null Beeld

Youssef Kobo, Jan Hautekiet, Walter Damen en Fikry El Azzouzi verklappen voor wie ze kiezen: 'Het ego van Theo'

Het vertrouwen in de politiek scheert niet bepaald hoge toppen, de eeuwige partijtrouw is met uitsterven bedreigd, het spektakel van het polariseren wekt ergernis en vervreemding. Het wordt dan ook voor veel kiezers steeds moeilijker: op wie te stemmen? De twijfelaars tot in het stemhokje krijgen hulp van twintig wijzen, die het taboe op het stemgedrag doorbreken en hun keuze motiveren. Humo helpt u over de kiesdrempel.

rl


Meer stemadvies »

Youssef Kobo: ‘Gitzwarte zondag’

YOUSSEF KOBO (columnist en sociaal ondernemer) «Ik kies voor CD&V, omdat die partij staat voor fatsoen, verbinding en verantwoordelijkheidszin. Ze laat zich ook het minst verleiden tot extreme voorstellen die alleen dienen om zich te profileren op kap van anderen.»

null Beeld

HUMO Critici vinden CD&V vlees noch vis.

KOBO «Er is niets mis met serieuze mensen die goed willen besturen. Maar CD&V heeft het inderdaad niet makkelijk om in dit gepolariseerde klimaat uit de verf te komen. De partij staat voor bruggen bouwen en ik vrees dat dat niet meer wordt beloond.

»Weet u wat ik kras vind? Dat de N-VA is weggekomen met de val van de regering. Terwijl het als een paal boven water staat dat ze dat migratiepact hebben gebruikt als een excuus om de schade van de affaire-Kucam te beperken. De geruchten over Kucam circuleerden al een jaar, de VRT was aan het rondneuzen, de N-VA wíst dat die affaire zou bovendrijven en dat haar goudhaantje Theo Francken geslacht zou worden. Daarom hebben ze de vlucht vooruit genomen en een crisis gecreëerd over een niet-bindend pact waarvan de goedkeuring maandenlang werd voorbereid op hún kabinetten.»

HUMO Verwacht u dat de kiezer hen daarvoor gaat belonen?

KOBO «Ik vrees voor een gitzwarte zondag met een remonte van Vlaams Belang die níét ten koste gaat van de N-VA. Daarmee zou de kiezer de twee partijen belonen die bevolkingsgroepen tegenover elkaar opzetten. Wat belooft dat voor de volgende jaren?»

HUMO Goeie vraag!

KOBO «Het kan snel de verkeerde kant opgaan. Het maatschappelijke weefsel raakt verscheurd. Mensen voelen zich voor het minste geschoffeerd en die verongelijktheid kan zich betonneren. We verspillen zoveel energie met die gepolariseerde identiteitsdebatjes over Zwarte Piet, de boerkini en de 783ste hoofddoekenrel. Waar blijft de politicus die op tafel slaat en eist dat we ons bezighouden met de échte problemen?»

HUMO Wat zijn die volgens u?

KOBO «Ons onderwijs boert achteruit, de sociale zekerheid staat onder druk, er wachten gigantische uitdagingen inzake klimaat, energie en mobiliteit. De flauwe campagne doet misschien anders vermoeden, maar dit zijn wel degelijk levensbelangrijke verkiezingen. De komende vijf jaar zal moeten blijken of we nog in staat zijn om dit land te hervormen. De campagne stelt op dat vlak teleur. Ik zie weinig gedurfde voorstellen, de politici spelen met hun electorale rekenmachine in de hand. Ze schuwen de risico’s.»

HUMO Welke regeringen krijgen we?

KOBO «Vlaams: een verderzetting van de Zweedse coalitie. Tenzij Bart De Wever CD&V inruilt voor de SP.A.

»Federaal krijgen we een andere coalitie dan in Vlaanderen. De N-VA is niet geïnteresseerd in dat niveau. De kandidatuur van Jambon voor het premierschap is theater.»


Jan Hautekiet: ‘Witte konijnen’

HUMO Welke thema’s zullen doorslaggevend zijn in het stemgedrag?

null Beeld

JAN HAUTEKIET (radiomaker) «De thema’s waarover de laatste maanden het meest is gedebatteerd: migratie, klimaat, onderwijs, pensioenen…»

HUMO Wat komt te weinig aan bod?

HAUTEKIET «De tekorten in de zorgsector. Het is schrijnend dat mensen met een beperking zo lang moeten wachten om hun persoonlijk budget te krijgen, dat jongeren in psychische crisissituaties soms een halfjaar moeten wachten op een intakegesprek of zelfs in een politiecel moeten overnachten vanwege plaatsgebrek in de instellingen.

»Onze sociale zekerheid behoort nog altijd tot de beste ter wereld, maar sommige toestanden moeten echt aangepakt worden. Toch lijken maar weinig partijen dat op hun prioriteitenlijst te zetten.»

HUMO Van welke stem uit het verleden hebt u spijt?

HAUTEKIET «Ik heb vroeger uit principe weleens op heel kleine partijen gestemd. Een veelkleurig politiek landschap leek me gezond. Nu denk ik daar anders over. In Nederland zie je dat het met zo’n waaier van kleine partijtjes erg moeilijk wordt om een regering te vormen.

»Na de verkiezingen hoop ik dat we snel een regering krijgen, zonder al te veel blokkeringen. Hoe rood, geel, oranje, groen of blauw die regering wordt, is niet mijn grootste zorg, zolang het maar een homogene ploeg is met mensen die hun dossiers kennen en keuzes durven maken. Ik ben ervan overtuigd dat je in veel partijen capabele mensen vindt.»

HUMO Zoals wie?

HAUTEKIET «Ik heb het nogal voor witte konijnen, mensen met frisse ideeën die het stof door de gangen blazen. Assita Kanko laat bijvoorbeeld toch een nieuw geluid horen. Ze is empathisch, heeft de moed om haar verhaal over genitale verminking te brengen en lijkt me over de nodige dossierkennis en ondernemingszin te beschikken.»


Walter Damen: ‘Gedeelde schuld’

WALTER DAMEN (advocaat) «Ik stem op personen omdat ik niet meer geloof in partijpolitiek. De debatten volg ik niet, want al die standpunten en partijprogramma’s zijn te vaag en bovendien wordt 90 procent ervan na de verkiezingen in de vuilnisbak gekieperd, net zoals de andere dure eden die men heeft gezworen.

null Beeld

»Bart De Wever en Bart Somers hebben een half jaar geleden naar de stem van de kiezer gehengeld om burgemeester te kunnen blijven. En nu zeggen ze dat ze in de Vlaamse regering willen zitten. Men wisselt van mandaat alsof het niets is. Dat is voor mij een reden om nu niet voor die mensen te stemmen. Als je zo’n mandaat opneemt, moet je die zes jaar netjes uitzitten.»

HUMO Welke politici mogen wel op uw stem rekenen?

DAMEN «Ik bewonder Nahima Lanjri die als CD&V-parlementslid al twintig jaar keihard werkt: geen tafelspringster, maar een bestendige dossiervreter die bewijst dat je het hier als Vlaamse vrouw van allochtone origine kunt maken.

»Koen Metsu van de N-VA ken ik ook goed. Hij is een sympathieke, doodeerlijke mens die het beste voorheeft met de maatschappij. Nahima en Koen komen allebei op voor de Kamer, dus ik zal moeten kiezen. Als ik federaal voor CD&V stem, kies ik voor het Vlaams parlement wellicht voor de N-VA. En vice versa. Ik stond ook achter het kartel CD&V-N-VA.»

HUMO En voor Europa?

DAMEN «Aangezien het klimaatprobleem een Europese oplossing vraagt, stem ik voor Groen. Ik heb het boek van Meyrem Almaci gelezen, en heb veel respect voor de manier waarop ze hier is opgegroeid en vecht voor haar idealen.»

HUMO Waarom gelooft u eigenlijk niet meer in de partijpolitiek.

DAMEN «Mocht ik mijn gezin runnen zoals het er aan toe gaat in de politiek, dan zouden we voortdurend geld tekort hebben en zouden mijn kinderen alleen nog ruziënde ouders en slaande deuren zien. Elk bedrijf of gezin gaat daaraan kapot.»

HUMO Na de zaak-Julie Van Espen staat justitie vol in de schijnwerpers. Kan dat CD&V parten spelen?

DAMEN «Misschien, maar dat drama is niet de verantwoordelijkheid van één minister of één partij. Het is de collectieve verantwoordelijkheid van de regeringen van de laatste zes jaar. De strafuitvoering liep al lang mank.»


Fikry El Azzouzi: ‘Het ego van theo’

FIKRY EL AZZOUZI (schrijver en theatermaker) «De hardheid van deze campagne stuit me tegen de borst. Vooral de N-VA gaat over lijken en kijkt niet op een karaktermoord meer of minder. Vroeger waren de sossen hun uitverkoren slachtoffer, nu is Groen aan de beurt.»

null Beeld

HUMO Wat wordt het belangrijkste thema?

EL AZZOUZI «Ondanks de opflakkeringen over klimaat, belastingen en pensioenen, blijft dat identiteit, en wat te doen tegen de islam.»

HUMO Voor wie gaat u stemmen?

EL AZZOUZI «Vlaams en federaal wordt het de PVDA, Europees kies ik voor Groen. De PVDA hoort in het parlement, omdat zij thema’s als betaalbaar wonen, energiearmoede, pensioenen en gezondheidszorg op de agenda zetten. Ik geloof in hun discours over werk: maak dat duurzamer, aangenamer, met minder uren, dan zijn mensen bereid om te werken tot ze doodvallen. En ik vind dat de allergrootste vermogens extra belast moeten worden.

»Met mijn stem voor Groen mik ik op een ambitieus klimaatbeleid op Europees niveau. Groen is ook kritisch tegenover het bankensysteem en andere machtige bedrijfslobby’s. En net als de PVDA doet Groen ook niet alsof vluchtelingen daders zijn die onze samenleving komen verzieken. Het zijn slachtoffers.”

HUMO Stemde u in het verleden ook al voor beide partijen?

EL AZZOUZI «De PVDA is een constante, net als Be.one van Abou Jahjah

HUMO Ooit spijt gehad van een stem?

EL AZZOUZI «Mijn stem voor de SP.A bij de lokale verkiezingen van 2006. Kort nadien voerden ze het hoofddoekenverbod in, waarmee ze de toon hebben gezet voor de rest van Vlaanderen.»

HUMO Welke politicus werkt het meest op uw zenuwen?

EL AZZOUZI «Hendrik Bogaert, die in een essay durfde te pleiten voor een verbanning van de hoofddoek uit de openbare ruimte. Zelfs Vlaams Belang gaat zo ver niet. Toch liet CD&V hem begaan. Sterker nog, hij werd beloond met de lijsttrekkersplaats in Vlaanderen en loopt zich warm om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter. CD&V zingt voortdurend op twee tonen. Pieter De Crem is voor kernenergie en de voortzetting van de Zweedse coalitie, de partij is tegen kernenergie en doet nog geen uitspraken over mogelijke coalities. Het lijkt alsof die partij nergens voor staat.

»Theo Francken moet ik ook niet. Al heb ik een beetje medelijden met hem: zoveel ego, dat moet fout aflopen. Bij elke oprisping, scheet of kritiek reageert hij als door een wesp gestoken, of hult hij zich in een slachtofferrol waardoor het lijkt dat hij het toch allemaal zo goed bedoelde en al de rest hem genadeloos wil afmaken. Ik zie hem zeker terugkeren als minister, maar als hij niet meer op Migratie zit, zal hij nooit meer zo populair worden. Kan hij dat wel aan?»

HUMO Welke regeringen krijgen we?

EL AZZOUZI «Ik geloof dat Bart De Wever een voorakkoord heeft met de SP.A. Waarom regeren ze samen in Antwerpen en had Crombez daar zo weinig kritiek op? Na jarenlang gehamer op de SP.A is de N-VA plots poeslief voor hen en richten ze alle peilen op Groen. Dat is toch heel doorzichtig?

»Federaal verwacht ik een paarse regering-Di Rupo, aangevuld met de N-VA. Ze zullen hopen dat ze daarmee het confederalisme dichterbij kunnen brengen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234