null Beeld

'Wissel van de macht' op Canvas: 'Romeinse drama's en bloedspetters'

‘Politici zijn dramaqueens in dure pakken,’ sprak de vrouw des huizes nadat ze met een half oog en een pruillip de eerste aflevering van het tweede seizoen van ‘Wissel van de macht’ had uitgezeten.

rl

De aflevering zoomde in op de malaise bij de SP.A en de erfenis van Steve Stevaert, de zangerige cafébaas die de partij in 2003 nog één keer met de rimpelige kont over de lat van 20 procent stuwde, maar daarna snel vervelde tot schijnheilig paterke dat als een dief in de nacht weer naar Limburg vluchtte nadat het applaus voor hem was gestopt. Voortdurend ging het over begrafenissen (de afservering van Frank Vandenbroucke), dolken (Patrick Janssens in de rug van partijgenote en Antwerps burgemeester Leona Detiège) en bloedspatten op het behang (John Crombez en Bruno Tobback). Politiek is een harde stiel. ‘Maar de muziek die ik speel, is nog harder,’ nuanceerde Crombez. Of hij daarbij ‘Hammer Smashed Face’ van Cannibal Corpse in gedachten had, het nummer dat hij volgens niet geheel betrouwbare bronnen weleens placht af te spelen op het partijbureau als Tobback junior het woord nam, zei hij er niet bij.

Zeker het stuk over de defenestratie van Frank Vandenbroucke was ontluisterend. In 30 seconden pleegden vier kameraden van weleer een karaktermoord op hem. Freya Van den Bossche – ooit nog minister van Begroting en Overgesubsidieerde Zonnepanelen – schetste een vernietigend beeld van een groep oude SP.A-krokodillen die voorzitster Caroline Gennez op een avond bij zich hadden geroepen, en de opdracht gaven om Vandenbroucke kalt te stellen. Daarna lieten ze het arme kind moederziel alleen met het bebloede mes in haar handen. ‘Ik heb die mensen gevraagd om luidop te zeggen dat ze die beslissing steunden,’ zei Freya. ‘Niemand stond recht, terwijl ze met twintig op de foto hadden gekund.’

Maar dé ster van de show was Kathleen Van Brempt, die door gastheer Marc Van De Looverbosch ongewoon hartelijk werd begroet. ‘Kathleen’ praatte zo ongeremd dat het leek alsof er geen camera in de buurt was. De gratis bussen van Stevaert? ‘Te zot om los te lopen.’ Haar postje als staatssecrateris in de tweede regering-­Verhofstadt? ‘Een lege doos, ze hebben mijn arm moeten omwringen.’ Het voorzitterschap van Gennez? ‘Geen succes, en dat is nog mild uitgedrukt.’ De vlucht van Stevaert naar het Limburgse gouverneurschap? ‘Wij voelden ons compleet in de steek gelaten.’

Voor wie de politieke soap op de voet volgt, zal ‘Wissel van de macht’ weinig nieuwe onthullingen serveren, maar Van de Looverbosch frist wel het collectieve geheugen op en kleurt de recente geschiedenis wat gedetailleerder in. En met cassante gesprekspartners als Karel De Gucht, Louis Tobback en Bart De Wever beloven ook de volgende afleveringen boordevol Romeinse drama’s en bloedspetters te zitten. John Crombez heeft daar vast een toepasselijke soundtrack voor. (rl)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234