null Beeld

'Wonder Woman'? Van prinses Leia tot The Bride: dit zijn de 10 moordgrieten van Tinseltown

Mannen, hou jullie vast aan jullie knikkers: volgende week komt ‘Wonder Woman’ de multiplexen binnenkletteren. Als welgemeend eerbetoon aan het vrouwelijke geslacht hebben wij onze tien favoriete filmheldinnen op een rondborstig kickass-rijtje gezet. Hoor het oestrogeen knetteren!

'Weg met die cape en spandex, hier met die piercings en tattoos'


10 PRINSES LEIA

Films: ‘Star Wars’, ‘The Empire Strikes Back’, ‘Return of the Jedi’, ‘Rogue One’

Actrice: Carrie Fisher

Toen de allereerste ‘Star Wars’ in 1977 uitkwam, deden sommigen een beetje lacherig over de prinses. Dat krentenbroodjeskapsel! Dat als jurk gebezigde witte hoeslaken! Het hielp ook niet dat Carrie Fisher onthulde dat ze op bevel van George Lucas haar boezem voor elke opname met tape diende af te plakken: in de ruimte horen je borsten niet te schudden. De criticasters hadden blijkbaar niet gezien dat Leia zich al in die eerste episode ontpopt tot een fel dametje dat er zelfs niet voor terugdeinst Darth Vader de les te spellen (‘Darth Vader! Als de senaat hiervan hoort!’). En wanneer je haar in ‘Return of the Jedi’ in haar metalen slavinnenbikini Jabba The Hut ziet wurgen met de ketting waarmee hij haar zonet nog gevangenhield, weet je ’t wel: topmeid!

null Beeld


9 NIKITA

Film: ‘La Femme Nikita’

Actrice: Anne Parillaud

Wie van mening is dat Nikita een even hopeloze voornaam is als Kimberley, Kevin of Shelly, moet dringend kennismaken met het hoofdpersonage uit deze stijlvolle actieflick van Luc Besson. En bekijken hoe Nikita een man tot gort knalt en iets pijnlijks doet met een geslepen potlood. De rechtbank geeft haar de doodstraf, maar de overheid schenkt haar een nieuwe identiteit, leidt haar op tot superkiller en martial arts-vechtmachine, en knipt haar verwilderde kapsel bij tot een strakke coupe. Later volgden een Amerikaanse remake en een televisieserie, maar de originele Nikita blijft de enige echte.

null Beeld


8 SARAH CONNOR

Film: ‘The Terminator 2: Judgment Day’

Actrice: Linda Hamilton

Toegegeven: in de eerste ‘Terminator’ is ze nog een zenuwachtige serveerster die te laat komt op haar werk, de verkeerde schotels opdient, de glazen laat vallen en zich al gillend op sleeptouw laat nemen door een slecht geschoren machohunk die Kyle Reese heet: ‘Come with me if you want to live!’ In de sequel is Sarah Connor evenwel opengebloeid tot een zelfverzekerde, met een stalen blik voor zich uit kijkende superbabe die in het krachthonk druipend van het zweet aan de trekstang hangt, met een sigaret tussen de lippen haar wapenarsenaal staat te overschouwen, de machinegeweren laat blaffen en haar zoon John als een woeste leeuwin beschermt tegen de vloeibare T-1000. Ga met haar als je wilt leven!

null Beeld


7 KATNISS EVERDEEN

Films: ‘The Hunger Games’, ‘The Hunger Games: Catching Fire’, ‘The Hunger Games: Mockingjay’

Actrice: Jennifer Lawrence

Iemand noemde Katniss, het hoofdpersonage uit één van de populairste franchises van het afgelopen decennium, ‘het belangrijkste vrouwelijke rolmodel van de recente popcultuurgeschiedenis’. Katniss is inderdaad geen afgelikt superheldinnetje in de armzalige spandextraditie van Catwoman (Halle Berry) of Elektra (Jennifer Garner), maar een sterke, onafhankelijke overlever die weet hoe ze een boog moet spannen en een konijn moet villen, en die zich niet laat ringeloren door die wrede president Snow (Donald Sutherland). Het mooie is dat Katniss daarnaast ook een met trillende hormonen worstelend tienermeisje blijft dat het lastig heeft met de heldenrol die haar wordt toegedicht. Katniss, kom ons villen!

null Beeld


6 LISBETH SALANDER

Films: ‘Mannen die vrouwen haten’, ‘De vrouw die met vuur speelde’, ‘Millennium 3: Gerechtigheid’

Actrice: Noomi Rapace

Een geval apart, dit door Noomi Rapace briljant vertolkte hoofdpersonage uit de verfilming van Stieg Larssons succesvolle ‘Millennium’-trilogie. Geen superstoot, maar een stugge en agressieve vrouw met een troebel verleden. Geen cape of spandex, maar piercings en tattoos. En haar geliefkoosde wapen is geen Hattori Hanzo-zwaard, maar een laptop. In de loop van de trilogie wordt ze in mekaar geslagen, verkracht, vernederd en opgesloten in een psychiatrische kliniek, en toch geeft ze niet op, toch blíjft ze zich oprichten en toch blijft ze opkomen voor zichzelf. Eat that, prinses Elsa!

null Beeld


5 FOXY BROWN

Film: ‘Foxy Brown’

Actrice: Pam Grier

‘When Foxy Brown comes to town, all the brothers gather around! ’Cuz she can really shake ’em down!’ Wie dolt met Foxy, het op wraak beluste hoofdpersonage uit deze geweldige blaxploitation-classic uit 1974, zal het zich beklagen, want ‘a chick with drive who don’t take no jive!’ Pam Grier! Haar rol in de filmgeschiedenis, en die van haar indrukwekkende afrokapsels, valt in geen geval te onderschatten. In een filmindustrie die werd gedomineerd door mannelijke studiobonzen, mannelijke regisseurs en mannelijke actiehelden, vocht Grier zich in films als ‘Foxy Brown’, ‘Black Mama White Mama’ en ‘Woman in Cages’ een weg naar de top van het blaxploitation-genre. Ja, het klopt dat die films grossierden in hard geweld en spectaculaire decolletés, maar te midden van die ranzigheid vertolkte Grier altijd sterke vrouwen die letterlijk en figuurlijk de ketenen verbreken. Quentin Tarantino, een grote fan, bracht hulde aan dit icoon van het zwarte feminisme door haar de hoofdrol te geven in ‘Jackie Brown’.

null Beeld


4 TRINITY

Films: ‘The Matrix’, ‘The Matrix Reloaded’, ‘The Matrix Revolutions’

Actrice: Carrie-Anne Moss

Herinnert u zich nog de eerste scène uit ‘The Matrix’? Die flikken die met getrokken pistolen die hotelkamer binnenstormen? De ijzig kalm blijvende, in een onmetelijk cool leren pakje gestoken Trinity die met enkele goed gerichte karatemoves de flikken neermept, de lucht inzweeft en de kraanvogelpose aanneemt, waarna ze de resterende agenten doorzeeft? Wel, ziehier een vrouw voor wie wij onmiddellijk de rode pil zouden willen nemen. Dat Trinity het later in het verhaal te pakken krijgt voor een saaie en niet al te snuggere vent die zich Neo laat noemen, nemen we er knarsetandend bij.

null Beeld


3 ELLEN RIPLEY

Films: ‘Alien’, ‘Aliens’

Actrice: Sigourney Weaver

Hoe kan de enige overlevende van het ruimteschip Nostromo in deze countdown ontbreken? Is ze in de eerste helft van ‘Alien’ nog een op de achtergrond bewegende tweede officier van wie we zelfs de voornaam niet te horen krijgen, dan is ze tegen het einde uitgegroeid tot een actieheldin voor de eeuwigheid. Maar Ripley blijft, ook al rent ze de helft van de tijd rond met vlammenwerpers en loodzware pulsegeweren, ook een echte vrouw: in ‘Alien’ voert ze voor het monster een (weliswaar onbedoelde) stripteaseshow op, en in ‘Aliens’ voelt ze na de kennismaking met het meisje Newt haar moederinstinct naar boven komen. Alles – haar kracht, haar colère, haar overlevingsdrang én haar moedergevoel – zit samengebald in die ene onvergetelijke oneliner uit ‘Aliens’: ‘Get away from her, you bitch!’

null Beeld


2 VARLA

Film: ‘Faster, Pussycat! Kill! Kill!’

Actrice: Tura Satana

Slechts weinig vrouwen hebben een hoger badass-gehalte dan Varla, het hoofdpersonage uit de zalige, uit 1965 daterende actieprent ‘Faster, Pussycat! Kill! Kill!’. Zoals alle vrouwelijke personages uit de films van Russ Meyer (‘Vixen!’, ‘Beyond The Valley of the Dolls’), mag Varla zich de trotse eigenares noemen van een buitenaards grote boezem, maar noem haar alstublieft geen seksobject of ze komt uw rug breken. Integendeel: Varla is een ongebonden dominatrix die haar tegenstanders met genoegen tot pulp slaat, en haar cleavage is een ravijn waarin mannen hopeloos te pletter storten. Ons, mannen, rest maar één ding: op onze knieën zinken, vol ontzag naar boven turen en sidderend om genade smeken.

null Beeld


1 THE BRIDE

Films: ‘Kill Bill: Vol. 1’, ‘Kill Bill: Vol. 2’

Actrice: Uma Thurman

Wat ons betreft, is de goudharige krijgster uit Quentin Tarantino’s spetterende martial arts-feestje The One. Van alle babes draagt zij de coolste out-fit (dat zwartgele motorpak!), heeft ze de knapste skills in huis en beschikt ze over het dreigendste glimlachje. Een vrouw die, slechts gewapend met een Hattori Hanzo-zwaard, in staat is om in haar eentje af te rekenen met de The Crazy 88’s én die bij machte is om zich met twee blote handen uit een eenzaam graf te bevrijden, is een onversneden übergriet – en ze is nog blond ook! Maar behalve actieheldin is The Bride ook een feministisch icoon. Per slot van rekening kun je ‘Kill Bill’ evengoed bekijken als het door en door feministische verhaal van een vrouw die zich gaandeweg loswerkt van de man (Bill) die haar als mentor, als geliefde én als vaderfiguur totaal domineert. Op het eind, wanneer ze met een zegevierend glimlachje op de lippen de einder tegemoet rijdt, is The Bride niet langer een wraakengel, maar een vrijgevochten dochter, een onafhankelijke vrouw én een gelukkige alleenstaande moeder. Een echte wonder woman, jawel.

null Beeld
Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234