X+Y

Zoek de onbekende.

IJskoud is het zweet. We zitten vooraan in de klas, en de uitgebluste wiskundeleraar die ons in onze als een koortsblaas steeds weer terugkerende nachtmerrie met het oplossen van een vraagstuk belast heeft – iets met treinen die op verschillende tijdstippen op de markt 1 kilo appelen kopen – begint ongeduldig te worden. Of er nog iets van komt? Tientallen ogen prikken in onze rug; het zweet doet hetzelfde in onze ogen. Het antwoord moeten we schuldig blijven, elke keer weer. We schieten wakker, bibberend van de kou en drijfnat.

Om maar te zeggen dat geen haar op ons hoofd, laat staan op enig ander lichaamsdeel, ooit had gedacht dat we nog sympathie zouden gaan voelen voor een wiskundegenie. Maar dat was vóór Morgan Matthews ‘X&Y’ op ons afstuurde, en vóór we Asa Butterfield zichzelf zagen overstijgen in zijn rol als de met autisme bikkelende student Nathan. Wat het hem ontbreekt aan inzicht in mensen en sociale omgang, vindt hij in de kille kolommen van tabellen en het tikken van cijfers. Wanneer hij om die buitengewone gave uitverkoren wordt om deel te nemen aan een internationale wiskundewedstrijd, ziet hij zich plots gedwongen om met emootsies te dealen. Ja, de liefde – die ene grote onbekende.

Zeg het gerust hardop: het verhaal achter ‘X+Y’ is er geen waarvan je van je stoel tuimelt. En net daarom zijn de vertolkingen die erachter schuilen van goudwaarde. Over Butterfield hebben we het al gehad (echt, probéér maar eens niet te verdrinken in het azuurblauw van z’n ogen), maar we zouden Rafe Spall (‘Life of Pi’) en Sally Hawkins (‘Blue Jasmine’, ‘Happy-Go-Lucky’) oneer aandoen mochten we hen onvermeld laten als respectievelijk Nathans wiskundeleerkracht (er zitten er dan toch goeie bij) en zijn zich uit liefde in alle bochten wringende moeder. Het resultaat van die – haha! – optelsom: ontroering zonder klefheid, tragedie zonder tranentrekkerij en humor die niet tot opzichtig gieren noopt maar tóch doel treft.

Een film over iets afstandelijks als wiskunde die ons tóch met een warm gevoel naar bed stuurt: het bestaat. En ja, dat moest bewezen worden.


Bekijk de trailer van 'X+Y':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234