null Beeld

Xander De Rycke contra de rest: 'Wie de fuck is James Cooke?'

Op Canvas zetten ze op 1 januari het nieuwe televisiejaar in met het genadeloos in de zeik zetten van het oude: in de één uur lange compilatie van de bijna tweeënhalf uur durende voorstelling ‘Xander houdt het voor bekeken’ legt Vlaanderens nijdigste stand-upcomedian Xander De Rycke z’n woorden bepaald niet op een weegschaaltje wanneer hij zijn gal spuwt over – kleine greep – ‘Allemaal Chris’, ‘De slimste mens’ en ‘The Show Must Go On’, en alles waarin een welbepaalde Gentse lolbroek z’n smoelwerk laat zien.

Noud Jansen

Xander De Rycke «Het allerslechtste tv-programma van 2017 én van 2016 vind ik ‘Nieuwe buren’, met James Cooke en Karen Damen. Wat ik vooral merkwaardig vind, en het ligt bij mij nogal gevoelig omdat ik zelf uit een arm milieu kom, is dat tijdens de brainstormsessies die aan dat walgelijke onding moeten zijn voorafgegaan, blijkbaar niemand heeft gedacht: ‘Jongens, is het niet een beetje vóós om twee melkkoeien van Studio 100 tegen betaling te laten doen alsof ze leefloners zijn? En hen na twee maanden weer terug te sturen naar hun glazen villa, of hen op het poepchique jacht van de rijkste dude van Vlaanderen een toastje met zalm te laten verorberen in een borrelende jacuzzi?’»

HUMO Waarmee we naadloos bij ‘Gert Late Night’ zijn beland.

De Rycke «In mijn vorige ‘Houdt het voor bekeken’ had ik het erover dat we in Vlaanderen nood hebben aan een goeie talkshowhost. Over Lieven Van Gils hoor je weleens zeggen dat hij er wat van kan, maar dat is natuurlijk quatsch: Lieven Van Gils is fundamenteel niet geïnteresseerd in zijn gasten, en hij is vooral ook als de dood voor spontaniteit. Toen Ingeborg met haar ‘Gratitude’-mantra kwam, zag je hem compleet flippen: ‘O, nee, dat stond niet in het script!’

»Maar begin 2017 kwam dus het nieuws dat Gert Verhulst een talkshow zou presenteren. Ik dacht: ‘Wie weet is híj wel de bekwame host waar we nu al zo lang op zitten te wachten.’ Wat bleek? Verhulst was de exacte tegenpool van Van Gils: veel te los, veel te kolderiek, veel te dwaas. En dan zwijg ik nog over die James Cooke naast ’m die constant zat te kokhalzen en homoseksuele toespelingen zat te maken, en zo nu en dan ernstig deed in een zogenaamd diepgravend gesprek: alsjeblieft, zeg.»

HUMO Vijf jaar geleden werd jou in Humo gevraagd voor welk tv-gezicht je meteen wegzapt. Weet je nog wie je toen geantwoord hebt?

De Rycke «Wacht, ja, hoe heet hij ook weer? Is het Bruno Wyndaele?»

HUMO Inderdaad. ‘Ik zap niet eens weg,’ zei je. ‘Ik gooi het hele toestel eruit en koop meteen een nieuw.’

De Rycke (lacht) «Ik had toen net met hem in ‘Vrienden Van de Veire’ gezeten, die talkshow op zaterdagavond, en hij had zich zowel vóór als achter de camera als een gigantische lul tegen me gedragen. Vandaar.»

HUMO Wie zou je nu kiezen?

De Rycke «Ja, James Cooke, hè?

»Ik ben één keer te gast geweest bij ‘Gert Late Night’ – enfin, bij de testuitzending. Die Cooke was er al behoorlijk nijdig over dat ik überhaupt op die boot zat, omdat ik me vooraf op Twitter een paar keer had afgevraagd wie hij eigenlijk wás. De makers hadden het zo bekokstoofd dat hij me op een lollige toon de levieten zou lezen, maar dat werd al snel een heel gênant tafereeltje, omdat ik bij mijn standpunt bleef: ‘Dude, ik meen het: ik weet niet wie jij bent. Wie de fuck ís James Cooke?’ Daarop werd-ie pas echt pissig: ‘Ik kan jou toch ook vragen wie Xander De Rycke is?!’ Ik zeg: ‘Of je ’m nu grappig vindt of niet, Xander De Rycke is een comedian. Wat jij bent, weet ik nog steeds niet.’

»Enfin, mij verbaast het niet dat ze me niet meer gevraagd hebben. Blij toe, daar niet van.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234