null Beeld

'Witteman ontdekt': het geluk

Wat heet dan gelukkig zijn? Dat zoekt Paul Witteman vanaf vanavond uit in ‘Witteman ontdekt: het geluk’. Om te beginnen gaat hij te rade bij Leo Bormans, de auteur van ‘The World Book of Happiness’ die de wereld rondreist als Ambassadeur van het Geluk.

Leo Bormans «Ik heb Paul een aantal opdrachten gegeven, en in de eerste aflevering bekijken we of hij daar gelukkiger van is geworden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat geluk voor een deel ‘maakbaar’ is, bijvoorbeeld via positieve interventies. Belangrijk bij dat soort interventies is dat iemand kan kiezen uit een aantal mogelijkheden, in plaats van één opgelegde taak uit te voeren. Paul heeft, tot mijn grote vreugde, altijd de moeilijkste opdracht uitgekozen.»

HUMO Zoals een stand-upcomedyshow geven. Hoe kan dat bijdragen tot iemands geluk?

Bormans «Eén van de dingen die ons helpen om gelukkig te zijn, is uit onze comfortzone treden, iets doen met een kracht die in ons zit, maar die we nog niet gebruikt hebben. Paul Witteman staat bekend als een ernstig journalist, maar hij beweert dat er ook een humorist in hem schuilgaat. En hij had gelijk: ik heb erg met hem moeten lachen.»

HUMO Het zou ons zeer gelukkig maken als u nog wat nieuwe geluksinzichten met onze lezers deelde.

Bormans «Wel, men is steeds meer overtuigd van het belang van mixed emotions, tegenover altijd maar focussen op positief denken. Vroeger was dat het credo, hè: ‘Denk positief, dan volgt de rest vanzelf.’ Terwijl we nu weten dat mensen die allebei kunnen zijn – gelukkig én verdrietig – ook een duurzamer soort geluk ervaren.»

HUMO Op sociale media worden dagelijks tonnen emoties geuit. Maar of ik daar gelukkiger van word, betwijfel ik.

Bormans «Ik ben in Beiroet gaan spreken voor een groep studenten, tussen twee bomaanslagen door, en zij leerden mij een wijze les: angst is de slechtste raadgever, hoop is de beste. Is er vandaag veel reden om te hopen? Als je de sociale media bekijkt misschien niet, maar als je dieper gaat graven wel. Neem nu de protestacties tegen Trump: dat is een vorm van hoop en positief handelen, want ze tonen dat slecht nieuws mensen niet onverschillig laat. Het ergste aan heel die verkiezingsepisode vond ik immers dat bijna 50 procent van de Amerikanen niet is gaan stemmen. »

HUMO Uw ‘The World Book of Happiness’ ligt zelfs bij Barack Obama op het nachtkastje. Stuurt u president Trump binnenkort ook een exemplaar op?

Bormans (lacht) «Wie weet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234