Wonders of the Solar System
U dacht dat Stijn Meuris de enige muzikant was die graag naar sterren, planeten en opstijgende spaceshuttles staart? Fout! De Britse Meuris heet Brian Cox, speelde vroeger keyboard bij D: Ream (googel hun hit 'Things Can Only Get Better' en beleef een flashback naar de jaren 90), en is tegenwoordig professor in de deeltjesfysica én de man die de BBC opbelt als ze een documentaire nodig hebben als 'Wonders of the Solar System'. In die laatste hoedanigheid ziet u Cox vanavond aan het werk op Canvas.
Brian Cox «'Wonders of the Solar System' kijkt verder dan de grens van onze atmosfeer. Sinds de laatste BBC-docureeks over dat thema heeft de astronomie een gouden decennium beleefd: we weten nu dat er ooit water was op Mars, en het lijkt plausibel dat er nog altijd water te vinden is onder de oppervlakte van die planeet. We zijn nu ook haast zeker dat er water zit onder de ijskorst van Europa, één van Jupiters manen, en op Saturnus' grootste maan, Titan, hebben we meren van vloeibaar methaan ontdekt. Spannender dan dat kan het volgens mij niet worden!»
- Zeg je nu dat we de geheimen van het universum binnenkort eindelijk zullen ontrafelen?
Cox «Dat zal niet voor morgen zijn, vrees ik. We weten nog altijd niet waaruit 96 procent van het universum bestaat. We missen dus fundamentele kennis. Vergelijk het met het begin van de twintigste eeuw, toen we nog in het duister tastten over kwantummechanica. Zullen we het universum ooit snappen? Ik weet het niet. Misschien is het gewoon te gecompliceerd.»
- Niet iedereen is even opgetogen over fysica als jij. Er zijn er zelfs die het allemaal wat beangstigend vinden.
Cox «Zoals dat groepje mensen dat dacht dat de aarde zou imploderen, op het ogenblik dat de wetenschappers in Génève de grootste deeltjesversneller ter wereld voor het eerst aanzetten? Iedereen die zoiets gelooft, is een ongelofelijke twat. Dat klinkt misschien grof, maar het is een ontegensprekelijk feit.
»Ik hou nogal van no-nonsensewetenschap. We gaan veel te voorzichtig om met mensen die onzin uitkramen. Jongeaardecreationisme, bijvoorbeeld, is gewoon bollocks. Als ik Sarah Palin ooit tegen het lijf loop, ga ik gegarandeerd de discussie aan: 'Sarah meid, leg me nu eens uit waarom de wereld volgens jou niet ouder dan zesduizend jaar kan zijn?'»
- Laatste vraag: vergaat de wereld in 2012, zoals de Maya's voorspelden?
Cox (lacht) «Echt niet. Misschien explodeert de zon en verschrompelen we allemaal door de hitte, maar dat zie ik de eerste miljoen jaar nog niet gebeuren.
»Veel aannemelijker is dat een asteroïde ooit de aarde raakt en het menselijke ras uitroeit. Da's zelfs zo aannemelijk dat we maar beter niet beknibbelen op onze budgetten voor de wetenschap. Iemand zei me ooit: 'Hadden de dinosaurussen een ruimteprogramma gehad, dan liepen ze hier vandaag nog rond.' Klinkt belachelijk, maar het houdt steek.»