null Beeld

WK Wielrennen: José De Cauwer staat scherp

Arendsoog zit tegenwoordig in de commentatorencabine. Als de helikopter een beeld maakt van een renner wiens rug honderd meter lager een beetje gaat krommen, weet José De Cauwer, co-commentator bij Sporza, allang wie uit het peloton is ontsnapt.

ja/jvs

'Qatar is eigenlijk geen plek voor een WK. Maar zelfs mijn vrouw zegt nu: 'Ik wil mee''

Op de laatste warme dag van het jaar heeft Humo een afspraak met José De Cauwer in zijn thuisstad Sint-Niklaas. Op een zonovergoten terras overloopt hij de namen van de profrenners die bondscoach Kevin De Weert gisteren heeft geselecteerd voor het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar. Op één naam na is het ook de selectie die hij, met Michel Wuyts, bij Sporza had voorspeld. ‘Logische keuze,’ zegt de oud-bondscoach.

HUMO En de tactiek is simpel. ‘We moeten zelf de koers maken,’ zegt de bondscoach. Bent u het daarmee eens?

José De Cauwer «Ik ben bang als ik zoiets hoor. Als we met negen renners de koers willen maken en nog winnen ook, zullen we veel steun moeten krijgen. Ik zou zelf de kat uit de boom kijken, op het einde wordt het vanzelf wel lastig genoeg. We mogen het deksel niet meer op de neus krijgen, zoals laatst op het Europees kampioenschap in Plumelec (waar Peter Sagan won, red.).»

HUMO We hebben u zelden zo kritisch gehoord als in Plumelec.

De Cauwer «Ben Hermans, in bloedvorm na de Vuelta, was de beste in de kopgroep. In het peloton kon Philippe Gilbert rustig het werk aan Sagan overlaten. Maar wat deden de Belgen? Ze gingen au grand complet op de kopgroep jagen. ‘Een gebrek aan communicatie,’ heet dat dan achteraf.»

HUMO Was het niet veeleer een gebrek aan eerlijkheid? U leek bijzonder boos op Philippe Gilbert.

De Cauwer «Philippe is in de fout gegaan. Hij had niet tegen Kevin De Weert mogen zeggen dat hij super was. Kevin heeft hem geloofd. Maar goed, Kevin is jong, hij zal dezelfde fout geen tweede keer maken.»

HUMO Hoe slim is het om in Qatar al onze eieren in het mandje van de 35-jarige Tom Boonen te leggen?

De Cauwer «We hebben geen andere mand. Boonen zal meerijden: kijken, eten, drinken. En op het einde misschien uithalen. Greg Van Avermaet heeft een vrije rol.»

HUMO Kan Boonen nog één keer schitteren?

De Cauwer «Zijn val in de Eneco-Tour heeft hem niet geholpen. Ik heb er met zijn dokter Yvan Vanmol over gesproken. Het is een laat gevolg van zijn schedelbreuk in de Ronde van Abu Dhabi van vorig jaar: daardoor was hij weer even weg.

»Op voorhand de tactiek uitstippelen van een koers met twee cols is makkelijk. Maar wat staat ons in Qatar te wachten? Het kan hard waaien of windstil zijn, je weet het niet. Maar de hitte zal ongetwijfeld een rol spelen. En wat ook lastig is: veel renners zullen dénken dat ze kunnen winnen.»

HUMO Een kopman van de nationale ploeg moet in geval van winst 250.000 euro verdelen, schreef u zeven jaar geleden in ‘De kijk van De Cauwer’. Is dat nog altijd zo?

De Cauwer «Het zal ongeveer om hetzelfde bedrag gaan – iets minder, schat ik. Een renner weet dat hij van zijn ploeg een premie krijgt als hij wereldkampioen wordt, meestal 100.000 euro. De rest komt uit eigen zak. Hoeveel zit daarin? Preben Van Hecke moet je niet vragen 250.000 euro neer te tellen (lacht).»

HUMO Is Qatar, 35 à 40 graden in de woestijn, de juiste plek om een WK Wielrennen te organiseren? Als het te heet is, wordt de koers met de helft ingekort.

De Cauwer «Zeker niet, ook niet om een WK Voetbal te organiseren, trouwens. We hebben nog zoveel werk met de koersen in Europa, wat zouden we het in de woestijn gaan zoeken?»

HUMO Is dit het WK van het geld?

De Cauwer «Jawel.»

HUMO UCI-voorzitter Brian Cookson zegt: ‘We moeten gaan waar het geld is.’

De Cauwer «We zullen op het WK ploegentijdrijden zien wat van zijn uitspraak overblijft. Iedereen moet alles uit eigen zak betalen, met als gevolg dat op het einde van het seizoen, als de bodem van de kassa in zicht komt, alleen de topploegen nog deelnemen. Qatar is een vreemde locatie, maar ik stel wel vast dat het heel wat mensen triggert, met name vips. Zelfs mijn eigen vrouw zegt nu: ‘Ik wil mee!’ En nu gij (lacht).»

HUMO U hebt een bijzondere band met schaduwkopman Greg Van Avermaet. Toen hij in Rio de Janeiro Olympisch kampioen werd, welden tranen bij u op.

De Cauwer «Die heb ik ook als Nafi Thiam goud haalt. Ik weet wat zulke mensen denken als ze op het podium voor zich uit staren: ‘Godverdomme, dit is voor iedereen die mij gekloot heeft in mijn leven.’ Ja, dan krijg ik het moeilijk.»

undefined

'De Cauwer was ploegleider van Greg Lemond toen die in 1989 zijn tweede Tour de France won.'

HUMO Waarom ben u zo close met Greg? Is dat het Waasland?

De Cauwer «In het Waasland hebben we elkaar al vroeg leren kennen. En: Greg heeft altijd moeten vechten. Hij verliet Lotto voor BMC om van Gilbert af te zijn, en wat deed Gilbert? Die ging ook naar BMC.»

HUMO Van Avermaet werd gek van Gilbert, hè?

De Cauwer «Ik heb altijd gezegd: ‘Als hij Gilbert ziet, gaat zijn hartslag met tien tellen omhoog.’ Maar het had niet altijd met Gilbert te maken, Greg was niet klaar voor het kopmanschap, hij koerste te gretig.»

HUMO Als commentator zei u: ‘Hij koerst dom.’

De Cauwer «Greg is niet dom, maar hij wilde per se winnen. Hij wilde iedereen laten zien wat hij waard was in een koers als de Ronde van Vlaanderen. En dan kopt de krant: ‘Net niet’. Net wél, dacht Greg, en hij ging er nog driester tegenaan: ‘Ik weet dat ik beter ben dan de anderen, zij hebben alleen meer geluk.’ Nee, die anderen hebben niet meer geluk, ze trappen minder. Ze morsen minder met hun benzine.»

HUMO Hebt u daar vaak met hem over gesproken?

De Cauwer «Het begon al bij de beloften, toen ik hem op het hart drukte: ‘Greg, train wat minder.’ – ‘Ik doe niet zoveel,’ antwoordde hij dan (lacht). Een ander voorbeeld dat Greg typeert: als beloftevolle keeper bij Beveren stond hij op het punt naar de A-kern over te gaan toen keeperstrainer Theo Custers out of the blue een Portugese keeper haalde. Reactie van Greg: ‘Als het zo zit, stop ik met voetballen.’ Zijn trots was geraakt, en dan is het over. Hij wil zo graag één van de besten zijn, maar dat heeft een jaar of twee te lang geduurd.»

HUMO Wat was de déclic?

De Cauwer «De rit in de Tour van vorig jaar met aankomst in Rodez, waar hij in de sprint Peter Sagan klopte. »

HUMO En waar u ook even van uw melk was.

De Cauwer «Ik moest gaan staan in de cabine, ik hield het niet meer van de spanning – dat zag je ook aan mijn mooie okselvijvers (lacht). Iedereen heeft het meer voor een type als Van Avermaet, toch? Sagan is de beste, maar het gaat zo makkelijk bij hem. Greg moet er meer voor vechten.»

undefined

null Beeld

undefined

'Als Van Avermaet een hond was, zou hij een pitbull zijn.''

HUMO Greg is de underdog waar Vlamingen dol op zijn?

De Cauwer «Na de Spelen wilden ze hem, bij wijze van huldiging, in een grote auto met open dak rondrijden. ‘Dat gaan we niet doen,’ zei Greg, ‘we nemen de fiets.’ Met vrouw en kind is hij, met 1.500 sympathisanten, van Hamme naar Dendermonde gefietst: iedereen die wilde, mocht mee. Dát is Greg Van Avermaet.

»Hij is ook de renner die ondanks alles in zichzelf blijft geloven. Het parcours in Rio was eigenlijk te zwaar voor hem, hè. Maar hij rijdt daar wel de koers van zijn leven. En heb je zijn gezicht gezien toen hij enkele weken daarna de Grand Prix van Montreal won? Kwáád, met zulke grote ogen: ‘Ik ben Olympisch kampioen, en ík win hier.’ Hij wilde zich een waardige Olympisch kampioen tonen, en dan moest Sagan er ook aan geloven.»

HUMO Sagan had verklaard dat Van Avermaet in Rio geluk had gehad.

De Cauwer «Voilà, hij gromt en bijt op die foto. Als Van Avermaet een hond was, zou hij vast een pitbull zijn.»

HUMO Is hij de zoon die u nooit hebt gehad?

De Cauwer (wuift weg) «Michel Wuyts schrijft dat, hè. Voor mij is dat er los over. Het is weinig respectvol tegenover de familie Van Avermaet, vooral zijn eigen vader.»

HUMO Hoe graag was u zondag nog bondscoach geweest?

De Cauwer «Niet.»

HUMO U laat het anders uitschijnen.

De Cauwer «Het WK boeit me ontzettend als gegeven. Het is een kluwen van verschillende belangen: héérlijk. Maar ik doe doodgraag wat ik nu doe. En alles heeft zijn tijd.»

undefined

'Ouder worden betekent niet noodzakelijk dat je slechter wordt.''

HUMO U leest de koers nog altijd als geen ander. Misschien is het wel een gemiste kans?

De Cauwer «Ouder worden betekent niet noodzakelijk dat je slechter wordt. Als bondscoach word je zelfs beter met de leeftijd: je neemt wat meer afstand, je krijgt een beter overzicht, je wordt wat linker. Je hebt het allemaal al eens meegemaakt.»

HUMO Conclusie: u zou nu een betere bondscoach zijn dan in 2005, toen u met Tom Boonen wereldkampioen werd.

De Cauwer «Dat zou ik nu ook weer niet durven te beweren. Weet je nog hoe ik toen van Patrick Lefevere de wind van voren heb gekregen? Een boksmatch was het, niet normaal. Achteraf zei Lefevere: ‘Ik wilde De Cauwer op scherp zetten.’ (Schouderophalend) Als ik hem nu tegenkom, gaan we vriendschappelijk met elkaar om: hij vertelt mij de meest vertrouwelijke dingen.»


Zien en zeggen

HUMO U bent de bekendste co-commentator van het land. Op uw 67ste bevindt u zich op het toppunt van uw roem.

De Cauwer «Ik heb een geweldige supportersclub, ze is alleen een beetje oud (lacht). Enkele weken geleden waren we voor de Eneco-Tour in Nederland. Michel Wuyts, die daar niet vaak komt, was verbaasd dat hij zevenendertigduizend keer werd aangeklampt: ‘Bedankt voor uw commentaar!’ Nederlanders zéggen dat, hè.»

HUMO Wat doet dat met u?

De Cauwer «Het is wel fijn dat je in Nederland het dubbele voor een lezing mag vragen, zonder dat iemand daarover kikt (lacht).»

HUMO Zit u op uw plaats in de commentaarcabine?

De Cauwer «Dat gevoel heb ik wel. Indertijd zat ik als 10-jarige al op een houtstapel commentaar te geven bij de Ronde van Frankrijk, met een lepel als microfoon.»

HUMO Voor veel renners is de pers de vijand. Daar maakt u nu deel van uit.

De Cauwer«Ik ben geen journalist, ik zit in de grijze zone, en ik sta nog altijd meer aan de kant van de renners. Sommige dingen zal ik niet zeggen.»

HUMO Als Thomas De Gendt en Serge Pauwels het in de Tour op een akkoordje gooien in de rit met aankomst op de Mont Ventoux, bijvoorbeeld?

De Cauwer «Ik durf er geld op in te zetten dat er in die rit géén geld is geboden. Hoeveel had De Gendt niet moeten betalen? Renners zijn tegenwoordig te dom om een koers te kopen. In de Eneco-Tour reden ze laatst met zijn vijven vooruit, normaal wint er altijd één van hen. Maar ze zaten allemaal naar elkaar te kijken, en ze zijn teruggehaald. Vroeger zou de traagste tegen betaling de sprint hebben aangetrokken voor de snelste.»

HUMO Waarom worden koersen niet meer verkocht?

De Cauwer «De meeste renners worden redelijk goed betaald. Als je voor 10.000 euro een koers verkoopt, moet je het geld met je maats delen. Doe je dat niet, en het komt uit, vlieg je aan de deur. De televisie ziet alles: het risico is te groot – de koers is niet meer het paradijs van de linkeballen. Ik zou niet weten waar je nog een koers kan kopen.»

HUMO Oké, maar waarover zwijgt u dan wel?

De Cauwer «Eén voorbeeld: enkele weken geleden vroeg ik Greg of hij iemand naar het WK had meegevraagd. ‘Ja,’ zegt hij, ‘Oliver Naesen.’ Ik kan daar niks over zeggen voor de selectie officieel bekend is, anders flik ik Naesen.»

HUMO U zíét de koers. Is dat uw kracht als commentator?

De Cauwer «Je moet het zien én durven te zeggen, met het risico dat je ernaast zit. Ik heb ook het voordeel dat ik ze allemaal bij de jeugd heb weten koersen, zelfs Jasper Stuyven en Tiesj Benoot. Ik heb ze zien opgroeien, ik ken hun ouders, hun eerste lief. Alles wat coaching betreft, komt bij mij vanuit de buik – van wat ik vroeger zelf als renner heb gemist.»

HUMO U werd vernederd, zei u ooit.

De Cauwer «Nooit kreeg je te horen: ‘Goed gedaan, jongen.’ Nooit legde iemand een arm om je schouder. Je was een nummer. Bij het grote TI-Raleigh van Peter Post stak hooguit de mecanicien achterin de wagen een keer zijn duim op. Ik was daar dan héél blij mee.»

HUMO Van Post zelf kwam geen compliment?

De Cauwer «Nooit. Toen ik zelf ploegleider werd, besefte ik snel dat het vol ‘De Cauwers’ liep: renners die geen respect voelden. Niet dat ik daarover had lopen janken, ik trok mijn plan: als Belg bij Frisol, een Nederlands team, moest je wel van je afbijten. Ik bewees ook mijn waarde: dankzij mijn voorbereiding werd Hennie Kuiper in 1975 wereldkampioen. Als knecht van de wereldkampioen mocht ik mee naar TI-Raleigh. Ik ben als mens veel sterker uit die Nederlandse periode gekomen. We zouden op onze scholen kinderen moeten leren mondig worden. Groot, klein, dik, dun: kom op voor je mening, zeg wat je denkt.»

undefined

' Ik ben zonder hulp van het stotteren afgeraakt. Op zuivere wilskracht. Ik ben een type Van Avermaet '

HUMO Klopt het dat u vroeger stotterde?

De Cauwer «Ja. Ik durf nog te blijven hangen. Vooral als ik gedronken heb (lacht).»

HUMO Eén van onze beste commentatoren was vroeger een stotteraar – you’ve come a long way.

De Cauwer «Ik struikelde over een woord of letter, meestal door te snel te spreken. Toen ik bij Kuiper aankwam, werd het er natuurlijk niet beter op. Hennie was een echte stotteraar.»

HUMO Hebt u ooit logopedie gevolgd?

De Cauwer «Toen ik op de televisie commentaar begon te geven – bij Supersport – is Wouter Vandenhaute erover begonnen: ‘Als het niet beter wordt, gaan we daar wel iets aan moeten doen.’ Toen dacht ik: ‘Ik zal er zelf wel iets aan doen.’ Ik heb me er op eigen kracht op toegelegd dat ik geen fouten meer maakt. Zonder hulp, jawel, op zuivere wilskracht. Ik ben een type Van Avermaet: ‘Je lacht met mij? Wacht maar.’ »

HUMO Vanwaar die grote geldingsdrang?

De Cauwer «Op school was ik de kleinste – ik ben nog altijd maar 1, 73 meter – ik moest me bewijzen. Omdat ik hard kon lopen mocht ik met de grote jongens meedoen op de speelplaats.»

undefined

null Beeld

HUMO Op het Europees kampioenschap Voetbal vroegen ze afgelopen zomer aan Dries Mertens waarom hij altijd op de bank begon. Mertens weet het aan zijn lengte. ‘Als je klein bent, moet je jezelf dubbel bewijzen.’ Klopt dat?

De Cauwer «Er bestaat enige minachting voor kleine dreumesen. Maar ik zeg altijd: je hebt niet veel mensen die sterk én slim zijn. Als je van jongs af aan superieur bent door je gestalte, ben je niet geneigd ook de rest te ontwikkelen. Maar wij moeten wel alert zijn. Als mijn maten mij ‘Cauwerke’ noemen, pak ik hen direct terug.»


Witte slippertjes

HUMO U hebt ooit verklaard: ‘Ik wil hier geweest zijn in dit leven’.

De Cauwer «En dat is me gelukt.»

HUMO Bent u tevreden, of mag er nog wat bij?

De Cauwer «Kijk, ik ben geen 25 meer, maar mijn gezondheid is goed. Dat is al heel wat, wat mij betreft. Ik heb namelijk een bloedhekel aan ziekenhuizen, alleen al van de geur word ik misselijk.

»Ik heb mijn eerste vrouw verloren aan hodgkin. Toen hebben we genoeg ziekenhuizen van binnen gezien. De Antwerpse Eeuwfeestkliniek, waar ze zeiden dat bestraling volstond. Daarna, toen de ziekte al ver gevorderd was, een kliniek in Zwitserland waar ze zogezegd beschikten over een alternatieve therapie. Het resultaat was dat je één maand later met een zak ijs op je hoofd en enkele honderdduizenden franken lichter naar huis terugkeert. En dan de kliniek in Gent, waar ze zeiden: ‘Mevrouw, als u toch maar vroeger naar hier was gekomen.’

»Mijn vrouw is gestorven op een zaterdagochtend. Ik zie me nog wegrijden uit Gent, het lage zonlicht in mijn ogen, 80 kilometer per uur, suffend achter het stuur: ik wist amper wat me overkwam. Maar je herbegint, je zegt tegen jezelf: ‘Vooruit is de weg.’ En drie weken later betrap je jezelf erop dat je niet aan haar denkt. En één jaar later denk je: ‘Schandalig dat ik zo weinig aan haar denk.’ Stilstaan is achteruitgaan. Je moet de schoonheid van het leven blijven zien. Je moet ook bij de zaak blijven. »Ik moet wel zeggen: in geldzaken ben ik te nonchalant geweest, zeker als ploegleider van ADR (toen hij met Greg LeMond de Tour won, red.). (Zwijgt) Vorige week heb ik de laatste termijn betaald van de lening die ik ben aangegaan om mijn schulden uit die periode terug te betalen.»

HUMO Het zou gaan om 350.000 euro.

De Cauwer «Ik had in Sint-Niklaas de ijzergieterij gekocht waar ik als 14-jarige had gewerkt. Eén hectare groot – er staan nu allemaal huizen op. Dat was mijn trots én mijn pensioen. Allemaal verkocht om mijn schulden af te lossen.»

HUMO U zegt in uw boek: ‘Had ik geweten dat het bij ADR zo zou aflopen, ik had het nog gedaan.’ Blijft u daarbij?

De Cauwer «Ik zou het niet meer zo ver laten komen. Maar de service course was bij mij thuis: alles wat voor de ploeg werd geleverd, kwam daar aan en mijn vrouw tekende de bonnen af. Het gebeurde dat plotseling honderd reiskoffers voor de deur stonden. Oké, ik betaalde dat wel even met mijn eigen rekening. Achterstallige hotelkosten? Betaalde ik ook. En toen had onze sponsor, François Lambert, geen frank meer en kwamen de deurwaarders.»

HUMO Maar zou u het nog altijd opnieuw doen?

De Cauwer «Soms zeg ik: ‘Ik heb toch maar mooi de Tour gewonnen.’ Mijn vrouw hoort dat niet graag, het is ten koste van een hoop miserie gegaan.»

HUMO Is dat financiële onbeholpenheid?

De Cauwer «Nee, zot zijn van de koers. Winnen. En ik had ze zo zot gemaakt dat we aan het winnen waren.»

HUMO De Touroverwinning van Greg LeMond is legendarisch. Acht seconden voorsprong op Laurent Fignon, dankzij een triatlonfiets in de afsluitende tijdrit. Het motortje avant la lettre?

De Cauwer «Natuurlijk. We krijgen dat stuur van Scott, de fietsconstructeur. We testen dat, en Greg rijdt bij hartslag 160 vier à vijf kilometer per uur harder. Onwaarschijnlijk. En met zo’n stuur rijden is simple comme bonjour.»

HUMO Was het mechanische doping?

De Cauwer «De regel was: als je iets aan je fiets wijzigt, laat je het controleren. Daar heb ik me aan gehouden. Ik zie me nog om half acht ’s ochtends met een fiets op mijn schouders in de lift van het poepchic hotel van meneer Jacquat staan. Claude Jacquat, een Zwitserse UCI-commissaris met een reputatie als moeilijke mens, moest beslissen of LeMond met een triatlonstuur mocht rijden. Ik had bewust een fiets zonder wielen meegenomen, een lelijk mormel met een slappe ketting die daar hing te bungelen. Jacquat, in badjas en op witte slippertjes, wist niet wat hij zag. Ik zeg: ‘Meneer Jacquat, Greg LeMond heeft zware rugpijn, en niemand durft de knoop door te hakken: mag hij hiermee rijden?’ ‘Vas-y,’ zei hij. Ik ben juichend het hotel uitgelopen.»

HUMO Snap jij intussen de obsessie van Greg LeMond met Lance Armstrong?

De Cauwer «Ik weet niet wat daar precies speelt.»

HUMO Van een vrolijke kampioen met lichtgevende blauwe ogen is hij een bittere oude man geworden.

De Cauwer «Het bittere is er stilaan uit.»

HUMO Sinds Armstrong is gestraft.

De Cauwer «Ja.»

HUMO Ging het om de vraag wie de grootste Amerikaanse renner was?

De Cauwer «Er heeft veel gespeeld waarvan ik geen benul had. In de jongste Tour heb ik hem een foto gegeven van Greg Van Avermaet, die zijn voornaam aan LeMond heeft te danken. LeMond zei letterlijk: ‘He can become Olympic champion.’ Hij voelde dat.»

HUMO Waar staat Lance Armstrong voor u in de rangorde ‘grootste renner aller tijden’?

De Cauwer«Ik heb de piepjonge Lance Armstrong bij Motorola, het team van Hennie Kuiper, gekend – voor hij kanker kreeg. Ik was gek op hem. Later was ik erbij toen hij de ene Tour na de andere won. Maar in een interview had ik Jan Ullrich intrinsiek de beste renner genoemd, en dat heeft Johan Bruyneel, de ploegleider van Armstrong, me ontzettend kwalijk genomen.

»De dreigementen van Armstrong liggen me zwaar op de maag. Het afdreigen van mensen, het ruïneren van levens, het kleineren – het übermenschgevoel. En: ik heb ook grote problemen met het feit dat hij voor de UCI een machine voor dopingcontrole heeft aangekocht. Zo’n machine is wel van een andere orde dan een triatlonstuur.»

HUMO Hebben Armstrong en Bruyneel niet hetzelfde gedaan als alle andere renners van die tijd? Ze hadden geen andere middeltjes, is gebleken.

De Cauwer «Ze zijn verder gegaan, door mensen af te dreigen, om te kopen, je noemt het maar. Ze waren hun tijd vooruit.»

HUMO Niet medisch.

De Cauwer (twijfelt) «Ook medisch, denk ik.»

HUMO Zoals Sky nu?

De Cauwer «In de Vuelta (gewonnen door Nairo Quintana, red.) hebben we gezien dat Sky niet zo’n grote medische voorsprong heeft, toch?»

HUMO De Vuelta is niet zo belangrijk als de Tour.

De Cauwer «Sky heeft de duurste en beste ploeg bij elkaar gekocht, Barcelona en Real Madrid in één. Als je Wout Poels en – vooral – Ian Stannard op het vlakke voor je kan laten rijden, zit je gebeiteld. Heb je gezien hoe Quintana tegen de wind in wroette, bang om onderuit te gaan? En daarnaast, soeverein rechts op de weg, de Sky-trein: Ian Stannard, Luke Rowe en Chris Froome. Froome heeft negen dagen rust gehad, dankzij Stannard. Op het vlakke heeft hij de Tour gewonnen.»

undefined

'Als ik uit de koers stap, bouw ik een serre en ga mijn eigen groenten kweken. En ik zet er een volière bij.'


Serre + Volière

HUMO Hoe staat u tegenover de doktersbriefjes van Bradley Wiggins, zijn vrijgeleide voor corticoïden?

De Cauwer «Ga je daarmee de Vuelta of de Tour winnen? Ik dacht het niet.»

HUMO Wiggins had verklaard dat hij in zijn carrière nooit één spuit had gekregen. Dat blijkt wel te zijn gebeurd, telkens net voor het begin van een grote ronde.

De Cauwer «Hoe lang werkt cortisone? Geen drie weken, hè.»

HUMO Zelfs als het één week werkt, kan het een verschil betekenen.

De Cauwer«De hele discussie over doping moeten worden opengetrokken, over de hele breedte. Het WADA moet controleren, niet de UCI. En voor alle takken van de sport moeten dezelfde regels gelden, met hier en daar een kleine aanpassing. Alle geld voor dopingbestrijding moet in één pot. En de dopingbestrijdingsindustrie, de labs die het allemaal op eigen houtje willen uitzoeken, moet ook in het gelid – iedereen onder het commando van het WADA.»

HUMO Moet Wiggins zijn Tour afstaan?

De Cauwer «Nee. Dat is toch een ander verhaal dan Armstrong die een machine voor de UCI koopt?»

undefined

' De sport zal nooit cleaner zijn dan de maatschappij. Alles waar geld of eer mee te behalen is, is vatbaar voor fraude of corruptie '

HUMO Schrikt u niet dat cortisone, dat vuile spul, nog altijd zo diep in het wielrennen zit? Correctie: zo diep in de sport?

De Cauwer «Nu zijn we er: in de héle sport. In het voetbal spelen ze elke week met een inspuiting. Een inspuiting met ijsblokjes of wat? Cortisone is vuiligheid, een medicijn voor zieke mensen. De sport zal nooit cleaner zijn dan de maatschappij. En toch willen we dat, terwijl we bedolven worden onder de leaks: Wikileaks, Panamaleaks, Luxleaks, leaks voor en leaks na. Cortisone is perfect te traceren. Alle medicijnen zijn perfect te traceren als je er een marker in steekt. En toch gebeurt het niet. Het is een ingewikkeld probleem: alles waar geld of eer mee te behalen is, is vatbaar voor fraude of corruptie. Daarom heb je een sterke, niet-omkoopbare instantie nodig, die boven de partijen staat.»

HUMO Is het WADA niet omkoopbaar? De historie van de doktersbriefjes, die het Russische hackerscollectief Fancy Bears naar buiten bracht, lijkt het tegendeel te bewijzen.

De Cauwer «Gaan wij het hier in Sint-Niklaas oplossen? Ik dacht het niet. In Antwerpen ook niet, trouwens.»

HUMO Zelfs in Antwerpen niet?

De Cauwer «In Antwerpen begint het – daar begint alles (lacht). Als journalist zou ik naar de essentie gaan: hoe kunnen we het probleem zo goed mogelijk oplossen? Hoe controleren we ook de controleur? Dat kan in deze wereld niet zo moeilijk zijn: iedereen controleert iedereen. De Amerikanen luisteren Angela Merkel af. En de Duitsers bespioneren de Russen. Wat stelt, tegenover alle shit in de wereld, het cortisonegebruik van Bradley Wiggins voor? Pas op, ik wil het probleem niet minimaliseren, maar ook niet opblazen.»

HUMO Heeft de affaire-Ronny Van Sweevelt, waarvoor u bent vrijgesproken, u getekend?

De Cauwer «Nijg (zwijgt).»

HUMO Van Sweevelt heeft u ervan beticht een dealer te zijn.

De Cauwer «Hij kwam met zijn vriendin bij me langs met de vraag of ik niet aan gerief kon komen. Amfetamine. Ik zeg: ‘Ik ben daar niet mee bezig, man, ik ben wakker en enthousiast genoeg van mezelf.’ – ‘Ja maar, ken je niemand?’ Ja, ik kende iemand, een Nederlander, een kerel in de ploeg. En ik heb zijn nummer gegeven. Die Nederlander wilde Van Sweevelt niet ontmoeten, en ze hebben handel gedreven in mijn brievenbus – zonder dat ik het zelf wist. Daarom ben ik ook vrijgesproken.»

HUMO Waarom hebt u zo diep gezeten?

De Cauwer «Hebt u al eens in de bak gezeten?»

HUMO U hebt daar één middag gezeten.

De Cauwer «Achteraf ben ik te voet van het gerechtsgebouw in Antwerpen naar mijn auto in Wilrijk gelopen. Vijftien kilometer. Dan ben je klein, hoor.»

HUMO Op de persconferentie die u achteraf hebt gegeven, zat Hennie Kuiper in de zaal, op de laatste rij.

De Cauwer «Hij weet wie ik ben.»

HUMO Hoe hecht is jullie band?

De Cauwer «Hij is peter van mijn kinderen, ik die van de zijne.»

undefined

' Na de dood van mijn vrouw wist ik amper wat me overkwam. Maar je zegt tegen jezelf: 'Vooruit is de weg.' '

HUMO De band overstijgt de koers?

De Cauwer «Natuurlijk is er meer dan koers. Ik had het daarnet over de geur van ziekenhuizen. En hoe ik daarvoor allergisch ben geworden, na de dood van mijn vrouw. Ik wil er verder niks over kwijt, maar ik ruik ’m tegenwoordig weer, al zal je daar op de koers niks van merken. Daar loop ik rond met een grote smile op mijn gezicht. (Zwijgt) ‘Aanschouwt de mens, gij kent hem niet.’ Je weet niet wat in het binnenste van een mens schuilgaat.»

HUMO U zit inmiddels een halve eeuw in de koers.

De Cauwer «De koers is mijn leven.»

HUMO Wilt u daar iets nalaten?

De Cauwer «Nee, begot, in geen duizend jaar. Als ik uit de koers stap, bouw ik een serre en ga mijn eigen groenten kweken. En ik zet er een volière bij, ik ben gek op vogels.»

HUMO Hoe lang loopt uw contract bij de VRT nog?

De Cauwer «Ik héb geen contract.»

HUMO Het kan elke dag afgelopen zijn?

De Cauwer «Dan kan ik eindelijk beginnen aan het werk thuis.»

HUMO Bij de VRT vechten ze om bij u in de cabine te mogen zitten.

De Cauwer «Daar merk ik anders niet veel van. Ik doe mijn ding, ik amuseer me, ik probeer bij te blijven. De dag na de Tour zit ik alweer voor de televisie, te kijken naar de Ronde van Wallonië. Mijn vrouw snapt dat niet. ‘Zijt gij nu helemaal zot, weer naar die koers zitten koekeloeren?’ Maar dat kost me dus geen enkele moeite. Het passioneert me, ik wil het nog altijd weten.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234