null Beeld

Woelig 2017: het jaar van Thomas Foket

Voor AA Gent-speler Thomas Foket (23) was 2017 een jaar van pieken en dalen. In juni was hij op weg naar de Italiaanse eersteklasser Atalanta Bergamo, maar een fysieke proef wierp roet in het eten: hartproblemen hielden hem weg uit de Serie A. Foket vat zijn jaar kernachtig samen: ‘Het was spannend.’

Tom Pardoen

'Na mijn openhartoperatie heb ik amper geslapen. Door de pijn, maar ook omdat ik de hele tijd lag te piekeren'

Thomas Foket «Spannend, omdat ik vaak niet wist wat er aan de hand was, wat er ging gebeuren en wat ik moest doen (blaast). Met als dieptepunt het moment dat ik in Bergamo te horen kreeg dat er iets loos was. Ik had bijna alle tests afgelegd: alleen mijn hart moest nog gecontroleerd worden en dan zou het in orde zijn. Maar het was niet in orde. Van op de hometrainer zag ik de dokter zorgelijk naar zijn scherm kijken en er iemand bij halen. ‘Wat is dat hier?’ dacht ik. Ik moest een dag langer in Italië blijven voor twee extra tests. Na de eerste lieten ze me al gaan, waardoor ik gerustgesteld naar België terugkeerde. Achteraf bleek dat ze aan één test genoeg hadden om te besluiten dat het níét goed was. Een paar dagen later hebben ze de knoop doorgehakt en belden ze: ‘De transfer kan niet doorgaan.’»

HUMO In een paar dagen ging je van euforie naar…

Foket (onderbreekt) «Onwetendheid. Ik wist van niks, ik kon maar niet stoppen met piekeren: ‘Wat als?’ Ik dacht niet aan de mislukte transfer, die schoot pas kort geleden voor het eerst door mijn gedachten: ‘Zou ik in de ploeg hebben gestaan bij Atalanta?’ Tijdens de eerste dagen, weken en maanden kon me dat niks schelen, ik was bezig met mijn hart: ik wilde weten of ik ooit nog zou kunnen voetballen. Of sporten tout court. Ik wilde niet de rest van mijn leven moeten denken: ‘Rustig aan, Thomas.’»

HUMO Dat was nochtans wat de cardiologen je zeiden.

Foket «Ik heb in het UZ Gent drie dagen aan een stuk tests gedaan, waarna ze mij afraadden om in deze omstandigheden nog aan topsport te doen. Als dokters zoiets zeggen, dan leg je je daarbij neer. Na dat nieuws heb ik me heel even geen voetballer meer gevoeld. Ik had het opgegeven: ‘Kom, we gaan iets drinken.’ Het is ook niet zo dat ik naast het voetbal niks heb in mijn leven.»

HUMO Je studeert ook.

Foket «Ik zit nu in mijn derde jaar rechten: ik droom ervan om dat diploma te halen. Als ik naar Italië was vertrokken, zou dat moeilijk geworden zijn, maar nu – en dat was het enige voordeel – had ik plots tijd om te blokken. Een maand na mijn operatie heb ik twee examens meegedaan, internationaal recht en bestuursrecht. Ik was geslaagd.»

HUMO Nadat je die tests had afgelegd in het UZ Gent, ben je gaan aankloppen bij de wereldvermaarde hartspecialist Pedro Brugada.

Foket «We mochten meteen langsgaan: Brugada legde uit dat een operatie de enige kans was om ooit nog te mogen voetballen. Ik ben diezelfde avond nog langsgegaan bij de chirurg, en hij heeft me uitgelegd wat ik kon verwachten.»

HUMO Er was sprake van een hartspierbrug.

Foket «Mijn hartslagader gaat even in en uit mijn hart. Als mijn bloeddruk stijgt, bestaat het risico dat de slagader wordt dichtgeknepen, waardoor de aanvoer van bloed en zuurstof wegvalt. Normaal laten mensen zich pas opereren als ze klachten hebben, maar als topsporter neem je beter geen risico. Ik zag ertegen op: ik had nog nooit een blessure gehad, ik was nog nooit geopereerd, ik haat zulke dingen. Ik heb liever pijn dan dat ik pillen pak. Maar goed: ik had geen keuze, en een paar dagen later ben ik geopereerd.»

HUMO Was het een zware operatie?

Foket «Voor de dokter niet: hij legde het uit alsof het twee keer niks was. Maar de revalidatie was zwaar, want het was een openhartoperatie. De eerste maand heb ik amper geslapen. Door de pijn, maar ook omdat ik de hele tijd lag te piekeren.»

HUMO Men had je een revalidatie van zes maanden voorgespiegeld: uiteindelijk duurde het maar half zo lang.

Foket «Na drie maanden speelde ik alweer matchen met de beloften. Waarom het zo snel is gegaan? Geen idee: het was mijn eerste openhartoperatie (grijnst).»

HUMO Was het een vervelende periode?

Foket «Natuurlijk: ik kon niks doen, ik kon amper bewegen. Onder meer door de verveling ben ik beginnen te blokken voor mijn examens. Maar dat was ook niet pijnloos: het is niet evident om over een boek gebogen te zitten na een openhartoperatie (lacht). Ik was blij als een kind toen ik weer met de auto kon rijden en gewoon kon stappen. Ik ging de hele tijd te voet naar de winkel, om toch maar iets te doen. Maar uitzichtloos leek het nooit. Ik had een duidelijk perspectief van zes maanden – wat ik weinig vond, vergeleken met een levenslang sportverbod – en uiteindelijk heeft het nog veel minder lang geduurd. Het was ook de eerste keer: ik zou anders praten als ik voor de zoveelste keer was moeten herbeginnen.»

HUMO Denk je nog vaak aan je hart?

Foket «Nog geen enkele keer aan gedacht, zelfs niet in het begin. Toen ik vertrok uit het ziekenhuis, zei de dokter het ook: ‘Je bent beter dan voordien.’ En vroeger had ik ook al geen last.»

HUMO Het seizoensbegin was moeilijk voor je ploeg AA Gent. Omdat je revalideerde, heb je die periode van een afstand meegemaakt: is dat frustrerend?

Foket «Ik was virtueel vertrokken bij Gent, en ik was vaak met mezelf en mijn gezondheid bezig, maar de betrokkenheid is snel teruggekeerd, hoor. Ik wilde zo snel mogelijk terug op de club en bij de spelers zijn, om te weten wat er aan de hand was.»

HUMO En wat was er aan de hand?

Foket (denkt na) «Er is in korte tijd veel veranderd, we hebben veel nieuwe spelers moeten inpassen. Maar ik denk niet dat er één verklaring is, het is een optelsom van kleine dingen. We hebben de voorbije jaren veel mooie dingen laten zien: als het dan tegenzit, gaat het blijkbaar snel achteruit. Misschien was de aandacht niet in proportie tot het probleem: na twee matchen stond het kot al op stelten. Al snap ik wel dat de lat hoog ligt: de club heeft veel geïnvesteerd, dan mag je resultaten verwachten.»

HUMO Intussen is Yves Vanderhaeghe in de plaats gekomen van trainer Hein Vanhaezebrouck. De sukkelgang zag je vanaf de tribune, de remonte van op de bank.

Foket «Ik ben blij met elke speelminuut die ik tot nu toe heb gekregen, maar het begint te kriebelen. Ik wil graag voetballen. Ik heb vroeger nooit veel op de bank gezeten, en ik blijk het niet leuk te vinden (lacht). Maar we blijven winnen: ik begrijp dat de coach geen reden heeft om de ploeg overhoop te gooien en mij op het veld te zetten.»

HUMO Het spelsysteem is ook anders dan bij Vanhaezebrouck: jij was zijn geliefkoosde type vleugelspeler, één die de volledige flank voor zijn rekening neemt.

Foket «Hein speelde met drie verdedigers, waardoor ik kon aanvallen én verdedigen, maar Yves kiest voor pure backs. Pas op: ik ben ook graag rechtsachter, en ik heb al op die positie gestaan in Champions League-matchen. Dat viel alleen niet op omdat ik toen ook aanvallend speelde: ik ben geen rechtsachter die zich achteraan parkeert.»

HUMO Vóór je hartproblemen bonsde je luid op de deur van de nationale ploeg. Denk je vaak aan het WK van komende zomer?

Foket (denkt na) «Pfff. Nee, maar soms lees ik dat de bondscoach over mij praat en dan laait de hoop weer even op. Ik vind het mooi dat ze me al die tijd zijn blijven volgen: ze hebben me zelfs als toeschouwer uitgenodigd voor de laatste wedstrijd. Maar zou bondscoach Martínez me meteen oproepen als ik weer speel? Als ik er in Rusland bij wil zijn, moet ik meer matchen spelen, anders haal ik mijn oude niveau niet.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234