null Beeld

Wire in the blood

Wie nog nooit van 'Wire in the Blood' heeft gehoord, heeft een paar treinen gemist. Canvas geeft u nog een allerlaatste kans: vanavond geven ze daar de aftrap van het zesde en laatste seizoen van de gruwelijk spannende (en soms ook gewoon gruwelijke) politieserie rond Dr. Tony Hill - tenzij ze hem bij de VDAB van het fictieve stadje Bradfield een carrièrewissel hebben aangesmeerd nog altijd een briljant profiler.

Redactie

Het personage kwam ooit uit de pen gekropen van de Schotse bestsellerschrijfster Val McDermid.


- Er is ons verteld dat de gruwel in seizoen zes iets minder gortig zou zijn dan in de vorige. Of is dat maar schijn?

Val McDermid «Bwa, een killer die het gemunt heeft op kinderen (zoals in de aflevering van vanavond, red.) zou ik nu niet bepaald fijnzinnig noemen. Kijk, ik zie het zo: als je dan toch over misdaad gaat schrijven, dan moet je dat zo eerlijk mogelijk doen.

»Toen ik begon aan 'The Mermaids Singing', mijn eerste boek met Tony Hill in de hoofdrol, zei een profiler van de politie tegen me: 'Mensen die jouw boeken extreem vinden, zouden eens bij ons op het werk moeten komen kijken. Wij zijn veel goordere dingen gewend.' Het échte geweld, daar kunnen jij en ik met ons verstand niet bij.

»Dus ja, ik geef de gruwel ruim baan in mijn boeken. Al heb ik altijd wel een grens in gedachten - de grens der gortigheid, zeg maar - en daar ga ik niet over.

»Vrouwen schrijven op een andere manier over geweld dan mannen. Daar heb ik een theorie over: mannen zijn vaker het slachtoffer van geweld dan vrouwen, maar het zit ze meestal niet lekker om zichzelf in die slachtofferrol te verplaatsen.

»Daarom schrijven mannelijke thrillerauteurs - een paar uitzonderingen niet meegerekend - vaker als een buitenstaander, als degene die op de misdaad staat te kijken. Vrouwen schrijven makkelijker vanuit een slachtofferperspectief. Wij zijn grootgebracht met het idee dat het gevaar altijd op de loer ligt en dat we makkelijke prooien zijn. Daarom vertonen de boeken van vrouwen ook minder vaak voyeuristische trekjes.»


- Er komen wel vaker homoseksuele personages voor in je boeken. Je bent zelf lesbisch: een detectivereeks met een lesbienne in de hoofdrol, zegt je dat niets?

McDermid «Mijn eerste reeks boeken had een lesbisch hoofdpersonage: een journaliste die Linda Gordon heette. Van alles wat ik ooit geschreven heb, is een tv-reeks gemaakt of zijn op z'n minst de televisierechten verkocht. Maar niet van mijn Linda Gordon-boeken. Een jaar of tien geleden heeft een producente nog gepolst of een grote Britse zender niet geïnteresseerd was: ze werd uitgescholden voor zottin.

»En toch heb ik het gevoel dat homoseksualiteit veel beter wordt aanvaard tegenwoordig. Mijn laatste boek, 'Trick of the Dark', is mijn meest lesbische tot op heden, en geen haan die ernaar kraait.»


- Betekent het einde van 'Wire in the Blood' ook het einde van Tony Hill?

McDermid «Helemaal niet. De boeken staan los van de reeks. As we speak ben ik bezig aan boek zeven. Jammer voor Tony misschien, maar ik heb nog massa's gruwel voor hem in petto.»

Bekijk de trailer

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234