duitsland wordt de behandeling terugbetaald door het ziekenfonds als je een verband met een ziekte kunt aantonen.

»Ik behandel niet-dermatologische problemen natuurlijk niet allemaal zelf. Als ik een vrouw over de vloer krijg die klaagt over overtollig zweten en even later vertelt ze dat ze slecht slaapt, dan vermoed ik dat de menopauze is ingetreden. Dan vraag ik terloops of ze ook last heeft van vaginale droogheid. Meestal is zo’n vrouw dankbaar dat ze eindelijk over dat ellendige onderwerp kan praten: ‘Ja! Het voelt als schuurpapier, en seks gaat gewoon niet meer.’ Dan geef ik oplossingen: je kunt een gel op basis van lijnzaad kopen, of die zelf maken. Je kunt ook hormonen slikken. Maar het liefst stuur ik haar naar de gynaecoloog om het slijmvlies in haar vagina met een laser te laten behandelen. Eén keer laseren en het slijmvlies is weer even sappig en roze als toen je twintig jaar jonger was en nog vol hormonen zat. En dan kun je er in bed meteen weer tegenaan.»

HUMO Ook in ‘Ongemak’ raadt u iedereen veel seks aan.

Adler «Wist je dat vijf zaadlozingen per week volgens sommige onderzoeken preventief werken tegen prostaatkanker? En dat de vrouwelijke helft van de bevolking het er roerend over eens is dat vers sperma veel lekkerder smaakt dan materiaal dat al weken in de zaadbal zit te wachten?»


Kaas- of visgeur

HUMO Mannen met te weinig testosteron en vrouwen met een oestrogeentekort moeten van u eerst andere therapieën proberen voor ze hun toevlucht nemen tot hormoonpreparaten.

Adler «Ja. Hormonen hebben een enorme impact op ons gestel. Ze veranderen onze lichaamsgeur – kinderen in de puberteit ruik je van ver, ze verspreiden een weeïge geur. En ook onze reukzin kan veranderen: sommige zwangere vrouwen kunnen plots de geur van koffie niet meer verdragen. Hetzelfde gebeurt als we de pil slikken.

»De lichaamsgeur is deels genetisch bepaald en beschermt ons tegen incest. We vallen niet op iemand die ruikt zoals wijzelf, en dus familie is. Maar we voelen ons wel aangetrokken tot mensen met wie een genetisch sterk nageslacht gegarandeerd is. Een vrouw die de pil neemt, krijgt een andere geur en ruikt anderen ook anders. De basis waarop ze anderen aantrekt en zich aangetrokken voelt, is verkeerd. Als ze stopt met de pil, kan het best zijn dat ze de geur van haar partner plots niet meer kan luchten, of dat haar partner haar slecht vindt ruiken. Ik durf te zeggen dat de pil mee aan de basis ligt van het hoge percentage echtscheidingen. Je moest eens weten hoeveel mensen me na een lezing komen zeggen: ‘Nú begrijp ik waarom de geur van mijn vriend me opeens zo afstootte.’»

HUMO U raadt de pil om nog meer redenen af in ‘Ongemak’.

Adler «Om te beginnen vergroot de pil de kans op zelfdoding. De farmaceutische industrie geeft er geen ruchtbaarheid aan, maar veel wetenschappelijke publicaties wijzen daarop. En ironisch genoeg heft de pil het lustgevoel van vrouwen op – ook dat veegt de industrie onder het tapijt. Vrouwen aan de pil kunnen wel seks hebben zoveel ze willen, maar ze nemen bijna nooit het initiatief en moeten hard gestimuleerd worden voor ze ervan kunnen genieten. Veel vrouwen beginnen al in de puberteit met de pil omdat ze zich seksueel vrij willen voelen, maar pas als ze ermee stoppen, beseffen ze hoe hevig hun libido is.»

HUMO Dus gebruiken we beter andere voorbehoedsmiddelen, zoals het condoom. Dan zijn we ook geslachtsziekten te slim af.

Adler «Ja, al beschermt een condoom je ook niet voor 100 procent. Eigenlijk zou je een latex slip moeten aantrekken die je hele schaamstreek en bilpartij bedekt, want wratten en schaamluizen zitten vooral in de lies en de bilnaad. Als je de eerste keer met iemand vrijt, zou je idealiter het licht aan moeten laten en tijdens het voorspel stiekem de hele regio inspecteren, want schaamluizen, wratten en ontstekingen kun je makkelijk detecteren. Een sterke kaas- of visgeur is ook een alarmsignaal.

»Het spiraaltje is een goed alternatief, en dan bedoel ik niet het hormoonspiraaltje, maar het koperspiraal. Dat wordt niet door de farmaceutische industrie gepromoot omdat het heel goedkoop is en er dus geen winst mee valt te behalen.»

HUMO U schrijft dat niet alleen vrouwen, maar ook mannen last van hun hormonen hebben.

Adler «Ook bij hen neemt de productie van geslachtshormonen af met de leeftijd, al is het niet zo radicaal als bij vrouwen. Al vanaf hun 35ste kan de aanmaak van testosteron met ongeveer 1 procent per jaar dalen. Maar de stemmingswisselingen van mannen van middelbare leeftijd hebben vooral te maken met de midlifecrisis, het gevoel dat ze niet alles uit het leven hebben gehaald wat erin zit. Dat leidt vaak tot een depressie, die niet altijd wordt opgemerkt. Bij de vrouwen belandt 16 tot 20 procent in een depressie bij de menopauze, ze trekken zich terug en worden emotioneel. Mannen worden daarentegen agressief of overactief: ze storten zich als een gek op hun werk, ze houden niet meer op met twitteren of beginnen plots gevaarlijke sporten te beoefenen. Veel artsen zien dat niet als symptomen van een depressie, en dat kan ernstige gevolgen hebben: juist door die plotselinge daadkracht gaan mannen sneller de hand aan zichzelf slaan.»

HUMO Waarom reageren ze zo anders?

Adler «Dat komt door het testosteron, maar het is ook cultureel bepaald. Het hoort niet dat een man te veel praat of huilt. Jongens moeten zich op een bepaald moment losmaken van hun moeder en hun vrouwelijke kant afsplitsen. Dat is ook de reden waarom een man zich zo graag en onophoudelijk in zijn mannelijkheid bevestigd wil voelen.»

HUMO Mannen grijpen op middelbare leeftijd steeds vaker naar testosterongel.

Adler «Om die verkocht te krijgen, heeft de farmaceutische industrie de andropauze uitgevonden. Maar die gel veroorzaakt haaruitval, een vette huid en acne. Als die mannen geregeld zouden sporten en op hun gewicht zouden letten, zou hun testosterongehalte uitstekend zijn. Een fitte sportleraar heeft op zijn 65ste de testosteronwaarde van een twintiger, terwijl de waarde van een bankhanger van 35 op die van een tachtiger kan lijken. Bij iemand met overgewicht zullen eiwitten ook oestrogeen aanmaken, waardoor ze vervrouwelijken: ze krijgen borsten en hun penis verkleint.

undefined

null Beeld

»Eigenlijk is het testosteronprobleem vooral een gevolg van hun slechte levensstijl. In plaats van naar gel te grijpen zouden mannen eerst daar iets aan moeten doen: meer seks, minder alcohol, niet roken, sporten, fijne vriendschappen onderhouden... Dat beperkt de symptomen aanzienlijk – ook bij vrouwen in de menopauze, trouwens. Dat is waarom Aziatische vrouwen zo weinig last van hun menopauze hebben.»


Gezonde darmflora

HUMO Bij haast alle problemen die u aankaart, speelt onze slechte westerse levensstijl een rol: van overmatig zweten en winderigheid tot een slechte adem.

Adler «Dat laatste is een veel voorkomend ongemak. Een kwart tot de helft van de bevolking heeft last van een slechte adem. Meestal is de oorzaak in de mond te zoeken. De tong is als een hoogpolig tapijt, waarin bacteriën zich naar hartenlust nestelen. Je moet dus niet alleen goed je tanden poetsen, maar ook je tong schrapen met een schrapertje. Daarna druk je even op de amandelen om de stenen eruit te persen, die erg kunnen stinken. Veel drinken helpt ook. En veel ademen, want de bacteriën die stank afgeven, houden niet van zuurstof en gaan dan dood.»

HUMO Hoe weet je of de stank niet uit je maag komt?

Adler «Als het probleem in de maag zit, ruikt de lucht die uit de neus komt ook slecht. Dan laat je beter de sigaret achterwege en probeer je lief te zijn voor je darmen door gezond te eten. Suiker, fastfood, zout, conserveermiddelen en pesticiden halen het ecosysteem van onze darmen compleet overhoop. Mijd suiker, want daar zijn slechte bacteriën dol op, maar eet veel probiotisch voedsel, zoals yoghurt en kefir met levende bacteriën, en prebiotische vezels die vooral in andijvie, ui, asperges en bananen zitten. Met een gezonde darmflora kun je veel aandoeningen genezen, zoals een slechte adem, hooikoorts, acne, eczeem, psoriasis, auto-immuunziekten en veroudering. Het is fascinerend hoeveel ellende je jezelf kunt besparen door je eetpatroon te veranderen.»

HUMO U zegt ook dat we granen beter achterwege laten. Het koolhydraatarm dieet – geen suiker, brood of pasta – is een echte hype, maar daar gaat je adem wel van ruiken.

Adler «Als je er ver in gaat en je lichaam geen suikers geeft om te verbranden, spreekt het het noodrantsoen aan en gaat het ketonen verbranden, de glucosevervangers die de lever aanmaakt. Daarvan gaat je adem naar nagellakremover ruiken. Maar mijn patiënten knappen vooral op als ze de consumptie van tarwe, en dan vooral wit meel, drastisch verminderen of uit hun menu schrappen. Huidinfecties verdwijnen, de stofwisseling verloopt vlotter en hun organen functioneren beter.»

HUMO Maar te drastisch diëten veroorzaakt haaruitval.

Adler «Dat klopt. Ongeveer 70 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen krijgt ooit met tijdelijke of permanente haaruitval te maken.»

HUMO Hoe kun je die stoppen?

Adler «Daarvoor moet je de oorzaak kennen. Voor het typisch mannelijke haarverlies – de inhammen bij de slapen en de kale plek op het achterhoofd – is dihydrotestosteron verantwoordelijk, het sterkste van alle mannelijke hormonen. Bij vrouwen heeft haarverlies vaak te maken met een hormonaal onevenwicht, bijvoorbeeld na een bevalling, als ze even met de pil stoppen, of in de overgang.

»Ook cortisol, het hormoon dat je lichaam aanmaakt bij stress, kan haaruitval veroorzaken. Maar een bloedonderzoek kan uitwijzen of het niet met een gebrek aan voedingsstoffen zoals zink, ijzer, silicium, vitamine B of vitamine D3 te maken heeft. Met een voedingssupplement groeit het haar snel terug.»

undefined

'De pil ligt aan de basis van het hoge percentage echtscheidingen ''

HUMO U stelt ook injecties van de hoofdhuid met eigen bloedplasma voor. Is dat dezelfde behandeling waarmee ze in esthetische centra de huid verjongen?

Adler «Ja. Zo’n injectie verlengt het leven van het haar, maar het is een dure therapie – bij mij kost het 400 euro per sessie. Dat heeft geen zin als je de oorzaak van het probleem niet wegneemt. Ik stel het alleen voor als alle andere behandelingen niet genoeg resultaat opleveren.

»Het beste middel tegen haaruitval blijft minoxidil, een oplossing waarmee je de hoofdhuid inwrijft. Minder bekend is dat ook melatonine heel doeltreffend is. Het is een krachtige antioxidant die de gestreste haarwortels kalmeert, de haarcellen repareert en zo het haar jonger maakt.»

HUMO Ook resveratrol, een stof die in de schil van druiven en in rode wijn zit, zou wonderen doen voor de huid.

Adler «Resveratrol stimuleert de werking van eiwitten in je lichaam die de veroudering tegengaan door goede genen te activeren en slechte te onderdrukken. Vooral druiven uit Sicilië blijken een verjongingseffect te hebben.»

HUMO Dus ik moet gewoon veel wijn uit Sicilië drinken?

Adler «Dat niet, want alcohol doet je lichaam verouderen. Resveratrol zit behalve in de schil van druiven in mindere mate ook in frambozen, pruimen en pinda’s. Wetenschappers hebben geprobeerd resveratrol te scheiden en in een pil te stoppen, maar helaas lijkt die stof vooral te werken als ze in de plant of de vrucht blijft zitten. Maar recent is ontdekt dat resveratrol in een zuigtablet via de slijmvliezen in de mond in ons bloed terechtkomt en niet wordt kapotgemaakt in het spijsverteringskanaal. Dan behoudt het zijn werkzaamheid.

»Maar er is een veel goedkopere manier om te verjongen: eet om de twee à drie dagen een dag niets. Ons darmstelsel is daarop voorzien, want in het stenen tijdperk waren er lange perioden van schaarste. Mensen die in de oorlog honger hadden geleden, bleken langer te leven. En wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de levensverwachting van knaagdieren die op rantsoen zijn gezet, met 40 procent stijgt. Als je lichaam niets hoeft te verteren, gaat het over tot een grote schoonmaak: het verwijdert oude cellen die niet goed meer werken en repareert op die manier zichzelf. Daarom is vasten zo gezond. Je hoort weleens dat het goed is om de hele dag door kleine beetjes te eten, maar dat slaat nergens op. Je moet je lichaam af en toe minstens acht uur rust gunnen.

»Maar als je wilt verjongen, zal dat niet lukken met alleen maar een zuigtablet of af en toe wat vasten. Alleen een alomvattende aanpak werkt: je moet gezond eten én sporten, seks hebben en relaties met vrienden onderhouden, én je psyche verzorgen. Dat lijkt misschien moeilijk, maar is het geen opluchting dat je er zelf zoveel aan kunt doen?»

undefined

null Beeld

Yael Adler, ‘Ongemak’, Luitingh-Sijthoff

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234