null Beeld

Wouter Deboot dwars door Amerika: 'De Amerikanen vinden mij maar een zotte pipo op een fiets'

‘Hij die zich verplaatst op een ros van staal / komt altijd thuis met een sterk verhaal’. Het is een vers uit het werk van een reeds lang gestorven dichter, maar de naam ontglipt me even. Het is ook de opzet van ‘Dwars door Amerika’, het nieuwste exploot van ‘Iedereen beroemd’-reporter Wouter Deboot. Nadat hij eerder al naar Lapland zwoegde, pedaleert hij nu langs The TransAmerica Bicycle Trail, een 6.800 kilometer lange slow travel tussen Yorktown, Virginia en Astoria, Oregon, om er de ware aard van den Amerikaan te doorgronden.

We treffen onze favoriete fietsavonturier aan de telefoon in Wyoming, een Amerikaanse staat waarover we, nu we de tijd hebben om er eens grondig bij stil te staan, geen hol blijken te weten.

Wouter Deboot «Om de sfeer te schetsen: hij is acht keer groter dan België en er leven slechts een half miljoen mensen. Sommige huizen zijn anderhalf uur rijden verwijderd van de dichtstbijzijnde winkel. In de winter kan het hier min dertig graden worden, en er wonen wolven en beren. Met andere woorden: je moet over een speciaal karakter beschikken om hier te willen leven.»

HUMO Hoe reageren die speciale karakters wanneer ze jou zien?

Deboot «Ze bekijken mij als een zotte pipo op een fiets, wat hun tegelijk heel erg fascineert. Ze vinden mijn tocht ver en gevaarlijk. Amerika is een land voor auto’s, zeggen ze. En in die uitgestrekte gebieden valt niets te beleven. Maar met de hulp van God zal ik er wel geraken. Veel van mijn gesprekken eindigen dan ook met de vraag: ‘Can we pray for you?’ Dan grijpen ze mijn hand en formuleren ze een zelfverzonnen gebedje.»

HUMO Het werkt, je leeft nog!

Deboot (lacht) «Ik was al in Amerika geweest, dus ik wist ongeveer waaraan ik me kon verwachten. Maar toch, hoe verder ik me van de grote steden verwijder, hoe perplexer ik sta: God is wérkelijk overal. In de staat Kentucky maakte ik de fout op te biechten dat ik een atheïst was. Er viel een stilte. Toen zei mijn gesprekspartner: ‘In dit gebied zeggen dat je een atheïst bent, is zoiets als een zwarte naar de Ku-Klux-Klan sturen.’

»Maar ons gesprek heeft er niet onder geleden. Toen ze hoorden dat ik nog nooit met een wapen had geschoten, staken ze me een machinegeweer in handen. Schiet maar, zeiden ze. En we stonden niet eens in een bos, maar gewoon op hun veranda!»

HUMO When in Rome, do as the Romans do. Rij je daar nu zelf gewapend rond?

Deboot «Neen, maar sinds gisteren heb ik wel een berenspray op zak. Ik ben in de buurt van het Yellowstone National Park, waar zwarte beren en grizzly’s leven. De kerel van de winkel waar ik de spray kocht, zei me dat de kans op overleven klein is als je per ongeluk tussen een berin en haar jong terechtkomt. Mijn enige hoop is dat ik intussen goed getraind ben en behoorlijk hard kan fietsen.»

HUMO May the Lord be with you!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234