null Beeld

Yogasnuivers geven Bart De Wever lik op stuk: 'Zijn beleid faalt, maar dat is niet van tel. Belangrijk is dat de linksen het zogezegd veel erger maken'

Heeft Antwerps burgemeester Bart De Wever gelijk als hij de ‘yogasnuivers’ medeverantwoordelijk stelt voor de geweldspiraal in zijn stad? Of is het alleen maar een poging om de aandacht af te leiden van een falende war on drugs? Humo sprak met twee dertigers met een hoger diploma, kinderen en een stabiele relatie, die zich tijdens een weekendje weg met de salariswagen weleens laten gidsen door xtc en lsd. ‘Soms wil ik gewoon even weg zijn van de wereld.’

HUMO ‘Yogasnuiver’ is een term die is komen overwaaien uit Nederland. Herkennen jullie je daarin?

NILS «Ik begrijp wat ze ermee bedoelen: milieubewuste, hogeropgeleide progressievelingen die in het weekend illegale drugs nemen. En ja, tot die categorie reken ik mezelf wel. Maar de term yogasnuiver is vooral een politiek concept. Het roept een beeld op van een profiterende middenklasse die zich beter voelt dan de rest van de bevolking en iets moreel verwerpelijks doet. Ik denk dat geen enkele zogenaamde yogasnuiver zich daarmee identificeert. De connotatie die eraan vasthangt, is veel te negatief.»

MATTI «Het is niks minder dan politieke framing. De N-VA tracht een tegenstelling te creëren tussen progressieven en Vlaamsgezinden, door ons af te schilderen als hypocrieten. Die werkwijze is zowat het handelsmerk van de partij.»

NILS «De term suggereert bovendien een wijdverspreid fenomeen, en scheert elke harddruggebruiker over dezelfde kam. Zo verdwijnt alle nuance, terwijl er ook een groep van mensen is die op een verantwoordelijke manier omgaat met drugs.»

HUMO Wat is dat: op een verantwoordelijk manier omgaan met drugs?

NILS «Wij gebruiken drugs alleszins op een andere manier dan de doorsnee tiener. We hebben onze leeftijd mee, kennen onze grenzen, omringen ons met de juiste vrienden en weten wat er met ons lichaam gebeurt als we drugs nemen. Eén van onze vrienden vlooit dat zelfs uit tot op microbiologisch niveau: hij giet zijn druggebruik en de bijhorende risico’s in grafieken. We verliezen de verantwoordelijkheid voor ons werk en ons gezin nooit uit het oog.»

MATTI «Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Vaak gaat het dan om mensen met een hoge functie die cocaïne gebruiken en die drug niet kunnen missen in hun dagelijkse leven: de togasnuivers, om eens een andere term te gebruiken.»

HUMO Cocaïne laten jullie aan jullie neus voorbijgaan?

MATTI «Coke is een leugenachtige, hypocriete drug. Iemand die eraan hangt, is niet meer te vertrouwen. Voor je het weet, loop je tijdens een familiebarbecue constant over en weer naar de wc om een lijntje te leggen. Om dat 5 minuten later zelfs tegen je beste vriend staalhard te ontkennen.»

HUMO Jullie gebruiken MDMA en psychedelica zoals lsd en 2C-B. Hoe normaal is dat in jullie omgeving?

NILS «Ik weet dat ik er met bepaalde vrienden niet over moet praten. Maar ik heb wel de indruk dat het steeds meer aanvaard wordt. Mijn vriendin weet ervan. Ze heeft het zelf al een paar keer geprobeerd, maar ze vond het maar niets.»

MATTI «Mijn vriendin staat er ook niet voor te springen. Ze is kritisch en heeft haar bedenkingen, maar ze vertrouwt erop dat ik er op de juiste manier mee omga.»

'Zijn beleid faalt, maar hij legt de schuld liever bij de linkse rotzakken'

NILS «Het irriteert mij dat sommige mensen nog altijd een belerend vingertje opsteken als het over drugs gaat, maar alcohol wel vlotjes aanvaarden. Terwijl dát één van de gevaarlijkste drugs is. Op weg naar dit café ben ik vier ladderzatte mensen voorbij gewandeld, op een weekavond.»

HUMO Jullie gaan naar clubfeestjes of op weekend om drugs te nemen. Hoe organiseren jullie dat?

NILS «Clubfeestjes doen we als we partydrugs hebben genomen. Met een paar bollen op genieten van de sfeer: puur escapisme. De weekendjes weg zijn rustiger. Dan huren we een verblijf, delen we de kosten en doen we samen leuke dingen, zoals wandelen in de natuur.»

MATTI «We staan niet te laat op en nemen al voor de middag lsd. Het is niet de bedoeling om ‘de vlotte’ uit te hangen, zoals je hebt met coke, maar om ons gewoon rustig te amuseren. Sommigen krijgen er hallucinaties van, maar het voelt vooral alsof je brein harder werkt dan normaal. Je bent heel helder en tegelijk heel scheef. Je hebt er ook geen kater van, integendeel, ik voel me altijd mentaal herboren.»

NILS «Op weg naar huis zat ik op de achterbank van de auto en leek de berm naast de autosnelweg op een gigantische bergketen. Terwijl je weet dat dat niet kan. Een fantastisch fonteintje van plezier, dat is lsd.»

HUMO Waarom hebben jullie die vlucht nodig?

NILS «Je kunt het zien als even weglopen van alle verplichtingen. We zitten nu eenmaal in een fase in ons leven die heel druk is. We hebben een drukke job en jonge kinderen. Soms wil ik gewoon even van de wereld weg, knock-out zijn. Misschien ontken ik op zo’n momenten de realiteit een beetje, maar is dat zo erg?

»Als ik voor die vluchtmomentjes geen drugs nam, zou ik wel een andere uitlaatklep zoeken. Extreem sporten of zo. Of elke avond op café hangen.»

MATTI «Ik kan wel zeggen dat ik verslaafd ben aan escapisme. Er zit trouwens al een volgend weekend in de pijplijn, maar ik laat het afhangen van de datum van het lentefeest van onze jongste (lacht).»

undefined

null Beeld

HUMO Zijn jullie nog nooit in de problemen geraakt door drugs?

MATTI «Een paar jaar geleden waren we op één of ander dansfestijn. Zo’n veel te marginale bedoening met johnny’s die strak staan van de speed. Aan de ingang hield de politie ons tegen, en ik had een heel kleine hoeveelheid MDMA op zak. Ik heb toen geen weerwerk geboden en mijn lot aanvaard. Met een minnelijke schikking kwam ik ervan af. Ik was zo opgelucht. Als ik voor de rechtbank had moeten verschijnen, had ik nu een strafblad. En dat zou niet verenigbaar zijn met het werk dat ik doe.

»Hoewel we nog een leuke dag hebben gehad met de hulp van lsd, heb ik dat moment als een wake-upcall ervaren. Sindsdien neem ik vooraf drugs. Maar jonge gastjes die er ook betrapt werden, stonden stoer te roepen dat ze hun verlies wel zouden terugwinnen door ketamine te verkopen. Niet de juiste conclusie, dacht ik toen.»

HUMO Bart De Wever stelt dat recreatieve druggebruikers zoals jullie criminele netwerken in stand helpen houden. Heeft hij een punt?

NILS «Je zou kunnen zeggen dat de war on drugs van De Wever enkel dient om de eigen achterban tevreden te stemmen: een groot conservatief deel van de bevolking dat nooit met drugs te maken heeft. Dat beleid faalt duidelijk, maar De Wever slaagt er weer in een redenering te lanceren die de schuld verschuift naar de progressieve groene stedeling. Conclusie: zijn beleid faalt, maar dat is niet van tel. Wat wel belangrijk is, is dat de linksen het zogezegd nog veel erger maken, de rotzakken!»

MATTI «Nu, er is geen twijfel over dat er achter de cocaïnestroom gigantische criminele netwerken zitten die niet terugdeinzen voor afpersing en moord. Als gebruiker ondersteun je dat netwerk inderdaad. Ik weet niet hoe de keten van lsd eruitziet, maar die zal sowieso een stuk kleinschaliger zijn.

»In de jaren 60 bestond er een Amerikaanse organisatie die ‘The Brotherhood of Eternal Love’ heette. Ze produceerde lsd onder de naam ‘Orange Sunshine’. Het toont aan dat de productie en verspreiding van eender welke drug een crimineel netwerk in gang kan zetten. Als je alcohol morgen verbiedt, ontstaat er ook een illegale handel in. De enige heilige drug is marihuana: die kun je gewoon in je tuin kweken.»

NILS «Als je kleding koopt zonder ethisch label, ondersteun je kinderarbeid – niet dat dat zoveel verontwaardiging opwekt. Als consument heb je de keuze om biokatoen te kopen, maar als druggebruiker bestaat die optie niet. In een ideale wereld zouden alle roesopwekkende middelen legaal en gereguleerd zijn. Ik denk aan Amerikaanse slijterijen waar je je identiteitskaart moet afgeven als je een fles whisky wil kopen.»

MATTI «Om die reden zou je inderdaad kunnen pleiten voor de legalisering van harddrugs. Werk met duidelijke labels en zet de illegale handel buitenspel.»

NILS «Leve de lokale biocoke! (lacht)»

De namen in dit artikel zijn gewijzigd om de privacy van de interviewees te waarborgen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234