null Beeld

Xavier Taveirne: 'Ik zie 'De zevende dag' niet als een kooi waar maar één iemand levend uit mag komen'

‘De zevende dag’ is terug uit zomervakantie en brengt twee nieuwe presentatoren mee. Phara de Aguirre treedt eindelijk weer in de ring met politici, en er is nóg een leuke verrassing: Xavier Taveirne, na vijftien jaar radio ‘klaar voor een nieuwe uitdaging’.

Stefanie De Jonge

Xavier Taveirne «Vorige zomer besefte ik dat radio maken een gewoonte was geworden. Ik vind dat je moet stoppen als het té comfortabel wordt. Radio 1, mijn programma én mijn collega’s verdienen beter dan iemand die op automatische piloot zit te presenteren. Ik wilde eropuit trekken, breaking news doen, weer echt met twee voeten in de actualiteit staan. En toen kwam de vraag of ik misschien ‘De zevende dag’ wilde presenteren. Dat het samen met Phara zou zijn, heeft me over de brug getrokken. Zij brengt zoveel ervaring mee: als ik de eerste vijf minuten op antenne stijf sta van de zenuwen, vangt zij dat wel op. Om nog maar te zwijgen van wat ik allemaal van haar kan leren.

»We kenden elkaar nauwelijks, maar zijn meteen twee keer gaan lunchen.»

HUMO En het klikte, zei Phara.

Taveirne «Jááá, we bleken elkaar echt leuk te vinden. We konden goed pingpongen, gooiden nooit elkaars idee zomaar weg. Heel aangenaam, die generositeit. Ook in de proefuitzending bleek dat we elkaar de ruimte lieten om een vraag te stellen of een punt te maken. Dat is zo prettig werken, en níét evident. Duopresentaties zijn moeilijk. Je moet elkaar blindelings kunnen vertrouwen: van wie kun je dat zeggen op de werkvloer?»

HUMO Hoe is de rolverdeling? Phara is de scherpe tong: wordt het een soort good cop, bad cop?

Taveirne «Goh, dat is nog niet duidelijk. Phara is natuurlijk een harde interviewer, maar ze wil ook niet vastzitten in die rol. En ik, tja, ik ben gewoon heel erg wie ik ben. Toen ik acht jaar geleden bij Radio 1 begon, was niet iedereen daar even enthousiast over. Ik wijk nogal af van de typische harde journalistiek: ik probeer eerder op een milde, open manier te komen waar ik heen wil. Laat ik het zo zeggen: ik zie ‘De zevende dag’ niet als een kooi waar maar één iemand levend uit mag komen – al streef ik zeker ook niet naar een Kumbaya-vrienden-voor-het-leven-moment.»

HUMO Je collega Fatma Taspinar vindt al heel lang dat ze jou naar de televisie moeten halen: ‘Hij is ad rem en grappig: Geef hem een show waarbij hij zijn sérieux niet hoeft te bewaren.’

Taveirne «Ad rem? Mja. Ik ben wel een snelle denker, maar het gaat er heel chaotisch aan toe in mijn hoofd, waardoor ik soms verloren loop in mijn eigen woorden. Misschien dat dat grappig is. Maar wat ze bedoelt is, denk ik, dat ze me vrij moeten laten. Ik heb de behoefte om ook tijdens een serieus gesprek af en toe met een kwinkslag de druk van de ketel te halen. En ik heb het gevoel dat Phara dat heel erg waardeert, omdat zij zo helemaal de diepte in kan gaan in een discussie. Ik fluit haar dan even terug, zodat ze daarna haar vragenreeks nog beter kan opbouwen.»

HUMO Ik word steeds nieuwsgieriger.

Taveirne «Ik ook, maar als ik er niks van bak, dan hoop ik wél dat iemand me dat zegt. Dat heb ik ook aan mijn bazen gevraagd: ik wil absolúút niet de laatste zijn die doorheeft dat ik het verschrikkelijk slecht aan het doen ben.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234