null Beeld

WK Voetbal voor niet-erkende landen: 'Vlaanderen zou zo mogen meedoen'

Voor wie niet tot het EK in Frankrijk kan wachten: op zaterdag 28 mei start het WK voetbal voor niet-erkende landen. Thuisploeg Abchazië heet dé grote favoriet te zijn, samen met Koerdistan en Padanië. ‘Een uitslag als 18-0 is niet uitzonderlijk.’

jvs

'Darfur United, dat uitsluitend uit spelers bestaat die al jaren in vluchtelingen­kampen zitten, was de grote sensatie op het vorige WK'

U leest het goed: Padanië. Het gebied in Noord-Italië dat zich uitstrekt rond de Povlakte. Zij hebben de broer van superster Mario Balotelli in hun rangen.

Nemen ook deel: West-Armenië, de Chagos-eilanden, United Koreans in Japan, Noord-Cyprus, Szeklerland, Raetia, Punjab, Lapland en Somaliland. Het WK is een initiatief van de CONIFA (Confederation of Independent Football Associations), waar landen die geen lid kunnen worden van de FIFA zich wel bij kunnen aansluiten. Journalist Joris van de Wier van het Nederlandse voetbalmagazine Staantribune zal het toernooi ter plaatse volgen.

Joris van de Wier «De afgelopen tien jaar werden er ook al WK’s gehouden, maar sinds in 2013 de CONIFA werd opgericht, gaat het er professioneler aan toe. Vroeger zat er bijvoorbeeld ook een ploeg bij van een boorplatform voor de Engelse kust, dat Sealand heette.»

HUMO ‘Gastland’ Abchazië is een beruchte regio in de Kaukasus, die binnen het grondgebied van Georgië ligt. Is het daar ondertussen al veilig?

Van de Wier «Het is er veilig, al deden ze in Nederland wel lastig om me een visum te geven. Hoofdzakelijk omdat ze er geen ambassade hebben. Als er mij iets overkomt, kan het misschien moeilijk worden, maar daar reken ik niet op: iedereen is van harte welkom op het WK. En toch nemen sommige ploegen niet deel, omdat ze niet mogen afreizen of geen verzekering hebben. Het Graafschap Nice en het eiland Man, de finalisten van het vorige WK, zullen er bijvoorbeeld niet bij zijn.

»Enkele jaren geleden heeft Abchazië het WK domino georganiseerd, en daar waren ze zo enthousiast over dat ze zes en een halve ton vuurwerk hebben afgestoken. Als ze dat voor domino al over hebben, verwacht ik voor het voetbal zeker niks minder.»

HUMO Wordt er goed gevoetbald?

Van de Wier «De onderlinge verschillen zijn heel groot, zodat een uitslag als 18-0 niet uitzonderlijk is. Sommige ploegen hebben selecties met semiprofessionele en zelfs professionele spelers. Bij Lapland speelt Morten Gamst Pedersen, die negen jaar in de Premier League voor Blackburn Rovers heeft gespeeld, en bij Padanië voetballen profs uit de Italiaanse Serie C. De Chagos-eilanden kunnen dan weer kiezen uit amper 2.000 inwoners – zij moeten het doen met de mensen die ze vinden.»

HUMO Wie is jouw favoriet?

Van de Wier «Ik gok op gastland Abchazië, samen met Koerdistan en Padanië. Van Noord-Cyprus hoor ik ook veel goede dingen. Hun motivatie is groot: zij zijn ook heel nationalistisch ingesteld, en nemen daarom het toernooi heel serieus.»

HUMO Op het vorige WK was Darfur United de grote sensatie.

Van de Wier «Ze verloren al hun matchen met zware cijfers, maar het was een opmerkelijke ploeg: hij bestond uitsluitend uit spelers die al jaren in de vluchtelingenkampen in Darfur verbleven. Er hing wel een beetje een pr-sfeertje rond: ze werden gesponsord door de Amerikanen, die het initiatief hadden genomen en ook een filmploeg hadden ingeschakeld. Maar voor de spelers was het geweldig om even van die armoede verlost te zijn. Zes spelers zijn uiteindelijk nooit meer teruggekeerd naar Tsjaad, en in Noorwegen bij familie gebleven.»

HUMO Zou IS eigenlijk mogen deelnemen aan het WK?

Van de Wier «Nee. Je mag je van de CONIFA niet in staat van oorlog bevinden, dat is één van die voorwaarden. En trouwens: volgens IS is voetbal onrein. Voetbalstadions zijn één van hun favoriete doelwitten.»

HUMO Wie beslist verder over de deelname?

Van de Wier «Er waren kwalificatietoernooien, maar er is door de CONIFA ook een bepaalde keuze gemaakt uit haar leden. Als je lid wil worden, moet je aan een tiental punten voldoen: er moeten historische redenen zijn, je moet een eigen taal bezitten, eigen symbolen hebben, et cetera. Maar de voorwaarden zijn ook weer niet zó streng. In Nederland zou Friesland kunnen meedoen, en ik denk dat zowel Vlaanderen als Wallonië probleemloos in aanmerking zouden komen.»

HUMO Breng ze hier niet op ideeën! Bedankt voor het gesprek.


Meer info: conifa.org

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234