null Beeld

Winteruur: Wannes Cappelle

Nietsdoen is geen optie voor Wannes Cappelle, zanger-muzikant bij Het Zesde Metaal, scenarist-acteur van ‘Bevergem’, schrijver-verteller van de novelle ‘Ontferm u’, steun en toeverlaat van projecten als Te Gek!? en Buddywerking Vlaanderen, en partner en vader van vrouw en kinderen. Tussendoor heeft-ie nog de tijd gevonden om een fragment voor ‘Winteruur’ te kiezen en zich naast hond Boris en mens Wim Helsen in de zetel te nestelen.

'Het grootste nadeel aan zelf spelen is dat je amper andermans creaties kunt zien, horen en lezen.'

HUMO Het mag een wonder heten dat je er nog toe komt om af en toe een boek vast te nemen.

Wannes Cappelle «Ik heb vorig jaar inderdaad heel weinig kunnen lezen, en dat is best jammer. Ik had enkele weken geleden voor het eerst in mijn carrière het verzoek gekregen om jullie eindejaarsvraagjes in te vullen. En euh... (kucht ongemakkelijk) Kijk, ik heb écht hard nagedacht, maar ik kon niets bedenken op de vraag wat volgens mij het beste boek of de beste toneelvoorstelling van het jaar was. Omdat ik er gewoon geen gelezen of gezien heb, vrees ik. Nu is het waarschijnlijk te laat?»

HUMO Zo’n kleine twee maanden al.

Cappelle «Het grootste nadeel aan zelf spelen is dat je amper andermans creaties kunt zien, horen en lezen. Nochtans is dat wel cruciaal om zelf dingen te creëren. Want als ik bijvoorbeeld een toneelstuk zie waardoor ik goesting krijg om mee te doen, dan is het een goeie voorstelling. En dan ga ik ook naar huis met de drang om zelf iets te maken.»

HUMO Gebruik je vaak bestaande stukjes tekst in je werk? Ik merkte in ‘Bevergem’ dat Claude plots ‘’t Es zonder advocaat voor ’t tribunaal’ zei, uit een songtekst van Het Zesde Metaal.

Cappelle (lacht) «Ja, een beetje intertekstualiteit moet wel kunnen, zeker in eigen werk. Ik heb vorig jaar ook een boekje geschreven en op een gegeven moment gaat één van de personages op zoek naar een koffer. Daar heb ik dan een blauwe zak van gemaakt, want dat komt ook voor in mijn liedje ‘Gie, den otto en ik’: ‘Ons dromen zaten in diene blauwen zak’. Soms twijfel ik of ik dat wel moet doen, maar het is te leuk om het te laten.»

HUMO Viel dat mee, zelf een boek schrijven?

Cappelle «Dat is bijzonder goed meegevallen. Er was me gevraagd om een essay te schrijven en het is een novelle geworden. Terwijl ik over een thema aan het nadenken was, dienden zich plots verschillende personages aan en ik was vertrokken voor een heel verhaal. Het geeft wel zin om nog meer te schrijven. Nu had ik maar 90 pagina’s ter beschikking en ik had sowieso tijdsgebrek, maar ik zou er graag echt voor gaan zitten.»

HUMO Stel je voor dat ‘Winteruur’ nog enkele jaren loopt en dat iemand een fragment uit jouw boek kiest.

Cappelle «Dat zou ik wel leuk vinden. Zoiets zou je bevestiging geven, maar tegelijk is het ook redelijk onbelangrijk. Af en toe je ego laten strelen is uiteraard wel fijn.»

HUMO Over ego’s strelen gesproken: zowel ‘Winteruur’, ‘Alleen Elvis blijft bestaan’ als ‘Bevergem’, drie programma’s waarin jij te gast was of aan hebt meegewerkt, zijn genomineerd voor de Ha! van Humo. Wie verdient de prijs het meest?

Cappelle «‘Bevergem’, uiteraard! We hebben onze erkenning wel al gehad met die mooie kijkcijfers, dat eruit geciteerd wordt op café en dat de personages een eigen leven zijn gaan leiden. Dat is als maker toch de grootste beloning die je kunt krijgen. Maar de Ha! mag er nog wel bij.

»O, voor ik het vergeet: zou je tegen je collega van de eindejaarsvraagjes willen zeggen dat het me spijt dat ze hier onbeantwoord zijn blijven liggen? Volgend jaar maak ik er werk van, dat is nu al een goed voornemen.»

HUMO Bij dezen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234