null Beeld

Winterspelen: Curling

Eén van de vele disciplines waarin België zeker geen medaille zal behalen op de Olympische Winterspelen in Sotsji, wegens niet deelnemend, is het merkwaardige potje ijspetanque dat wij kennen als curling.

Niet dat dat voor ons een reden zou zijn om de Olympische curlingcompetitie níét op de voet te volgen via Eurosport of de BBC: wij vinden curling niet alleen een buitengewoon spannende en fascinerende sport; we beschouwen het ook als een hogere vorm van humor, waarin het fanatieke ijsschrobben (zie foto) fungeert als ultieme running joke. Zullen we voor de gelegenheid eens een paar curlinggerelateerde vraagjes stellen aan Belgiës sterkste curler, Timothy Verreycken van Curling Club Mechelen? Oké, komen ze:

HUMO Hoe komt een bij z’n volle verstand zijnde Belg in hemelsnaam op het idee om te beginnen curlen?

Timothy Verreycken (24) «Ik ben tien jaar geleden begonnen toen mijn moeder me op een flyertje van een curling­initiatie wees: ‘Je hebt nog geen hobby; ga hier maar eens naartoe.’ Dik tegen mijn zin ben ik toen naar de ijsbaan gegaan, maar al na een halfuur was ik verkocht. Ik wist: ‘Dit is wat ik wil doen.’ Om te beginnen beviel het me al dat curling een wintersport is: ik sta liever op een ijsbaan dan dat ik bij 30 graden ga lopen. Curling is bovendien een sport met een unieke balans tussen techniek, tactiek én fysieke kracht: ieder van de vier spelers in een team moet een paar keer per wedstrijd vegen, en dat vegen wordt na verloop van tijd erg zwaar. Maar het mooiste aan curling vind ik toch de typische sfeer, de zogeheten spirit of curling. Zo is er bij wedstrijden nooit een scheidsrechter aanwezig, zelfs niet op de Spelen, omdat het concept van een scheidsrechter gewoon niet bij het curling past. En wat ook uniek is: in het curling is het de gewoonte om na de wedstrijd iets te gaan drinken met de tegenstanders, en de winnaars betalen een rondje. Vergelijk dat maar eens met het voetbal, waar de spelers elkaar na een belangrijke wedstrijd niet kunnen luchten of zien.

»Misschien is die spirit of curling wel één van de redenen waarom de sport de laatste jaren populairder aan het worden is, ook in België. Onlangs is er een tweede curlingclub opgericht in Turnhout, en er zijn enkele mensen in West-Vlaanderen die daar ook eentje uit de grond willen stampen. Wie weet, hebben we binnenkort drie Belgische curlingclubs.»

HUMO Waarom is ons land er eigenlijk niet bij op de Spelen?

Verreycken «Om het heel simpel te stellen: we zijn niet goed genoeg. Willen we ons ooit voor de Olympische Spelen kwalificeren, dan zal dat tijd, moeite en geld kosten. Eén van de voorwaarden lijkt me de aanleg van een echte curlingbaan, en een kleine baan kost algauw een miljoen euro. Zo’n bedrag kun je moeilijk bij elkaar sprokkelen wanneer er in het hele land amper vijftig curlingspelers zijn.»

HUMO Waar curlen jullie dan op?

Verreycken «Op ijshockey-ijs. Verre van ideaal, want dat ligt zo scheef als maar kan. Bij het schaatsen merk je daar niks van – je praat over een halve centimeter verschil per drie meter – maar bij een precisiesport als curling, waarbij je een steen van twintig kilo over een baan van veertig meter moet schuiven, is zo’n halve centimeter héél veel.»

HUMO Wist ik niet.

Verreycken «Weinig Belgen weten dat, maar er zijn dan ook maar weinig Belgen die iets van curling kennen.»

HUMO Reageren de mensen weleens lacherig wanneer je ze vertelt dat je aan curling doet?

Verreycken «Maar al te vaak. Daarom begin ik er zelf nooit over. Als iemand me er iets over vraagt, dan zal ik graag antwoorden, maar verder doe ik er het zwijgen toe. Ik weet hoe mooi de sport kan zijn: dat is voldoende.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234