null Beeld

Yasmine Kherbache, de kabinetschef van Di Rupo

Ik durf te betwijfelen of er naast de onvermijdelijke Jacques Rogge nog veel Belgen rondliepen op de openingsreceptie van de Olympische Spelen in Buckingham Palace, maar Yasmine Kherbache (40) was de uitzondering op de regel.

De kabinetschef van Elio Di Rupo mocht aan de arm van de premier de Britse troonzaal in. Het leven zoals het voor weinigen is weggelegd: een kushandje aan Kate Middleton, een knipoog van prins Charles én een warme hug van Michelle Obama.

'Ik ben redelijk nuchter in dat soort zaken,' lacht Kherbache, 'maar van Michelle Obama was ik echt wel onder de indruk. Elio stelde mij voor als kandidate bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Michelle heeft me een knuffel gegeven en veel succes gewenst.'

Ja, het gaat hard voor Kherbache. Dochter van een Belgische moeder en een Algerijnse vader, wonderkind van de socialistische partij. Eerst raadgever en adjunct-kabinetschef bij haar ontdekker Frank Vandenbroucke, vervolgens kabinetschef van Ingrid Lieten en Elio Di Rupo en straks als 'wit' konijn op de Antwerpse SP.A-lijst, net onder Patrick Janssens. Het lijkt een moedig manoeuvre: de – weliswaar Vlaamse – kabinetschef van onze geliefde leider naar de kop van de Antwerpse lijst katapulteren. Zeker nu Bart De Wever van de strijd om stad- en gemeentehuizen een kruistocht tegen de PS heeft gemaakt. Kherbache steigert als ik die bedenking ter introductie op tafel gooi.

Yasmine Kherbache «Ik ben géén lid van de Parti Socialiste. Ik heb het vaak genoeg doen kletteren op het kabinet door te zeggen: 'We moeten die besparing doorvoeren.' Of: 'We moeten dat voorstel aanvaarden.' Als iemand nu tegen mij zegt dat ik een PS'er ben, denk ik vaak: 'Ach, je moest eens weten.' De PS is overigens helemaal niet de karikatuur die men ervan maakt.

»Ik vond het uniek dat ik begin dit jaar door Elio Di Rupo werd gevraagd om de Vlaamse stem te zijn op zijn kabinet. Ik was perfect gelukkig in mijn rol bij Ingrid Lieten, maar tegen het voorstel van Elio kon ik onmogelijk nee zeggen.»

HUMO 'Mijn opdracht zal geslaagd zijn als Di Rupo een goed rapport kan voorleggen aan de mensen,' zei u bij uw aanstelling in januari. Ik kan mij niet echt inbeelden dat uw opdracht al afgerond is.

Kherbache «Voor alle duidelijkheid: ik ben daar nog niet weg. Het is niet omdat je je engageert in een kiesstrijd dat je automatisch een mandaat mag opnemen. Er is eerst nog zoiets als een verkiezing die gewonnen moet worden.»

HUMO In het slechtste geval blijft u gewoon kabinetschef?

Kherbache «Uiteraard. Veel mensen denken: 'Ze is weg bij Di Rupo,' maar dat is nog helemaal niet het geval. Als ik gemeenteraadslid word, is dat perfect combineerbaar met mijn rol als kabinetschef.»

HUMO Valt het afscheid van de anonimiteit een beetje mee? De Gazet van Antwerpen publiceerde onlangs uw thuisadres, inclusief huisnummer.

Kherbache «Ik heb het gezien, ja. Op zo'n moment denk je wel even: dat was nu ook weer niet de bedoeling. Bon, dat een kabinetschef op het De Coninckplein woont, is blijkbaar bijzonder.»

HUMO U zit ook op het kabinet van de premier, u bent een vrouw én van allochtone origine. Om het cru te stellen: u hebt werkelijk álles tegen.

Kherbache (lacht) «Misschien doorbreek ik inderdaad de clichés. Ik ben moeilijk in een hokje te stoppen. Ik ben het intussen gewoon om reacties te krijgen op mijn job en op mijn afkomst. Dat is de rode draad in mijn leven, ik heb mij altijd moeten verantwoorden. Door mijn gemengde afkomst ben ik voor de twee uitersten nooit helemaal zuiver, niet voor de extreme Vlaming en niet voor de extreme moslim.»

HUMO Tien jaar geleden werd u geïnterviewd in een reeks over kinderen met gemengd bloed. Toen zei u: 'Ik hoor nergens bij.'

Kherbache «Ik word niet gezien als allochtoon, en niet als Vlaming, maar ik heb de beide wel in mij.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234