null Beeld

Wintergasten: Jeffrey Sachs

In de tweede 'Wintergasten' van dit seizoen gaat Joris Luyendijk op de koffie bij 's werelds belangrijkste econoom na Paul D'Hoore: Jeffrey Sachs. Sachs - ooit neoliberale wonderboy, nu directeur van het Earth Institute in New York en grote held van de genaamde Bono - heeft net een nieuw boek uit: 'Common Wealth, Economics for a Crowded Planet', over de drie grote bedreigingen die ons boven het hoofd hangen: overbevolking, extreme armoede en de opwarming van de aarde. Een apocalyptisch doemboek is 'Common Wealth' allerminst: Sachs is het soort mens voor wie het glas altijd halfvol is.

Redactie


Jeffrey Sachs «Ik ben een optimist, van nature en uit overtuiging. Dag na dag word ik geconfronteerd met een pessimisme dat ik eerlijk gezegd stuitend vind: 'Nee, we kunnen niks meer doen tegen de opwarming van de aarde' - 'Nee, mensen zullen nooit redelijke wezens worden' - 'Nee, we zullen de kloof tussen rijk en arm nooit kunnen overbruggen'. Ik ben in alledrie de gevallen heilig van het tegendeel overtuigd.»


HUMO Toch even wat beangstigende cijfers op een rijtje. Volgens de meest pessimistische studies zouden er tegen het jaar 2050 met 11,7 miljard mensen zijn. In Afrika is de levensverwachting maar liefst 33 jaar korter dan in rijke landen. En als de economische groei van China en India doorzet, dan zullen de CO2-concentraties in de atmosfeer tegen 2050 verdubbelen, met een catastrofale klimaatverandering tot gevolg. Hoe kunt u in hemelsnaam nog positief zijn?

Sachs «Omdat ik geloof in de kracht van de technologie en van de menselijke vindingrijkheid.

»De meeste mensen hebben de neiging om zich overweldigd en zelfs verlamd te voelen door de immensiteit van de problemen die op ons afkomen. Fout, want er zijn betrekkelijk eenvoudige én betaalbare oplossingen. Neem de klimaatverandering. Zelf zie ik veel heil in CO2-afvang en -opslag (het hergebruiken van fossiele brandstoffen zonder dat het wezenlijk bijdraagt aan het broeikaseffect, red.) als een manier om de CO2-uitstoot te reduceren. En als dat zou mislukken, dan kan zonne-energie in de bres springen. Ook kernenergie moeten we niet zomaar afwijzen. Een land als Frankrijk draait voor tachtig procent op kernenergie, en dat al decennialang, zonder enig probleem. Dat moet in principe toch overal mogelijk zijn?

»Neen, het enige probleem dat acht jaar lang écht onoverkomelijk is geweest, heet George W. Bush. Zijn regering heeft alle vooruitgang in de weg gestaan op de meest fundamentele punten: gezinsplanning, hulp aan Afrika en actie tegen klimaatverandering. In de plaats is er een militaristische koers ingezet die ertoe geleid heeft dat Amerika nu bijna evenveel geld aan oorlogvoering spendeert als de rest van de wereld samen.

»Maar op 20 januari aanstaande, zo ergens tegen de middag, zullen we een nieuwe president hebben. Van dan af kan het alleen maar beter worden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234