null Beeld

Yes yes yes: daar is de nieuwe van Beirut

Beirut is terug. Dat er tussen hun vorige plaat ‘The Rip Tide’ en het nieuwe ‘No No No’ een gat van vier jaar gaapt, heeft zo zijn redenen: artistiek leider Zach Condon rolde, nadat hij in 2013 een tournee onderbrak wegens oververmoeidheid, van een scheiding in een persoonlijke crisis.

Die verandering kwam er – óók muzikaal: met ‘No No No’ koppelt Zach Condon zijn caravan vol balkaninvloeden af. Hij promoveerde zijn piano tot Chef Melodie, en dat vertaalt zich in zijn meest poppy plaat tot dusver.

HUMO Je platenlabel kondigde ‘No No No’ aan als ‘een nieuwe plaat van Zach Condon en zijn band’. Dat is opmerkelijk: in het verleden werd Beirut altijd als eenmansproject voorgesteld.

undefined

Zach Condon «Daar is een simpele verklaring voor: ‘No No No’ ís een groepsplaat – het collectieve werk van Paul (Collins, red.), Nick (Petree, red.) en mij. Dat was in deze omstandigheden de enige juiste werkwijze. Je moet weten dat ik het eerst alleen heb geprobeerd. Ik had genoeg materiaal om een cd te vullen, maar uiteindelijk heb ik die demo’s geklasseerd omdat ik ermee in de knoop lag. Toen Paul dat zag, kwam hij naar mij toe: ‘Laten we het met z’n drieën proberen. Laat je geest tot rust komen. Stap voor stap.’

null Beeld

undefined

'Ik heb nog maar één wens: m'n hoofd niet meer verliezen'

»We spraken dagelijks af in onze repetitieruimte en namen plaats in een driehoek: Paul met zijn bas, Nick aan de drums en ik achter de piano. Zo kwam de muziek spontaan tot leven. Ik apprecieerde hun aanwezigheid enorm. Ze waakten over me. Toen het label ongeduldig werd, waren zij de eersten met raad: ‘Leg jezelf geen druk op, neem je tijd.’»

HUMO In de beginfase liep je tegen je limieten aan.

Condon «Het was beangstigend, omdat die writer’s block gepaard ging met een extreme vorm van onzekerheid. Ik kon met moeite een tekst inzingen: voor de micro blokkeerde ik. Zonder de helpende hand van Paul en Nick zou… (Zoekt naar zijn woorden) Zonder hen zou ik hier nu niet zitten.»

HUMO Het valt ook op dat er nog amper balkanmuziek of mariachi te horen is.

Condon «De meeste nummers bestaan uit zang, piano, bas en drums. Hier en daar hoor je nog wel een blazer, maar meer had de muziek niet nodig. Dat is een bewuste keuze: ik wil niet steeds uit hetzelfde vaatje tappen. Het moment dat Beirut een parodie op Beirut wordt, stop ik er beter mee.»

HUMO Heb je aan stoppen gedacht toen je in 2013 na een inzinking je tournee afblies?

Condon «Ik wilde het niet, maar toch vreesde ik het einde van mijn carrière. Ik was écht bang dat de muziek – de liefde van mijn leven, nota bene – mij de das zou omdoen. Misschien had ik sneller aan de noodrem moeten trekken.»

HUMO Herinner je je het moment waarop je dacht: ‘Er moet dringend iets veranderen’?

Condon «In de herfst van 2014, gok ik. Ik ging door het leven als een plant, maar had lang de moed niet om er iets aan te veranderen. Uiteindelijk ben ik dan maar opnieuw muziek beginnen maken, in de hoop dat het vanzelf zou beteren.

»Ik had al snel een doel: een album maken en ermee onder de mensen komen. Ik leefde veel te lang in de krochten van mijn geest.»

HUMO Ik hoorde dat je opnieuw verliefd bent.

Condon «Correctie: verloofd.»

HUMO Proficiat! Wanneer heb je haar ontmoet?

Condon «Drie jaar geleden, via een vriend. Ik kan je wel vertellen dat het géén coup de foudre was. Alleszins niet van haar kant (lacht hard). We komen bij elkaar tot rust. Toen ik haar ontmoette, maakte zij ook een slechte fase door. Haar steun was – en is nog steeds – van goudwaarde.»

HUMO Lees je soms recensies?

Condon «Toen ik nog jong en naïef was, maakte ik weleens de fout om Beirut door een zoekmachine te jagen. Met als gevolg dat ik soms dágen met een lang gezicht rondliep (lacht). Waarom?»

HUMO Toen je gisteren je single ‘No No No’ dropte, regende het lovende reacties. Bijvoorbeeld: ‘No matter how long I had to wait, Beirut will always be in my heart.’ Niet onaardig.

Condon «Meen je dat? (Kijkt weg en zwijgt enkele seconden) Ik maak in de eerste plaats muziek voor mezelf, maar dat de fans mijn werk appreciëren, blijft mij raken.

»Beirut bestaat dit jaar tien jaar. Dat ik het zou schoppen van slaapkamermuzikant tot een artiest die op grote podia mag spelen, had ik nooit durven dromen. Ik heb nog maar één wens: m’n hoofd niet meer verliezen.»


Bekijk de officiële clip van 'No No No':

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234