null Beeld

Winteruur: Joost Vandecasteele (interview)

Zoek dekking: vanavond heeft ‘Winteruur’ Joost Vandecasteele te gast, de vermaarde romancier, columnist, stand-upcomedian, baarddrager, vleesgeworden eenmansrevolutie en Man met een Mening. Over ‘Winteruur’ bijvoorbeeld:

Noud Jansen

'Je voelt dat ze bij de VRT, en al helemaal bij Canvas, nerveus zijn.' Joost Vandecasteele

Joost Vandecasteele « Ik vind ‘Winteruur’ een – ja, hoe zal ik het zeggen? – eh, een nobel streven.»

HUMO Klinkt eufemistisch.

Vandecasteele «Welja, het probleem is natuurlijk dat je voelt dat ze bij de VRT, en al helemaal bij Canvas, nerveus zijn. Er is wel degelijk talent aanwezig, maar ze zijn bang om dat talent echt te laten openbloeien, en het idee van een tweede zender ten volle te benutten. Waarom mag het allemaal niet wat raarder, wat verwarrender zijn? ’t Is alsof ze iedere dag om acht uur de avond beginnen met de mededeling: ‘Sorry, wij zijn Canvas.’ Een gemiste kans, vind ik. Ik heb overigens ook een theorie over wat er in het algemeen mis is met de VRT, maar dat zou ons wellicht te ver leiden.»

HUMO Ik luister.

Vandecasteele «Jaren geleden had je een partij genaamd de Volksunie. Die partij is op een gegeven moment opgedoekt, waarna alle kopstukken bij andere partijen terecht zijn gekomen: de VLD, de CD&V, de N-VA, Spirit. Nu, zoveel jaar later, trekken diezelfde mensen overal aan de touwtjes.

»Hetzelfde geldt mijns inziens voor de sportredactie van de VRT. Zowat alle oud-leden van de sportredactie hebben het zo’n beetje voor het zeggen: de ene heeft een talkshow gekregen, de andere staat aan het hoofd van een productiehuis, nog een andere heeft een hoge functie bij een politieke partij die aan de macht is. Die mannen hebben ook nog altijd veel invloed bij de VRT, met als gevolg dat er in élk nieuws- of duidingsprogramma – maakt niet uit of het op Eén dan wel op Canvas wordt uitgezonden – tijd voor sport wordt ingeruimd.»

HUMO Aha.

Vandecasteele «Maar om even op mijn eerste punt terug te komen... Twee jaar geleden heb ik samen met enkele andere mensen een proefaflevering gemaakt van een programma voor Canvas waarin verzonnen jaaroverzichten aan bod kwamen. Dat programma werd afgevoerd door de toenmalige netmanager, die het ‘te vreemd’ vond. Typisch, hè? En tegelijk ook erg fascinerend, dat iets ‘te vreemd’ kan zijn. Enfin, de Canvasserie die ik op dit moment met Pieter Van Hees aan het maken ben, ‘Generatie B’, zal ook wel redelijk vreemd zijn, al is de premisse misschien wat helderder.»

undefined

''F.C. De Kampioenen', dat is een stel marginale alcoholisten'

HUMO Wat vind jij zelf eigenlijk goeie programma’s?

Vandecasteele «Op dit moment? ‘Community’. ‘Arrested Development’. ‘Portlandia’. En sinds het nog eens op Netflix komt, ben ik weer helemaal into ‘New Girl’.»

HUMO Kijk je naar ‘Thuis’, zoals bijna iedereen tegenwoordig?

Vandecasteele «Nee. Ooit ben ik wel eens in de opnamestudio van ‘Thuis’ geweest, en ik moet zeggen dat ik dat fantastisch vond: zo’n grote, donkere hangar ergens in Leuven, met al die bordkartonnen decortjes naast elkaar. Ik dacht: stel nu dat ze hier in de nok van het gebouw een camera zouden hangen, die ze zouden laten snorren terwijl beneden ‘Thuis’ wordt opgenomen. Dáár zou ik naar kijken! Zo zou ik ook naar ‘F.C. De Kampioenen’ kijken als dat programma wat realistischer zou zijn. Serieus: eigenlijk is dat toch gewoon een stel marginale alcoholisten? Die mannen drinken bier om tien uur ’s ochtends! Ik durf ook te wedden dat Xavier zijn vrouw slaat wanneer de camera’s niet draaien. Een rauw-realistische milieuschets à la Ken Loach: dat de makers van ‘De Kampioenen’ er zélf nooit zijn opgekomen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234