null Beeld

World Trade Center (Special Edition)

Hoewel hij de laatste jaren niet veel soeps heeft afgeleverd, blijven wij Oliver Stone toch één van de boeiendste figuren vinden die er in Hollywood rondlopen, al was het maar, omdat hij - wat hij ook doet - altijd weer voor controverse zorgt.

Toen bekend werd dat hij een film over 9/11 zou draaien, leidde dat tot een verontwaardigd gehuil van jewelste omdat men vreesde dat Stone er een met duistere complotten en ingewikkelde samenzweringstheorieën doorspekt en in zijn typische bulldozerstijl gefilmd pamflet van zou maken. En toen men 'World Trade Center' eindelijk had gezien, luidde de kritiek dan weer dat Stone er zich er vanaf had gemaakt met een brave en oppervlakkige film waarin niet wordt ingegaan op de politieke context en zelfs geen enkele terrorist te bespeuren is.

undefined

Maar omdat Stone als New Yorker besefte dat het nog veel te vroeg is voor een film die dieper op één en ander ingaat, zoomt hij in 'World Trade Center' in op het onwaarschijnlijke, maar waargebeurde verhaal van Jim McLouglin (Nicolas Cage) en Will Jimemo (Michael Peña), twee New Yorkse agenten die onder de instortende WTC-torens bedolven raakten en levend van onder het puin werden gehaald.

Zelfs in een voor zijn doen zeer beheerste film als deze toont Stone bij flitsen zijn meesterschap: de scène waarin de eerste toren op de agenten neerdondert, snijdt de adem af en de beproeving van de twee zwaargewonde overlevenden in hun claustrofobische hel van gebarsten beton en verwrongen staal wordt bijna voelbaar gemaakt. Knap werk ook van Cage en Pena, die alleen maar met hun gezicht kunnen acteren. 'World Trade Center' is Stones weekenfilmversie van het 9/11-drama, voor zijn échte visie op de feiten zal het wachten zijn op zijn volgende project, naar verluidt een film over de oorlog in Afghanistan. Controverse gegarandeerd!


Extra's ***1/2: Een (wat makke) commentaartrack van de regisseur en één van Will Jimeno en drie leden van het reddingsteam. Verder een hele verzameling documentaires waarin diverse aspecten van de productie worden belicht: 'Common Sacrifice' is een lange docu over de lijdensweg van de twee agenten en ook zeer de moeite zijn de features over de special effects en de indrukwekkende set die voor de opnamen werd gebruikt. Oliver Stone komt zelf uitgebreid aan het woord in een docu waarin hij ons in New York rondleidt en openhartig spreekt over zijn jeugd en zijn verhouding met de stad, en is ook te zien in een verhelderende, maar helaas sterk ingekorte vraag- en antwoordsessie in Londen. De gebruikelijke trailers, deleted scenes en galerijen ronden het - zeer fraaie - pakket af.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234