null Beeld

Winteruur: Joost De Vries

Een zitbank, een tapijt, een haardvuur, een goed boek, een Wim Helsen, een gast en één wollige mastodont van een hond. Negeer die eerste zonnestralen buiten uw woonkamerraam: op uw televisie blijft het winter zolang ‘Winteruur’ er is.

Talloze pagina’s hebben we al besteed aan pogingen om u laaiend enthousiast te krijgen voor dat heerlijke niemendalletje van een programma, dus houden we het gewoon hierbij: in de uitzending van vanavond is het de Nederlandse schrijver Joost de Vries die een schrijfsel naar zijn hart mag presenteren. De 32-jarige De Vries won in 2014 de Gouden Boekenuil voor ‘De republiek’, zijn tweede roman – een mens die dus wel weet wat een goeie tekst is.

Joost de Vries «Het fragment dat ik gekozen heb, is van Robert Caro, de Amerikaanse schrijver die al meer dan dertig jaar schrijft aan zijn biografiereeks van president Lyndon B. Johnson. Het komt uit ‘Passage of Power’, het vierde deel uit 2012, en beschrijft het moment waarop Johnson, toen nog vicepresident, in het ziekenhuis te horen krijgt dat president Kennedy overleden is als gevolg van de aanslag eerder die dag. Het is dus het moment waarop Johnson automatisch president wordt, en opmerkelijk: het is ook het moment waarop Caro hem voor het eerst ‘president’ kan noemen. Stel je voor: je schrijft al dertig jaar aan een biografie van een president, en dan ben je eindelijk beland aan dat moment waarop je hem ook daadwerkelijk kunt beschrijven als ‘de president’. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat die man op die bewuste dag ’s avonds een fles champagne ontkurkt heeft en tegen z’n vrouw zei: ‘En nu begint het pas echt’.»

HUMO Een passage die des te meer belang heeft als je zelf schrijver bent, lijkt me.

De Vries «Dat denk ik dus wel. De ontlading die Caro gevoeld moet hebben... Ik weet hoe het voelt om als schrijver naar iets toe te werken, en om dan die verlossing te voelen zodra je je doel bereikt hebt. Ja, ik kreeg wel kippenvel toen ik die passage voor het eerst las. Maar daarnaast blijft het ook gewoon een enorm sterk stuk schrijfwerk: het is sowieso iets om jaloers op te zijn.»

HUMO Voel je als schrijver ook een zekere afgunst als je die passage leest?

De Vries «Nu, ik zie mezelf niet meteen dertig, veertig jaar schrijven aan een biografiereeks – laat staan dat ik iemand interessant genoeg vind om zo’n deel van mijn leven eraan te wijden. Ik zal het ’m dus niet nadoen, maar het werkt wel inspirerend. Ik ben namelijk ook met geschiedenis bezig in mijn eigen werk, en hij slaagt er met verve in om de geschiedenis tot leven te wekken.

»Soms kom ik effectief weleens een boek tegen waarvan ik denk:‘Shit, dit had ík moeten doen.’ Maar gelukkig heb ik zulke vormen van beroepsmisvorming voorlopig nog onder controle.»

HUMO Ben jij ook van mening dat er nog veel te weinig literatuur is op de televisie? In Vlaanderen blijft ‘het goede boekenprogramma’ iets heel zeldzaams.

De Vries «In Nederland is het niet veel beter, hoor. Gek is dat: je ziet bij ons wel veel schrijvers op tv komen, maar die moeten het dan altijd over iets anders dan literatuur hebben. Ik ben er anders wel van overtuigd dat er een publiek voor is. Als je een goed programma uitzendt, dan kijken er sowieso mensen naar. En misschien bereik je dan geen anderhalf miljoen kijkers, maar een programma waarin een schrijver grondig wordt geïnterviewd, dat moet toch kunnen? De afleveringen van ‘Zomergasten’ waarin schrijvers te gast zijn, zijn ook niet toevallig altijd de beste naar mijn mening. Ook al duurt het dan maar tien minuten: iets als ‘Winteruur’ vind ik al een stap in de goeie richting.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234