null Beeld

WK 2010: Maarten Vangramberen

De bal gaat aan het rollen vandaag, en hij zal blijven rollen tot 11 juli: in Zuid-Afrika verzamelen de beste voetballers ter wereld voor het WK.

Jeroen Maris

De Rode Duivels sturen een absentiebriefje, en uit solidariteit zijn Tom Coninx, Maarten Vangramberen en Karl Vannieuwkerke óók maar lekker thuisgebleven. Het trio leidt in, bespreekt en omkadert op Sporza.


HUMO Maar wel vanop de Reyerslaan, dus.

Maarten Vangramberen «Natuurlijk was ik liever naar Zuid-Afrika gegaan. Maar als je weet dat de VRT bezig is aan een nogal ingrijpend rondje besparen én dat de Belgen er niet bij zijn, is de rekening snel gemaakt.

»Ik ga wel naar de Tour. Ook heel prettig, natuurlijk - al komt een mens natuurlijk vaker in Frankrijk dan in Zuid-Afrika.»


HUMO Wat zijn jullie van plan?

Vangramberen «'s Namiddags verzorgen Tom en ik afwisselend de presentatie van het WK-programma, 's avonds is er Karl. Voor elke wedstrijd nodigen we twee voetbalanalisten uit, of voetbalkenners, of voetballiefhebbers - in elk geval mensen die iets zinnig weten te vertellen over het spelletje.

»Misschien stoppen we er af en toe een archiefbeeldje in, of bellen we iemand in Zuid-Afrika, maar de klemtoon ligt op het voetbal zelf. Back to basics! De kijker wegwijs maken: wie staat er op het veld, hoe spelen de ploegen, en dan achteraf kijken wat we moeten onthouden van de wedstrijd.»


HUMO Fair enough! Wie zal er in de studio zoal zijn licht laten schijnen op het geleverde spel?

Vangramberen «We kiezen voor degelijkheid: ex-voetballers en ex-trainers die een puntige analyse kunnen maken. Geen witte konijnen, en geen Eddy Wally-toestanden. Zaterdag krijg ik bijvoorbeeld Johan Boskamp en Hugo Broos over de vloer, zeg maar: kenners die gebeten zijn door het voetbal.

»Bij Karl schuiven er misschien wel al eens Ben Crabbé-achtige figuren aan: mensen ook gepassioneerd zijn door het spelletje, maar er zelf niet inzitten. Karl maakt meer een show à la 'Vive Le Vélo', waarin zijstapjes wel kunnen.

»We krijgen ook een splinternieuw analysetoestel waarmee we wedstrijdfases ongelooflijk goed in beeld kunnen brengen. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar een eindredacteur is drie dagen naar Londen geweest om het ding al eens te bekijken. We kennen die man als zéér rustig, maar hij keerde hinkstapspringend van vreugde terug: laaiend enthousiast over het toestel. We weten dus dat het goed zal zijn.

»Maar we gaan zeker niet aan overanalyse doen. Je moet voetbal niet moeilijker maken dan het is. 't Is een relatief eenvoudig spelletje, hè, en net daardoor zo charmant en populair.»


HUMO Ga je, terwijl je aan het werk bent, wel kunnen geníéten van het WK?

Vangramberen «Er worden in totaal 64 wedstrijden gespeeld: dat zullen sowieso niet allemaal topmatchen zijn. En zinnige commentaren voorbereiden, bruggetjes bedenken, fases selecteren die je tijdens de rust of na de match wilt bekijken: 't is werken, je doet dat niet even vanuit je luie zetel. Maar daar wil ik absoluut niet over zeuren. Hey, hoeveel mensen worden betaald om naar voetbal te kijken?»


HUMO Verwacht je eigenlijk een opwindend WK?

Vangramberen «Absoluut, net omdat er geen enkele top-top-topfavoriet is. Heel veel ploegen hebben goeie spelers lopen, en dan zullen er zeker nog verrassingen zijn. Je zou kunnen zeggen: Argentinië steekt er wat bovenuit. Oké, denk ik dan, maar ze hebben daar wel Maradona als bondscoach, die in twee jaar tijd al honderd verschillende spelers heeft opgeroepen: waanzin. Brazilië is niet het Brazilië van andere jaren, en zo kan je van elk team wel wat zeggen. Geloof me: het wordt boeiend.»


HUMO Je bent nu al zo'n twee jaar één van de gezichten van Sporza. Dat heeft weleens geleid tot berichtjes in Uitlaat van een opvallend vrouwelijke fanbase.

Vangramberen «Ach, die reacties kwamen er vooral in mijn beginperiode. Als je al even meedraait, hoor je bij meubels, en is er niemand meer die op je let - en maar goed ook. Maar wie weet levert het WK wel een boost op. Al moet ik het dan wel opnemen tegen Karl en Tom: moeilijk te bekampen meisjesidolen (lacht)

undefined

Doe mee aan Humo's WK-wedstrijd en voorspel wie doorgaat naar de volgende ronde!

null Beeld

FIFA: WK 2010Sporza: WK 2010

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234