null Beeld

Wit konijn gezocht: CEO voor de VRT

Studio 100 heeft een nieuwe K3 en Club Brugge een nieuwe doelman, maar de VRT zoekt nog altijd een nieuwe CEO. Eind februari gaat de huidige CEO Leo Hellemans met pensioen, en hoewel de N-VA aan zet is en veel aan die partij gelinkte namen de ronde doen, wijst alles erop dat Geert Bourgeois binnenkort een wit konijn uit zijn hoed zal toveren.

Brecht Decaestecker

'De CEO is dood als het een politieke figuur is'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ging vrijdag 13 november dineren met zijn kabinetschef Herman De Bode toen hij op de hoogte werd gebracht van wat zich op dat moment in Parijs afspeelde. ‘We hadden toevallig iets te vieren,’ zei hij daarover in Knack. Dat mocht wat kosten, want Jambon en De Bode hadden net hun aperitief besteld in Sea Grill, het tweesterrenrestaurant van chef Yves Mattagne in het Brusselse Radisson SAS-hotel. Het etentje werd abrupt afgebroken en we zullen nooit weten of de professionele toekomst van De Bode toen al besproken was. Zijn naam viel de voorbije weken continu als mogelijke opvolger van Leo Hellemans als CEO van de openbare omroep.

Dat is niet onlogisch. Herman De Bode wordt tot de kleine kring van mensen gerekend die veel invloed op Bart De Wever en Jan Jambon hebben. Door zijn woonplaats – hij komt uit het Antwerpse – maar meer nog door zijn trackrecord. De 62-jarige De Bode was jarenlang topman bij adviesbureau McKinsey, dat vele bedrijven heeft doorgelicht, waaronder ook VTM. Hij zou bij de vorming van de regering op een ministerspost gehoopt hebben, en een openbare topfunctie zou in de herfst van zijn carrière een mooie troostprijs kunnen zijn. Maar de N-VA heeft misschien meer te winnen met een wit konijn aan het hoofd van de openbare omroep - De Bode wordt overigens ook genoemd als nieuw hoofd van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen. ‘De CEO van de VRT is dood op het moment dat het een politieke figuur is,’ zegt Ivan De Vadder, Wetstraatjournalist bij de VRT. ‘In het huidige politieke bestel kun je dat niet meer maken.’

‘Het zou een regelrechte schande zijn mocht het resultaat van de officiële procedure in de vuilnisbak worden gegooid, ten koste van een puur politieke benoeming,’ zegt een andere insider. Daarom zou Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bij De Wever aangedrongen hebben op een openbare en transparante selectieprocedure. Headhunter Fabiaan Van Vrekhem, partner van consultancybureau Accord Group, kreeg die opdracht toegewezen. Er werd een officiële vacature gepubliceerd en een uitgebreide groep kandidaten werd uitgenodigd om tests af te leggen. Wie niet weerhouden werd, is daar al schriftelijk van op de hoogte gebracht. Wie wel nog kans maakt, kreeg dat mondeling te horen. Verwacht wordt dat Van Vrekhem mogelijk nog deze week een lijst met vijf à zes namen aan de Vlaamse regering zal overhandigen.

null Beeld
null Beeld

Wie daarop staat, weet alleen Van Vrekhem, maar de naam van Peter Vandermeersch circuleert al sinds de hoofdredacteur van NRC Handelsblad in Knack zware kritiek op de VRT gaf en zich als eerste op Twitter roerde na het interview van Bart Schols met ex-Syriëstrijder Younnes Delefortrie in ‘De afspraak’. In een interview vorig weekend met De Morgen ontkende Vandermeersch dat hij kandidaat is: ‘Ik ben te graag in Nederland. Ik wil echt niet terug.’

‘Als hij dat zegt, dan is dat omdat hij al gehoord heeft dat hij geen kans maakt,’ zegt een bron dicht bij het dossier. ‘Want hij heeft aan verschillende politici, onder wie Bart De Wever, laten weten dat hij wél kandidaat was.’


Flater van de eeuw

Aan de Reyerslaan wordt naar niemand zo vaak gekeken als naar Peter Claes, de kroonprins van de VRT. Toen Leo Hellemans CEO werd, volgde de 43-jarige Claes hem op als directeur media. Hij maakte carrière als marketeer bij Studio Brussel en groeide uit tot een geroemd strateeg. Hij wist Eén overeind te houden na de breuk met Woestijnvis, onder meer door Olivier Goris, toen programmadirecteur bij Woestijnvis, als netmanager binnen te halen. ‘Peter Claes is iemand die weet wat kwaliteit is en die mensen kan enthousiasmeren,’ zegt Bart Caron, Vlaams volksvertegenwoordiger voor Groen en lid van de commissie Media. Máár: hij wordt ook verantwoordelijk geacht voor de benoeming van Paul Peyskens als netmanager van Canvas en de geflopte herlancering van de zender, in tv-land ook wel ‘de flater van de eeuw’ genoemd. Claes heeft nu eigenhandig de fouten rechtgetrokken: ‘Terzake’ wordt opnieuw vroeger op de avond uitgezonden en ‘De ideale wereld’ verhuist van VIER naar Canvas – Woestijnvis werkt dus weer voor de VRT. Claes maakte ook een uitstekende indruk bij de onderhandelingen over de beheersovereenkomst. Het akkoord zorgde uiteindelijk voor een document waarmee iedereen kon leven en dat geen grote paniek bij tv-makers noch grote sociale onrust veroorzaakte.

Een andere naam die wordt genoemd, is die van Ellen Vermoesen. Zij stapte deze week op als kabinetschef van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Vermoesen werkte eerder voor de Europese Commissie en staat erg op haar onafhankelijkheid. ‘Maar als het iemand van buiten de media wordt, krijg je dan niet een pure manager aan het hoofd van de VRT?’ vraagt Bart Caron zich af. ‘Met iemand die alleen naar de cijfertjes kijkt, gaan we volgens mij barre tijden tegemoet.’ Al bewees Bert De Graeve dat ook dat soort manager een hart voor de openbare omroep kan hebben. Aan de Reyerslaan wordt hij nog altijd omschreven als de beste CEO uit de geschiedenis.

Insiders verwachten een ‘verrassing’, iemand die aan geen enkele politieke partij gelinkt kan worden. Zoals in het geval van Jan Briers, door de N-VA voorgedragen als gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dan kunnen minister-president Bourgeois en minister van Media Sven Gatz (Open VLD) binnenkort trots op een persconferentie vertellen dat puur op basis van capaciteiten en curriculum vitae is gekozen. Bovendien wordt het op die manier een benoeming van de voltallige Vlaamse regering, en niet van één politieke partij. Een opsteker die de regering-Bourgeois goed kan gebruiken.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234